Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

PRETI LI NAM OPASNOST OD POPLAVA Evo kada u Vojvodinu stiže VRH POPLAVNOG TALASA, Hrvatska je već SPREMNA

24.09.2024. 08:59 09:41
Piše:
poplave
Izvor: Vode Vojvodine, Pixabay

Strašni ciklon Boris prošle sedmice doneo je katastrofalne poplave centralnoj Evropi, a na pojedinim mestima čak 400 litara kiše po kvadratnom metru palo je u slivu Dunava na području Austrije.

Ogromna količina vode iz bujičnih tokova slila se potom u Dunav, koji je zabeležio višemetarske poraste i zapretio poplavama na toku kroz Austriju i Mađarsku. Dunav se i izlio u ovim zemljama, a poplavio je i priobalne delove Beča i Budimpešte.

Višemetarski porast Dunava zabeležen je i u Srbiji, naročito u gornjem toku, a uzvodno od Novog Sada na snazi je i redovna odbrana od popalava.

Opasnosti od poplava u naseljenim mestima nema, niti se očekuje dostizanje granice redovne odbrane od poplava.

Plavljenja se očekuju samo u priobalnim delovima koja nisu u branjenom području, a na takvim mestima već su pod vodom pojedina vikend naselja.

Kada je reč nizvodno od Dunava ne očekuje se dostizanje redovne odbrane od poplava.

bezdan
Izvor: Vode Vojvodine

Dobra vest je da Dunav već sada beleži nagli pad u Mađarskoj i u Austriji.

Pad nivoa Dunava u Srbiji započeće u gornjem delu toka sredinom sedmice, dok će porast i dalje biti prisutan nizvodno, ali će se vrh talasa transformisati zahvaljujući širokom koritu i tome što je Dunav bio spreman u Srbiji za prihvat ogromne količine vode iz centralne Evrope i to zahvaljujući veoma sušnom prethodnom periodu i veoma niskom vodostaju.

Osim porasta, drugih problema nizovodno od Novog Sada neće biti i na tom delu toka Dunav će biti dosta niži i od redovne odbrane od poplava.

U Hrvatskoj sve spremno za vrhunac vodenog talasa Dunava

U Hrvatskoj, gradovi i opštine uz reku Dunav pripremaju se za vrhunac vodenog talasa koji bi u Hrvatsku trebalo da stigne sutra.

Na ulaznom profilu u Batini jutros je izmereno 698 centimetara i na snazi su vanredne mere odbrane od poplave. Dunav raste sporo - samo centimetar na sat, a očekuje se da će i onaj najviši vodostaj biti znatno ispod nivoa iz 2013., kada je iznosio 776 cm.

Polako se približavamo nivou od 700 cm, to je pola metra više od nivoa za uvođenje obaveznih mera odbrane od poplava. One su uvedene od nedelje oko podneva. Trenutno se vrh vodenog talasa nalazi na manje 50 km uzvodno od Hrvatske. Sutra se očekuje vrhunac vodenog talasa na ulaznom profilu Batina, na nešto malo višim nivoima od 700 cm. On može rasti još 10-15 cm u odnosu na ove mere", rekao je Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda za HRT.

On je rekao da se stagnacija očekuje 12-20 sati, a onda će početi opadanje.

Dobro je što je u Budimpešti vodostaj u tri dana opao za gotovo dva metra", naveo je Novosel.  Zeleni otok i Batina pripremaju se za dolazak vodenog talasa.

"Svi smo odahnuli u sredu kad je vrh u Bratislavi na 450 km uzvodno od Hrvatske dostigao nivo pola metra niže u odnosu na onaj 2013. godine. Za očekivati je bilo da će nivo biti isti i u Hrvatskoj", rekao je Novosel. 

Kakva je situacija na našim rekama

Sava će u narednom periodu imati značajniji pad i imaće srednje i niske vodostaje.

Vodostaj Velike Morave je u stagnaciji sa tendencijom stagnacije i manjeg kolebanja naredna dva dana.

Vodostaji na Dunavu su u domenu visokih i srednje visokih, na Savi u domenu srednje visokih, na Tisi u domenu srednjih, a na Velikoj Moravi u domenu niskih vrednosti za ovo doba godine.

Iako će biti povremenih pogoršanja i prlolaznih padavina, Srbiju krajem septembra niti u prvih deset dana oktobra ne očekuju značajnije padavine, pa neće biti ni problema sa vodostajima i poplavama.

Dnevnik, Telegraf

Izvor:
Dnevnik, Telegraf
Autor:
Pošaljite komentar
VATROGASCI-SPASIOCI NA TERENU Budno se prati razvoj situacije u priobalju Dunava VODOSTAJ RASTE, NEBRANJENA VIKEND NASELJA PRVA NA UDARU
ватрогасци-спасиоци

VATROGASCI-SPASIOCI NA TERENU Budno se prati razvoj situacije u priobalju Dunava VODOSTAJ RASTE, NEBRANJENA VIKEND NASELJA PRVA NA UDARU

23.09.2024. 19:25 19:32
APATIN SE SPREMA ZA SUTRA Nivo Dunava VIŠI ZA 30cm od prognoza SUTRA VRH POPLAVNOG TALASA (VIDEO)
Apatin

APATIN SE SPREMA ZA SUTRA Nivo Dunava VIŠI ZA 30cm od prognoza SUTRA VRH POPLAVNOG TALASA (VIDEO)

23.09.2024. 18:38 18:48
(FOTO/VIDEO) PREDSEDNICA POKRAJINSKE VLADE MAJA GOJKOVIĆ U BEZDANU KOJI ČEKA NOVI VODENI TALAS Neće biti potrebe za uvođenjem vanredne odbrane od poplava
бездан

(FOTO/VIDEO) PREDSEDNICA POKRAJINSKE VLADE MAJA GOJKOVIĆ U BEZDANU KOJI ČEKA NOVI VODENI TALAS Neće biti potrebe za uvođenjem vanredne odbrane od poplava

23.09.2024. 15:36 15:55
(FOTO) „Dnevnik” na licu mesta: ČAMCEM DO KUĆA I VIKENDICA Dunav već poplavio delove naselja kod Bezdana OČEKUJE SE DA ĆE JOŠ DA RASTE

Dunav se izlio

Поплава

(FOTO) „Dnevnik” na licu mesta: ČAMCEM DO KUĆA I VIKENDICA Dunav već poplavio delove naselja kod Bezdana OČEKUJE SE DA ĆE JOŠ DA RASTE

Katastrofične poplave u Centralnoj Evropi „zacrvenele“ su i alarme u srpskom delu Podunavlja i mada stručnjaci naglašavaju da ovaj septembarski poplavni talas neće ugroziti našu zemlju, u okolini srpske „dunavske kapije“ kod Bezdana stanovništvo je već spremno i za najpesimističnije scenarije.
22.09.2024. 07:27 07:42