KARDIOLOG PREPORUČIO 3 NAJZDRAVIJE NAMIRNICE I objasnio koje 3 NIKAD NE JEDE
Ishrana je jedan od najboljih i najefikasnijih načina da svoje zdravlje držite pod kontrolom.
Doduše, to teba da bude sistemsko bavljenje i ne može se preko noći rešiti neki od problema, ali ne kažu za džabe da je hrana i otrov i lek.
Jedan od uglednih američkih kardiologa doktor Long Cao kaže da uvek jede dosta svežeg zelenog povrća, pretežno avokado, kelj, krastavac i spanać jer je bogato vlaknima koja čiste creva i snižavaju holesterol. Doktor je za magazin Helti dao i savet šta svakako, a šta nikako ne bi trebali da jedete da biste osigurali zdravlje svog srca.
Voće
Bobičasto voće i jabuke su imaju „zdrave šećere koji se sporo oslobađaju”, a mogu da pomognu i u kontroli apetita. Ovo voće sadrži polifenole, koji pružaju zaštitu od kardiovaskularnih bolesti - kao i određenih karcinoma, dijabetesa i neurogenerativnih bolesti.
Riba
Zdrave masti u ribi mogu da smanje trigliceride, što pomaže u smanjenju rizika od srčanih oboljenja.
Leblebija
Još jedna zdrava hrana za srce puna proteina je leblebija. Ovo je namirnica bez holesterola, ima malo natrijuma i sadrži polinezasićene masti, koje mogu da podrže zdrav nivo holesterola.
S druge strane, ovo su namirnice koje doktor Cao izbegava.
Smrznuta, konzervirana ili prerađena hrana
Iako su to često isplative i brze opcije, doktor Cao kaže da bi trebalo da ih izbegavate što više. Pošto je ova hrana bogata solju i konzervansima, povećaće krvni pritisak, stvoriti upalu, a možete se i ugojiti.
Šećerna, konzervirana pića
Sokovi, sode, piva sadrže velike količine natrijuma i prerađenih šećera, kao i hemijske konzervanse. Prazne kalorije u pićima goje, povećavaju krvni pritisak, izazivaju upale.
Kisela hrana
Kisela hrana je na ovom spisku zbog visokog sadržaja natrijuma, koji može povećati krvni pritisak. Takođe izbegava prerađeno meso kao što je mleveno meso – koje je dimljeno, soljeno ili oboje radi konzervacije – jer je otkriveno da izaziva rak.