Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NAJBOLJI UVEK BILI IZABRANI Spomen na prvu međunarodnu utakmicu plugova u oranju zaprežnom vučom

21.10.2024. 12:18 13:21
Piše:
лист
Foto: Ilustrovani list za poljsku privredu “Težak”, broj 16, Beograd, 15. avgust 1929.

Sredinom avgusta meseca 2024. godine, na severu Evrope, u baltičkoj državi Estoniji, održano je svetsko prvenstvo u oranju.

Međutim, pre devedesetpet godina, tačnije 1929., Kraljevina Jugoslavija, i u njeno ime Srbija, bila je domaćin Prve međunarodne utakmice plugova u oranju zaprežnom vučom. Ona se po svim parametrima, koji su se ocenjivali, može smatrati pretečom svetskog prvenstva u oranju.

Organizator ovog, za to doba, jedinstvenog takmičenja bilo je Srpsko poljoprivredno društvo iz Beograda, uz pomoć i saradnju Ministarstva poljoprivrede i Poljoprivrednog fakulteta iz Beograda. Održano je u periodu od 21. do 31. oktobra, a mesto dešavanja je okolina Beograda, tačnije Topčider. Inače, prva informacija o njenom priređivanju je bila objavljena 15. avgusta, u priznatom stručnom ilustrovanom listu za poljsku privredu “Težak”.

Osnovni cilj, koji je Srpsko poljoprivredno društvo želelo da postigne ovom utakmicom, bio je taj da se izaberu najbolji tipovi plugova za naše poljoprivrednike i, što je najvažnije, da ih putem zaštite i državnih povlastica počne proizvoditi domaća industrija poljoprivrednih mašina. Saglasno tome, najbolje ocenjeni modeli plugova će biti nagrađeni medaljama i diplomama i od strane Srpskog poljoprivrednog društva, kao najmerodavnijeg stručnog udruženja, biće im preporučeno da ih nabave za obradu zemljišta.

плуг
Foto: Konstruktivni tip: Obični ravničarski jednobrazdni plug sa pokretnim kolečkama, za oranje do 16 cm dubine - Zaprežni plug “Eberhardt ESB 3”, tip “Dominus”, proizvođač Tvornica plugova “Gebrüder Eberhardt”, Ulm

Bitno je istaći da su učešće na ovom takmičenju mogle uzeti ne samo domaće fabrike poljoprivrednih mašina i zanatske radionice plugova, nego i inostrani proizvođači, zainteresovani za plasiranje svojih plugova na jugoslovenskom tržištu. Vredno ih je navesti. Od domaćih proizvođača, to su bile: Tvornica plugova “Polih i Varga” (“Polich i Varga”), Kula, Tvornica poljoprivrednih sprava “Dočića i Mladenovića”, Leskovac, i kovač Anta Sudar, a od inostranih: Fabrika plugova “Karel Vacek”, Lisa na Labi, “Agroferra” A.D, Kunčice nad Ostravom, i Fabrika poljoprivrednih sprava “Rudolf Bächer”, Rudnjice na Labi (Čehoslovačka), “Hofherr-Schrantz-Clayton-Shuttleworth”, Budimpešta-Kišpešt (Mađarska), Tvornica plugova “Rudolf Sack”, Lajpcig-Plagvic, Tvornica plugova “Gebrüder Eberhardt”, Ulm, Udružene fabrike “Bayerische Pflugfabrik”, Landsberg na Lehu, i “Münchner Eggenfabriken” A.G, Pasing, - “Landsberger Pflüge und Monachia Geräte” i “Bavarska fabrika” A.D, Fajt kod Nirnberga (Nemačka), i Udruženje fabrika mašina “Unia”, Gruđnać (Poljska).

реклама
Foto: Reklama Tvornice plugova “Polih i Varga”, Kula

Ukupno se takmičilo 68 modela. Međutim, ovaj broj bi bio daleko veći da jedan francuski i tri belgijska proizvođača nisu zakasnila da na vreme Srpskom poljoprivrednom društvu pošalju plugove.

Pravilima je bilo propisano da učesnici mogu poslati samo zaprežne plugove i to po dva komada jednog modela. Prema konstruktivnim tipovima, plugovi su bili podeljeni na grupe i to sledeće: obični ravničarski jednobrazdni plug sa pokretnim kolečkama, za oranje do 16 cm dubine i preko 20 cm dubine, obični ravničarski jednobrazdni plug sa nepokretnim kolečkama, obični dvobrazdni plug, jednobrazdni i dvobrazdni brabantski plug, i brdski plug obrtač sa kolečkama i sa jednim točkom.

Plugovi se ispituju na parcelama površine jednog ara, što iznosi sto metara kvadratnih, a na kojima su prethodno bili posejani različiti usevi. Uz to su različite konfiguracije. Plugovi, pak, istog tipa, ispituju se pod jednakim uslovima. Redosled učesnika na utakmici je bio određen po redu prijavljivanja. Oranje se vršilo na razor, a kada se uzorala parcela, uprežna zaprega se odmarala pet minuta. Pre početka takmičenja, vršio se tehnički pregled plugova, predstavnici učesnika su organizatoru davali osnovne tehničke podatke radi identifikacije i prijave, aobavljala se i njihova priprema za rad.

плуг
Foto: Konstruktivni tip: Obični dvobrazdni plug - Zaprežni plug “Sack ZH 6PN”, proizvođač Tvornica plugova “Rudolf Sack”, Lajpcig-Plagvic


Na utakmici se ocenjuju brojni parametri, kao što su: način postavljanja pluga u brazdu i njegova stabilnost u radu, regulisanje dubine i širine rada pluga, ostvarena minimalna i maksimalna dubina oranja i širina brazde, kvalitet rada pluga u vidu zaoravanja biljnih ostataka (strnjika, trava, korov i slično), prevrtanja plastice i izgleda brazde (da ne dođe do urušavanja zida brazde), ravnomernost i ujednačenost površine uzorane parcele i drugi. 

Iz svega navedenog se može zaključiti da Međunarodna utakmica plugova u oranju zaprežnom vučom je po mnogo čemu slična budućem svetskom prvenstvu u oranju, kao najprestižnijem takmičenju u oblasti poljoprivredne mehanizacije.
Rad plugova je ocenjivala višečlana komisija, sastavljena od predstavnika Srpskog poljoprivrednog društva, Poljoprivrednog fakulteta, Ministarstva poljoprivrede, Poljoprivredne ogledne i kontrolne stanice na Topčideru, Državnog dobra Belje i Beogradske berze.

рало
Foto: Model pluga “Ralo 2”, proizvođač Fabrika poljoprivrednih mašina “Proleter”, Leskovac


Specifičnost Međunarodne utakmice plugova u oranju zaprežnom vučom se ogledala i u tome što se, pored oranja, vršilo tehničko ispitivanje plugova. Za ovu namenu su korišćeni vučeni dinamometri, a na osnovu rezultata su izrađeni dijagrami za svaki ponaosob.

Posle desetodnevnog takmičenja, Odlukom komisije su bili objavljeni rezultati. Potrebno je istaći da se među nagrađenim modelima plugova renomiranih evropskih proizvođača našao i jedan domaći i to “Ralo 2”, u kategoriji Brdski plug obrtač sa jednim točkom. Proizvođač je Tvornica poljoprivrednih sprava “Dočića i Mladenovića”, Leskovac. Koicidencija je da je pod identičnim nazivom, ovaj plug posle Drugog svetskog rata proizvodila Fabrika poljoprivrednih mašina “Proleter”, iz istoimenog grada.
Filip Forkapić

 

 

Izvor:
Dnevnik.rs
Autor:
Pošaljite komentar
(VIDEO) ORGANSKA POLJOPRIVREDA I KLIMATSKE PROMENE u fokusu 20. „Biofesta" u Subotici
суботица

(VIDEO) ORGANSKA POLJOPRIVREDA I KLIMATSKE PROMENE u fokusu 20. „Biofesta" u Subotici

09.10.2024. 17:15 17:19
NEVREME OPUSTOŠILO GRADSKO PODRUČJE, POLJOPRIVREDA SPAŠENA Neće biti uvedena vanredna situacija u Kraljevu (FOTO)

NEVREME OPUSTOŠILO GRADSKO PODRUČJE, POLJOPRIVREDA SPAŠENA Neće biti uvedena vanredna situacija u Kraljevu (FOTO)

23.06.2024. 12:22 12:26
U SRBIJI VEĆ ODAVNO RASTE PROIZVODNJA: Organska poljoprivreda nastavlja uspon u Evropskoj uniji

U SRBIJI VEĆ ODAVNO RASTE PROIZVODNJA: Organska poljoprivreda nastavlja uspon u Evropskoj uniji

19.06.2024. 21:47 21:50
KLIMA SE PROMENILA, A TIME I POLJOPRIVREDA Sada se isplati saditi OVO POVRĆE Lak uzgoj i samo jedan veći posao godišnje DONOSI DO 20.000 EVRA

KLIMA SE PROMENILA, A TIME I POLJOPRIVREDA Sada se isplati saditi OVO POVRĆE Lak uzgoj i samo jedan veći posao godišnje DONOSI DO 20.000 EVRA

Iako je za nas novo povrće, već ga lagano nalazimo na pijacama i u marketima.
13.05.2024. 07:50 08:04