Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

“POKIDAO SAM SLUŠALICE I RAZBIO MONITOR” Mladi gejmeri često ovako ISTRESAJU FRUSTRACIJE 12 odsto dece u SRBIJI ZAVISNO OD VIDEO IGRICA (VIDEO)

29.09.2024. 10:37 10:49
Piše:
gejmer
Foto: Pixabay

-Pokidao sam slušalice jer me je iznerviralo što su me oduvali u „Fortnajtu“. Bacio sam ih na monitor, i on je samo pukao – rekao je 13-godišnji Beograđanin Milan D, na čije se ponašanje majka požalila na društvenim mrežama, samo da bi naišla na poplavu sličnih svedočenja roditelja.

Nedavno objavljen izveštaj SZO ukazao je na zabrinjavajući trend – broj dece i tinejdžera koji koriste društvene mreže u problematičnoj meri je skočio sa 7 na 11 odsto od 2018. do 2022. godine. A u vrhu liste je i Srbija.

Podaci o broju problematičnih korisnika među najmlađima dovode do pitanja kako zaštititi mentalno zdravlje adolescenata koji veći deo svog dana provode na internetu. Osobe koje prekomerno koriste društvene mreže ili video igrice, neretko imaju problem sa kontrolisanjem svojih impulsa na tim platformama, a ukoliko na određeno vreme nemaju pristup željenim platformama uobičajeno se javlja stres i anksioznost, navodi se u izveštaju SZO.

Pored 11 odsto mladih koji imaju prekomernu potrebu za prisustvom na društvenim mrežama, 12 odsto tinejdžera je pod rizikom kada je u pitanju problematično igranje video igara, što SZO identifikuje kao prisustvo pet ili više simptoma zavisnosti.

Stručnjaci smatraju rezultate istraživanja zabrinjavajućim, i ističu da tehnologija ima isuviše veliku ulogu u svakodnevnim životima mladih ljudi.

"Jasno je da društvene mreže mogu imati i pozitivne i negativne uticaje na zdravlje i dobrobit adolescenata,” rekao je dr Hans Kluge, direktor SZO za Evropu, u izjavi, pozivajući na "akciju koja će pomoći adolescentima da preokrenu negativne efekte upotrebe društvenih mreža". Ovaj vid "zavisnosti" može dovesti do depresije, zlostavljanja, anksioznosti, kao i zapostavljanje školskih obaveza.

Koje grupe su "hronično onlajn"?

gejmer
Foto: Pixabay

Istraživanje da vršeno na deci od 11, 13 i 15 godina u 44 država Evrope, Centralne Azije i Kanade, a završeno je 2022. godine. Studija ukazuje na to da 36 odsto tinejdžera tokom dana komunicira sa svojim prijateljima onlajn. Ta cifra je znatno veća među 15-godišnjim devojčicama – 44 odsto.

Generalno, deca iz imućnijih porodica češće su u stalnom kontaktu sa prijateljima putem interneta u poređenju sa decom iz porodica sa nižim prihodima – trend koji je primećen u 22 zemlje kada su u pitanju dečaci i u 27 zemalja prilikom merenja među devojčicama.

Rumunija vodi

Najveće stope problematične upotrebe društvenih mreža zabeležene su u Rumuniji (22 odsto), Malti (18 odsto) i Bugarskoj (17 odsto). Holandija je imala najniži nivo, od 5 odsto.

Nisu svi na društvenim mrežama u riziku od nezdravog korišćenja tih platformi. Pored 11 odsto mladih koji su "problematični korisnici", postoji i 32 odsto "intenzivnih korisnika", koji su veći deo dana onlajn, ipak nemaju nikakve simptome problematičnog korišćenja onlajn platformi.

Najveću grupu čine aktivni korisnici sa 44 odsto, a svega 12 odsto ispitanih mladih koristi internet povremeno ili veoma retko.

Istraživanje je pokazalo da su trinaestogodišnjaci, posebno devojčice, najverovatniji korisnici društvenih mreža na problematičan način.

Društvene mreže mogu na razne načine da utiču na mlade umove. Studija ističe da problematični korisnici imaju loše mentalno zdravlje, kao i da će se ti mladi češće okrenuti kobnim navikama kao što je pušenje, konzumiranje alkohola ili korišćenje marihuane.

U Srbiji veliki broj "problematičnih gejmera"

Igranje video igara je još jedan ključni način na koji mladi ljudi stupaju u kontakt jedno s drugima. U istraživanju je 68 odsto mladih klasifikovano kao neproblematični gejmeri, dok je još 12 odsto njih "pod rizikom".

Malta, Engleska, Kipar, Estonija i Srbija su imale najveće stope mladih koji su u riziku od problematičnog gejminga, a dečaci su generalno bili u većem riziku nego devojčica.

"Razlike u obrascima igranja među polovima su upadljive", rekla je dr Klaudija Marino, istraživač sa Univerziteta u Padovi u Italiji i jedan od autora studije.

Problematično igranje nije isključivo povezano sa količinom vremena provedenog uz konzol. Simptomi zavisnosti su zapravo gubljenje kontrole nad tim kada se korisnik uključuje, kao i generalno kvarenje međuljudskih odnosa, ili zapostavljanje poslovnih ili školskih obaveza.

Kao i kod društvenih mreža, video igre mogu imati i pozitivan i negativan uticaj na mentalno zdravlje. Velika studija u Japanu sprovedena tokom pandemije COVID-19 pokazala je da posedovanje konzole za video igre poboljšava psihološku dobrobit i zadovoljstvo životom.

Istraživači glavnim izazovom smatraju prepoznati kada igranje prelazi iz aktivnosti koja poboljšava raspoloženje u pravu zavisnost, i kako online igranje utiče na decu u poređenju sa odraslima. 

 

@fortnitegirl2007 Oh my gawd #duet #foryourpage #fyp #foryoupage #boostofhope #urpage #fypシ゚viral #fortnite #viralvideos #foryou ♬ original sound - Fortnite

 

Izvor:
Dnevnik, Euronjuz
Autor:
Pošaljite komentar
NAJSTARIJA GEJMERKA NA SVETU IDE U PENZIJU Skajrim baka se oprostila od pratilaca
видео игре

NAJSTARIJA GEJMERKA NA SVETU IDE U PENZIJU Skajrim baka se oprostila od pratilaca

25.09.2024. 11:09 11:30
GEJMING KOMPANIJE NAMERNO OBMANJUJU POTROŠAČE Evropska potrošačka organizacija podnela žalbu EK zbog plaćanja u video-igrama NAVODE DECU NA NEUMERENO TROŠENJE

RODITELJI, OPREZ!

гејмери

GEJMING KOMPANIJE NAMERNO OBMANJUJU POTROŠAČE Evropska potrošačka organizacija podnela žalbu EK zbog plaćanja u video-igrama NAVODE DECU NA NEUMERENO TROŠENJE

12.09.2024. 12:44 12:55