BRZO SKINITE PRITISAK Evo 5 načina za SMANJENJE OPASNOSTI OD ODLASKA U BOLNICU
U svetu s visokim krvnim pritiskom (hipertenzijom) živi više od milijardu ljudi, a poznato je da su neke od posledica ovog opasnog stanja srčani i moždani udari, otkazivanje bubrega, slepilo i druge komplikacije. Osim uzimanja lekova, smanjenja unosa alkohola i redovnog bavljenja fizičkom aktivnošću, mnogo toga možemo učiniti i prilagođavanjem ishrane.
Nutricionistkinja Marta Teran predlaže pet efikasnih načina pomoću kojih je moguće brzo sniziti pritisak.
1. Pripremajte sopstvene obroke
Prva strategija je – kuvajte kod kuće. Pripremanje sopstvenih obroka od sveže, niskokalorične hrane, bogate hranljivim materijama, ističe nutricionistkinja, pomaže nam da smanjimo unos natrijuma i šećera, dok istovremeno povećavamo unos hranljivih materija koje snižavaju krvni pritisak, poput kalijuma, antioksidanasa i vlakana.
Ona preporučuje da se izbegavaju prerađene namirnice i kupovina gotove hrane, jer najčešće nemamo kontrolu nad tim šta se u njoj zaista nalazi. Stoga, neka odlasci u restorane, pekare i prodavnice gotove hrane budu izuzetak, a ne pravilo.
2. Povećajte unos vlakana
Dokazano je da su vlakna neprijatelji hipertenzije, a nalaze se u skoro svim neprerađenim biljnim namirnicama. Zato nutricionistkinja savetuje da se u ishranu uvrsti što više svežeg povrća, koje nesumnjivo pomaže u snižavanju krvnog pritiska.
3. Pazite na unos soli
Sol je izuzetno važna za normalno funkcionisanje ljudskog organizma, ali njen prekomeran unos nije poželjan. Ona je jedan od glavnih uzroka visokog krvnog pritiska, pa bi osobe koje se bore sa ovim problemom trebalo ozbiljno da shvate poruku o ograničenom unosu.
Prema preporuci Svetske zdravstvene organizacije, dnevni unos kuhinjske soli ne bi trebalo da prelazi pet grama.
4. Unosite više kalijuma
Ishrana s niskim unosom kalijuma, a visokim sadržajem natrijuma, poput prerađenih mesnih proizvoda, industrijskih sokova, brze hrane, instant obroka i gaziranih pića, doprinosi povišenom krvnom pritisku.
Nasuprot tome, namirnice bogate kalijumom, kao što su zeleno povrće, banane, slatki krompir (batat), mlečni proizvodi, pasulj i avokado, mogu pomoći u snižavanju pritiska.
5. Ne zaboravite na vodu
Unošenje dovoljne količine tečnosti je izuzetno važno i kada je reč o krvnom pritisku. Voda pomaže bubrezima da efikasno izlučuju višak natrijuma, koji može povećati pritisak.
Kada je telo dehidrirano, krvni sudovi se sužavaju, što otežava protok krvi i dovodi do povišenog pritiska. Hidratacija takođe održava ravnotežu elektrolita, poput kalijuma i natrijuma.