Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

BICIKLOM KROZ VOJVODINU: PUTINCI Nad Matijasovim grobom jorgovan procvetao na jesen, kad mu vreme nije

22.10.2024. 09:32 09:50
Piše:
Путинци
Foto: Dnevnik

Današnju biciklističku turu započeo sam silaskom sa voza na Železničkoj stanici u Inđiji. Put me je vodio kroz Ljukovo, koje sam posetio i opisao pre nekoliko meseci.

Nastavljam dalje i stižem u Putince kroz koje sam prilikom prvog obilaska pre tri godine - samo prošao. Panoramom sela, pre nego što uđete u njega - dominira Crkva Svetog Ivana Nepomuka, nemačka neogotička rimokatolička bogomolja izgrađena 1900. a posvećena nacionalnom svecu Češke, koji je živeo u 14. veku.

Prema istorijskim izvorima, poslednja misa u ovoj crkvi održana je krajem sedamdesetih godina prošlog veka, a velike orgulje za koje se kaže da su među najvećim u Austrougarskoj, bile su upotrebljive i dugo nakon toga. S obzirom na to da danas u Putincima više nema nemačkih potomaka a vernika katoličke veroispovesti (Hrvata i Mađara) je tek njih sedmoro, decenije zapuštanja ovog sakralnog objekta, ostavile su velikog traga na njemu. Nakon Rume a potom i Golubinaca kojima je pripadala ova župa, od pre osam godina je upravitelj župe Putinci velečasni Božidar Lusavec, župnik župa Maradik i Beška.

СРЕМСКА ПАСТОРАЛА: Панорама Путинаца
Foto: Dnevnik

Kada sam 2021. prošao ovuda, unutrašnjost crkve bila je poptuno devastirana, kapija crkvene porte bila su “na izvolite” a crep u dvorištu čekao je da bude postavljen na krov. Sada je kapija zaključana a crep se nalazi na krovu. Nema informacije o tome kako će se nastaviti radovi na obnovi hrama.

ОГРАДА ПОДИГНУТА 1896: Црква Св. архангела Гаврила
Foto: Dnevnik

Doručkujem na klupi u „Baka i deka parkiću” pored drvene statue starca i starice sa unucima. Pogled mi se zadržava na pomalo bizarnom muralu koji se proteže duž celog zida koji opasava crkvu - tu su Diznijevi junaci, Štrumf i Štrumfeta...

Preko puta rimokatoličke, nalazi se Srpska pravoslavna Crkva Sv. arhangela Gavrila. Na ulazu u portu nalazi se nova tabla (stara je očigledno oštećena ili izgubljena) na kojoj se kaže da 26. jula 1896. “gvozdenu ogradu oko hrama podigoše o svom trošku Nikola P. Savković, trgovac, Antonije Jović, David Lazarević i Živan Pejaković, ratari.

ОБНОВЉЕН КРОВ: Црква Св. Ивана Непомука и јунаци цртаних филмова на школском зиду
Foto: Dnevnik

Idem dalje kroz selo i nailazim na natpis „Prodajem zečeve”. Na kibli jedne kuće u centru mural sa likom lepe mlade devojke i natpisom “Nedostaješ!”. Od meštanke koja je tu prolazila saznajem da je reč o 19-godišnjoj Vanji Dubajić koja je u maju ove godine poginula na motoru „sa dečkom iz Žarkova”.

Kusturica ipak ne pravi „Putingrad” u Putincima

Zbog svog imena Putinci su često na meti šala vezanih za ruskog predsednika Vladimira Putina. Tako su neki mediji pre osam godina kao vest preneli šalu satiričnog portala Zicer, koji je objavio kako Emir Kusturica planira da u ovom selu napravi „Putingrad”. Navodno, te 2016. spomenik ruskom predsedniku Vladimiru Putinu je već bio podignut na mestu označenom kao centar Putingrada: “Sem spomenika Putinu i dve drvene kolibe izgrađene u ruskom ruralnom stilu ništa drugo ne ukazuje da je u pitanju novi projekat Emira Kusturice koji će ovaj deo Srema vrlo brzo učiniti poznatim širom sveta. Kako saznajemo, Kusturica namerava da sve radove privede kraju do početka zime i prvih snegova, kada će na svečano otvaranje Putingrada pozvati lično predsednika Rusije Vladimira Putina. “Putingrad u Srbiji će biti ne samo simbol bratskih odnosa sa velikom majkom Rusijom već i simbol mira u svetu i borbe za pravedniji svet!” – rekao je Kusturica prilikom otkrivanja spomenika Putinu u Putingradu u atarima kraj Putinaca”. 

Svakome ko pogleda ostale vesti na ovom sajtu jasno je da je reč o satiričnom mediju. Međutim, mnogi su u ovu informaciju poverovali pohrlivši da u centru ove sremske varoši potraže spomenik ruskom lideru.

МАТИЈАСОВ ГРОБ: Један од ретких сачуваних на немачком гробљу
Foto: Dnevnik

Putinci imaju isto Knez Mihailovu ulicu. U njoj se, pre skretanja za groblje nalazi jedan plac, između dve kuće, na kojem je „sleteo” avion propelerac „Prve Iskre” iz Bariča. Pitam momke ispred susedne prodavnice - čiji je, odgovaraju: “To je Kripino!” i pokazuju na susednu kuću čije dvorište je puno različitih putničkih i poljoprivrednih vozila, alatki, rezervnih delova... Siguran sam da bi susret sa Kripom bio inspirativan, ali nisam imao toliko vremena pa sam nastavio dalje.

ИМА ЈЕДАН КУЋЕРАК У СРЕМУ: Кућа у Путинцима
Foto: Dnevnik

“Iznad Matijasovog groba jorgovan procvetao u oktobru, kad mu vreme nije!” Tako bi se poetski mogla nazvati scena sa u šiblje zaraslog nemačkog groblja u Putincima. Iznad jednog od svega nekoliko sačuvanih spomenika na kojima se mogu pročitati imena pokojnika, topli oktobarski dani naterali su jorgovan da po drugi put ove godine procveta.

ВОЗОВИ ОВДЕ И ДАЉЕ СТАЈУ: Железничка станица у Путинцима
Foto: Dnevnik

Odmah pored je pravoslavno groblje čija hronika bi zabeležila predratnu lepoticu Stanku Pejaković obučenu prema poslednjoj modi tog vremena koja je umrla 1928. u svojoj 22. godini. Zabeležila bi i spomenik dečaku Nenada koji je 1973. preminuo u 10 godini. Na grobnici je skulptura dečka u prirodnoj veličini kako sedi i grli psa. Tu je i grobnica Ranka Đorđevića , otpravnika vozova koji je 1958. u svojoj 33. godini poginuo “od zlikovaca”.

Odlazeći iz sela u pravcu Donjih Petrovaca, stižem do propisno obeleženog pružnog prelaza. Tu je i Železnička stanica Putinci, koja je u objektu novijeg datuma i u prilično dobrom stanju.

Robert Čoban

Izvor:
Dnevnik.rs / R. Čoban
Autor:
Pošaljite komentar
BICIKLOM KROZ VOJVODINU: ALIBUNAR (3) Drvo izniklo međ šinama kojima vozovi više ne jure ka Samošu
Алибунар

BICIKLOM KROZ VOJVODINU: ALIBUNAR (3) Drvo izniklo međ šinama kojima vozovi više ne jure ka Samošu

15.10.2024. 09:25 09:43
(FOTO) BICIKLOM KROZ VOJVODINU: Alibunar (2) Sve je počelo kobnim pucnjem u Sauerovoj kafani
Alibunar

(FOTO) BICIKLOM KROZ VOJVODINU: Alibunar (2) Sve je počelo kobnim pucnjem u Sauerovoj kafani

09.10.2024. 12:43 13:45
(FOTO) BICIKLOM KROZ VOJVODINU: Alibunar (1) Imena na ploči ispred Rumunske crkve sećaju na krvavo leto 1944.
бицикл

(FOTO) BICIKLOM KROZ VOJVODINU: Alibunar (1) Imena na ploči ispred Rumunske crkve sećaju na krvavo leto 1944.

01.10.2024. 18:21 13:14