Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

REVIJA FILMOVA IZ JUGOISTOČNE EVROPE „Balkanofilmofilija“ prvi put u Novom Sadu

29.11.2023. 11:08 11:36
Piše:
Izvor: Tanja Drobnjak (Sa sajta Bitefa)

Prvi filmski festival “Balkanofilmofilija” počinje večeras u 19 časova u bioskopu “Arena sinepleks”, projekcijom filma “Svetlost i senke – i umetnike ubijaju zar ne?”, posvećenom jednom od naših najvećih slikara 20. veka Savi Šumanoviću.

Ovu reviju izabranih filmova, koja će trajati do 1. decembra, organizuju bioskop “Arena sinepleks” i Kulturni centar Vojvodine “Miloš Crnjanski”.

Nakon Pariza, Berlina i Vašingtona, revija filmova sa 13. Festivala filmova Jugoistoične Evrope stiže sada u Novi Sad, četvrti grad koji je dobio licencu za učešće.  Ovaj internacionalni festival okuplja autore iz zemalja s područja Jugoistočne Evrope, i održava se u Parizu, Berlinu i Vašingtonu, a sada i u Novom Sadu.  Pod nazivom “Balkanofilmofilija Pariz – Berlin – Vašington – Novi Sad”, ovaj festival  će tokom tri dana ponuditi publici sedam naslova iz regiona.

Nakon projekcije  “Svetlost i senke – i umetnike ubijaju zar ne?”, art dokumentarnog filma Dragoljuba Elčića, koji je u poslednjih pola godine na svetskim festivalima dobio 57 nagrada,  večeras u 21 čas uslediće projekcija filma “Vera”. Ovaj film reditelja Nedeljka Kovačića, inspirisan je istinitom pričom o Veri Pešić, špijunki iz vremena Drugog svetskog rata, koju su neki nazivali “srpska Mata Hari”.

Svetska premijera dokumentarnog filma “Boro Drašković – Od Akademije umetnosti Novog Sada do svetske duhovne večnosti” najavljena je za sutra u 19 časova.  Ovaj dokumentarni film predstavlja portret Bore Draškovića, dobitnika nagrade “See legend Paris Berlin Washington”, i baziran je na razgovoru koji je ekskluzivno realizovan od ekipe “See a Paris” na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u kojem je, pored razgovora sa rediteljem, upotrebljen veliki broj sekvenci iz svih njegovih filmova.

U 19.45 časova sutra sledi projekcija filma “Trag divljači”, u režiji Nenada Pavlovića. U njemu perspektivni novinar u ko­-munističkoj Jugoslaviji 1979. godine istražuje političko svirepo ubistvo u ruralnom mestu, samo da bi se našao upleten u porodičnu dramu prepunu mračnih tajni i duge istorije nasilja i zloupotrebe.


Nagrade na zatvaranju festivala

Prva “Balkanofilmofilija” će, nakon trojekcije tri poslednja filma, biti zatvorena 1. decembra uručenjem festivalskih nagrada, o kojima je odlučivao američki, evropski i evropski žiri mladih iz Pariza i Berlina. Predrag Miki Manojlović dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu u”Tragu divljači”, a za žensku Jovana Stojiljković u filmu “Vera”, za čiju režiju je nagrađen Nedeljko Kovačić.  Saida Mustajbegović osvojila je nagradu za najbolji dokumentarni film “Boje i ritmovi nemira”. Za najbolji je proglašen  scenario filma “Trag divljači” autora Đorđa Milosavljevića, Nenada Pavlovića, Dimitrija Vojnova, i Živojina Pavlovića.


Poslednjeg dana ove revije, 1. decembra su najavljene projekcije filmova “Boje i ritmovi nemira” (19 časova), “Sve je išlo sigurnim tokom” (20 časova) i “Mali čovjek u velikom  kaputu” (20.15 časova).  Dokumentarni film „Boje i ritmovi nemira“, autorke Saide Mustajbegović, govori o avangardnoj grupi Collegium Artisticum koja je delovala od 1939. do 1941. u Sarajevu. Osnivači su Jahiel Finci, Vojo Dimitrijević, Oskar Danon i Anika Rajs. Grupa je imala oko stotinu članova i kroz razne umetničke programe upozoravala je na nadolazeću opasnost fašizma iz Evrope.

U filmu “Sve je išlo sigurnim tokom”, režija Anja Jovanović, glavni likovi filma su u godinama kada čuju poslednji poziv za odlazak iz male sredine, i imaju drugačije izglede u vezi sa napuštanjem porodičnog komfora, radi života u drugim gradovima i većim zemljama.

Kratki animirani film “Mali čovjek u velikom kaputu”, o dečaku prepuštenom samom sebi da se izbori sa životom, režirali su Miloš Prodanović i Milo Bešović.

N. Pejčić

Autor:
Pošaljite komentar