(FOTO) RASPEVANI OVČAR IZ FUTOGA Ovo su njegovi više nego korisni saveti kako dobro da se zaradi od ovaca
Izreka „ko kupi ovce, gubi novce” izgleda da više ne važi. Tačnije, istina je na pola puta, jer ko ima ovaca ima i novaca, ne previše, ali dovoljno za pristojan život, kaže za Dnevnik ovčar iz Futoga Zoran Kaćanski.
- Ovčari imaju podsticaj od države od 10.000 dinara po ojagnjenoj ovci i još 2.000 dinara po grlu predatog jagnjeta u klanicu. To je dovoljno da bi se solidno živelo i ovčarstvo unapređivalo, jer od 10.000 dinara koliko se dobija po ojagnjenoj ovci ostane od 6.000 do 7.000 dinara, kada se odbiju troškovi za stručne službe koje prate odgoj grla, što nije ni malo ni puno para – priča naš sagovornik.
Kaćanski je u ovčarstvu više decenija i u toru drži ovce rase vitemberg zbog mesa, priplod i priplodni materijal. Ovnove prodaje po Vojvodini, a genetski materijal kupuje od ovčara iz cele Srbije, koji ih uglavnom uvoze. Vunu nema više kome da proda pa je baca u kontejner kao smeće. Ranijih godina prihod od vune mu je pokrivao troškove šišanja ovaca, za koje mu sada treba 600 dinara po grlu.
- Imao sam ideju da od neoprane vune postavim toplotnu izolaciju u potkrovlju. To nisam probao, ali nameravam. Kažu da takvu vunu zbog jakog mirisa ne napadaju štetočine i da je dobar toplotni izolator.
Ovčare, napominje, u proteklih nekoliko godina najviše plaši suša. Ovogodišnja im je posebno teško pala, zbog malih prinosa kukuruza i slabe ispaše. Svi ovčari, bez obzira na to u kom kraju Srbije drže ovce, osetili su ćudi klimatskih promena. Teško je svima bilo obezbediti dovoljno hrane za zimu, koja je zbog klimatksih neprilika višestruko poskupela.
Priznanja sa Novosadskog sajma
Kaćanski svake godine izlaže na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu i višestruki je dobitnik medalja, pehara i priznanja.
Ovca mora da ima lepu dužinu i glavu, ravna leđa i čiste noge, što se gleda prilikom ocenjivanja stada i na osnovu tih odlika dobijaju nagrade.
- Kupio sam tonu koncentrata. Kukuruz, ječam ,zob.... obezbedio sam uglavnom sa mojih njiva, ali sam deo i dokupio, jer su prinosi svih poljoprivrednih kultura bili mali. Sada ih pripremam za jagnjenje u prvoj polovini januara i dajem im jaču hranu, da bi se lakše ojagnjile -naglašava Kaćanski. - Samo jednom godišnje se jagnje, a ranijih godina su se jagnjile tri puta u dve godine. To više ne radim, jer je za njih to bio veliki teret. Bile su mršavije i od toga sam odustao. Držim ih cele godine zatvorene, a nekada su bile na ispaši.
Po njegovim rečima, kilogram žive vage jaganjaca je 600 dinara, umatičeno šilježe od osam do 13 kilograma je 600 evra, a živa vaga ovčetine je 250 dinara. - Potražnja za ovčijim mesom postoji, posebno u vreme Kupusijade u Futogu. Ali ovčari neće previše ovaca da prodaju zbog mesa. Čuvaju ih za priplod i priplodni materijal.
Kaćanskog raduje što će, po svoj prilici, u ovčarstvu imati naslednika. Sin je, kaže, zainteresovan da nastavi posao, dok unuci vole da rade oko ovaca. Posebno unuka, koja iako ima samo 12 godini, zna da ojagnji ovcu.
Z. Delić