Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(FOTO/VIDEO) PALA DILERSKA TROJKA U HRVATSKOJ, JEDAN UHAPŠEN DOK JE SPAVAO Kod Srbina pronađeno 5 kilograma kokaina

16.10.2024. 19:17 19:37
Piše:
хапшење
Foto: screenshot/Youtube/Kanal MUP-a RH i policije

U zajedničkoj akciji hrvatske i nemačke policije na području Zagreba i Zaprešića uhapšena su trojica muškaraca, dva hrvatska i jedan srpski državljanin zbog sumnje da su pripadali međunarodnoj kriminalnoj grupi koja se bavila trgovinom kokainom.

Hapšenja su izvršena na osnovu nemačke potjernice (EUN), ali, kako se saznaje, radi se o nemačkoj istrazi jednog od ogranaka organizacije navodnog narko-bosa Nenada P., koji je osumnjičen za veliku međunarodnu operaciju koju je hrvatska policija pokrenula u februaru prošle godine, a sam Nenad P. je nedugo nakon pokretanja akcije uhapšen u Turskoj i izručen Hrvatskoj, gde čeka suđenje u splitskom zatvoru.

Sprovodeći tajne istrage u slučaju Nenada P. i još 24 osobe sa kojima je bio osumnjičen za trgovinu većim količinama droge, Nemci su otkrili podgrupu koja tada nije bila obuhvaćena istragom. Nastavili su da ih tajno obrađuju sve do nedavno kada su počela hapšenja. Hrvatska policija je saopštila da je prilikom hapšenja u utorak kod uhapšenog srpskog državljanina pronašla pet kilograma kokaina.

Postupajući po evropskim poternicama SR Nemačke, policijski službenici Nacionalne policijske službe za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (PNUSKOK) u koordinaciji sa policijom SR Nemačke sproveli su kriminalističko istraživanje zbog sumnje da je izvršio krivična dela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga u okviru zločinačkog udruženja na području obe države.

хапшење
Foto: screenshot/Youtube/Kanal MUP-a RH i policije

U okviru kriminalističkog istraživanja, policijski službenici su 15. oktobra na području Zagreba lišili slobode dvojicu hrvatskih državljana, 51-godišnjaka i 57-godišnjaka, koji su osumnjičeni da su kao stariji članovi zločinačkog udruženja, učestvovao u organizaciji šverca droge. Takođe je utvrđeno da je 44-godišnjak (državljanin Srbije) u neutvrđenom roku do 15. oktobra 2024. godine, radi pribavljanja materijalne koristi koja mu nije pripadala, nabavio veće količine kokaina i marihuane od v. nepoznato lice u SR Nemačkoj, koje je potom kao kurir prevezao u Republiku Hrvatsku radi dalje preprodaje na tržištu droge.

U toku sprovođenja kriminalističkog istraživanja, policijski službenici Mobilne saobraćajne jedinice policije, u saradnji sa policijskim službenicima PNUSKOK-a, 15.10.2024.godine, oko 4 sata, na magistralnom putu A2 kod Zaprešića, zaustavili su ličnim vozilom nemačkih nacionalnih registarskih oznaka kojim je upravljao pomenuti 44-godišnjak.

Na osnovu naredbe Županijskog suda u Velikoj Gorici izvršen je pretres vozila u kojem je pronađeno pet paketa sa ukupno više od pet kilograma kokaina i šest paketića marihuane ukupne težine 118 grama. a zatim konfiskovan.

Nakon kriminalističkog istraživanja, 51-godišnjak, 57-godišnjak i 44-godišnjak predati su pritvorskom nadzorniku PU zagrebačke, uz krivičnu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu”, saopšteno je iz Uprave policije.

O celoj operaciji izvestila je i nemačka Federalna kancelarija kriminalističke policije (BKA), koja navodi da su pripadnici grupe od 2020. godine u Nemačkoj nabavili stotine kilograma kokaina, koji su potom prodavali u Nemačkoj i drugim evropskim zemljama.

„U zajedničkoj istrazi Državnog tužilaštva u Frankfurtu na Majni i Federalnog ureda kriminalističke policije (BKA) 15. oktobra 2024. godine izvršeno je šest hapšenja i 21 pretres u Hesenu, Rajni-Palatinat i Hrvatskoj zbog sumnje da su zavere trgovinu narkoticima u velikim količinama U meru je uključeno više od 80 policajaca iz BKA, državne policije Hesena i Rajne-Palatinata.

Grupa počinilaca je od 2020. godine navodno kupovala nekoliko stotina kilograma kokaina godišnje od veletrgovaca u severnoj Nemačkoj i regionu Beneluksa i distribuirala ga na području Rajne i Majne i susednih evropskih zemalja. Da bi prevezli kokain, navodno su imali mrežu kurira, vozača koji su pratili pošiljke i magacine u kojima su čuvali drogu. Ukupno 19 vozila, kojima je upravljalo 13 vozača kurira, opremljeno je posebnim ugrađenim skrovištima za šverc droge“, saopštila je nemačka BKA.

Izvor:
Jutarnji list/BKA
Autor:
Pošaljite komentar
Novosađanin uhapšen na Kelebiji zbog pokušaja šverca droge, EVO GDE JE SKRIVAO KOKAIN

Novosađanin uhapšen na Kelebiji zbog pokušaja šverca droge, EVO GDE JE SKRIVAO KOKAIN

08.10.2024. 20:17 20:19
POLICAJCI IMALI ŠTA DA VIDE PRI PRETRESU VOZILA Uhapšen zbog posedovanja 1,8 kila kokaina

POLICAJCI IMALI ŠTA DA VIDE PRI PRETRESU VOZILA Uhapšen zbog posedovanja 1,8 kila kokaina

14.10.2024. 21:36 21:38