Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

MRŠAVLJENJE BEZ MUKE

VOJNIČKA DIJETA je popularna među onima koji žele brze rezultate! EVO KAKO izgubiti do šest kilograma uz pravilnu ishranu

22.10.2024. 16:20 16:31
Piše:
дијета
Foto: pixabay/ilustracija

Vojnička dijeta slična je i povremenom strogom postu koji se pokazao kao dobra opcija za brži gubitak kilograma i motiv za zdraviji režim ishrane

Vojnička dijeta je vrlo popularan režim za mršavljenje, a iskustva kažu da se za tri dana može skinuti i do šest kilograma.

Ova dijeta se bazira na strogom poštovanju pravila ishrane, tj. malom unosu kalorija u toku tri dana, nakon čega sledi period relaksacije od četiri dana. Za ta tri dana moguće je izgubiti čak šest kilograma.

Vojnička dijeta je drugačija od drugih jer je potrebno da se samo tri dana nedeljno strogo pridržavate plana ishrane koji je propisan. Naravno, ostala četiri dana u nedelji bi takođe trebalo da povedete računa i ne preterujete sa hranom ako želite da smršate.

Ovakav način ishrane se više oslanja na unos proteina, dok je unos masti i ugljenih hidrata sveden na minimum. Plan dijete se koncipira na tri dana, i to tako da za ta tri dana unosite minimalno kalorija. Prvog dana dijete dozvoljeno je uneti 1.400 kalorija, drugog 1.200 kalorija, dok je trećeg dana dozvoljeno samo 1.100 kalorija.

дијета
Foto: pixabay/ilustracija

Posle toga ide period odmaranja organizma, kada možete jesti normalno, bez preterivanja i restrikcija. To traje četiri dana i tako u krug, dok ne dostignete željenu kilažu.

Ali morate da znate da je ovakva dijeta šok za organizam i da je vrlo važno da se konsultujete sa stručnjakom ako biste da nastavite posle prvog ciklusa od tri dana.

Osim izbacivanja masti i ugljenih hidrata, kao i redukcije kalorija, cilj vojničke dijete je da ubrza metabolizam i sagorevanje masti. Kombinacija namirnica i plana ishrane koji se podrazumeva u vojničkoj dijeti doprinosi bržem gubitku kilograma.

Takođe, ono što mnoge brine kada je ovakav tip dijete u pitanju jeste povrat kilograma nakon prestanka dijete. Istraživanja rađena na tu temu pokazala su suprotno, piše dietx.rs.

Prosečan preporučen unos kalorija za odraslu osobu je oko 2.000 kalorija dnevno. To znači da ćete u toku prve faze unositi duplo manje kalorija nego što je preporuka za dnevni unos. Takođe, tokom prve faze obroci su podeljeni na doručak, ručak i večeru bez ičega u međuvremenu.

Ono što je posebno važno jeste da zbog toga što vojnička dijeta zahteva dosta odricanja i prilično je teška, obavezno porazgovarate sa svojim lekarom i pitate ga za mišljenje kako biste videli da li je vojnička dijeta za vas ili nije.

Što se pića tiče, preporučuje se da pijete što više vode tokom dijete. Slatka i gazirana pića su zabranjena, baš kao i alkohol. A zeleni čaj i kafa su dozvoljeni i čak se preporučuju, ali bez mleka i šećera.

Vojnička dijeta – plan ishrane i namirnice

kafa ili zeleni čaj (bilo koji čaj sa kofeinom)

2 banane

2 jabuke

jaja

1 grejpfrut

3 konzerve tune

šargarepe

manja glavica brokolija

malo parče mesa

hot dog viršle

integralni hleb

boranija

slani krekeri

puter od kikirikija

malo čedar sira

švapski sir

sladoled od vanile

Deluje zaista strogo, ali je veoma važno da se pridržavate ove liste namirnica i ne odstupate od nje. Nemojte dodavati niti izbacivati namirnice po želji.

дијета
Foto: Pixabay.com

U toku tri dana vojničke dijete najvažnije je da poštujete odabir namirnica i plan dijete kako biste postigli očekivane rezultate.

Vojnička dijeta – jelovnik

Prvi dan

Doručak: šoljica kafe ili bilo koji čajem sa kofeinom, tost sa dve kašikice kikiriki putera i polovina grejpfruta srednje veličine.

Ručak: pola konzerve tunjevine, jedan tost hleb pečeni i šolja kafe ili čaj sa kofeinom.

Večera: 85 grama bilo koje vrste mesa i jedna šolja boranije, voćna salata sa jednom jabukom i polovinom banane i kuglom sladoleda od vanile.

Drugi dan

Doručak: jedno kuvano jaje sa jednim parčetom tostiranog integralnog hleba i polovina banane.

Ručak: jedno tvrdo kuvano jaje i jednu šolju mladog švapskog sira sa pet slanih krekera umesto hleba.

Večera: dve viršle, jednu šolja brokolija i pola šolje šargarepe, pola banane i pola šolje sladoleda od vanile.

Treći dan

Doručak: jedna manja jabuka, jedan list čedar sira i pet slanih krekera.

Ručak: jedno jaje i parče tosta.

Večera: jedna konzerva tunjevine i pola banane i šolja sladoleda od vanile.

Šta jesti tokom četiri dana odmora dok traje vojnička dijeta

Tokom prva tri dana dijete mnogo je važno da pratite jelovnik i ne odstupate ni najmanje od njega, jer je tačno izračunato postepeno smanjivanje kalorija.

Međutim, i naredna četiri dana vojničjke dijete, kada su stvari prilično relaksirane, treba da vodite računa šta i koliko jedete.

Preostala četiri dana je dozvoljeno i nešto više od 1.500 kalorija dnevno. Trudite se da se hranite zdravo tokom perioda relaksacije u vojnoj dijeti i da budete fizički aktivni.

Stil / Zadovoljna

Izvor:
Stil Kurir/Zadovoljna
Autor:
Pošaljite komentar