BRZINSKI KOLAČ
OVAJ KOLAČ SA MALINAMA ćete želeti svaki dan da pravite! Lako se priprema, a još brže pojede (FOTO, VIDEO)
Dragica Marković iz Jasenice kod Valjeva autorka je popularnog kulinarskog Instagram bloga „mamita_dane_i_jodze”.
Poznata je po tome što na ovoj društvenoj mreži, uz brojne recepte tradicionalne domaće kuhinje, prikazuje realan život jedne srpske žene, majke i domaćice.
Njene fotografije srpskih specijaliteta, ali i domaćih proizvoda iz bašte mame sve gurmane, a kako nam je Dragica rekla, i ona je po prirodi strasni gurman i hedonista.
– Naravno, ne preterujem u degustacijama, ali volim da uživam kada su specijaliteti na meniju. Posebno me je privuklo kuvanje kada sam bila mala devojčica, dok je moja majka spremala obroke, a ja pomagala – priča za naš list Dragica Marković i otkriva kako je odlučila da svoje umeće u kuhinji podeli sa svojim pratiocima na Instagramu. – S obzirom na to da je napredak tehnike i tehnologije doneo revolucionarne promene u IT sektoru, ja sam se jednostavno prilagodila vremenu i izazovima. Ipak, ostali su stari recepti i iskustvo koje nisam želela samo za sebe već da i drugi uživaju u mojim slatkim i slanim tradicionalnim i neprevaziđenim specijalitetima. Na profilu prikazujem uvek stvarno stanje stvari i događaje i pratioci jasno vide da tu nema nikakvog foliranja i šminkanja radi reklame. To je moj način komunikacije sa ljudima kada su tradicionalni recepti u pitanju.
Popularna fud-blogerka dodaje da joj nije bilo teško da svoje iskustvo prenese drugima jer joj je to omiljeni način komuniciranja sa pratiocima, prijateljima, poznanicima i sa porodicom kada su u pitanju hrana i domaći recepti. Sve to uvek na tradicionalan način.
– Samo jedan mali paradoks: nije svejedno pripremati ajvar u stanu na električnom šporetu i na selu u prirodi na šporetu na drva. I ljudi vole da uporede nove domaće i tradicionalne recepte i naravno da su oni mnogo ukusniji od industrijske proizvodnje – naglašava naša sagovornica. – Volim da eksperimentišem, ne samo u kuhinji, već i u životu. Kako? Pa, kao što rekoh, nije jednostavno biti domaćica na selu jer pored pripremanja hrane za porodicu i pratioce, imam obavezu prema deci i suprugu, a, istovremeno, rešavam situaciju u oboru i štali. Za sve je potrebno mnogo energije, volje i ljubavi, a ja to imam na pretek.
V. B.
Kolač sa malinama
4 jajeta
8 kašika šećera
1 čaša ulja
1 čaša jogurta
2 čaše brašna
1 prašak za pecivo
maline po želji
Razdvojiti belanca od žumanaca. Belanca umutiti sa 4 kašike šećera u čvrst sneg. Žumanca umutiti sa ostale 4 kašike šećera da pobele, dodati ulje, jogurt i brašno sa praškom za pecivo. Sve fino sjediniti. U tu masu dodati umućena belanca i špatulom umešati da se dobije glatka masa. Dobijenu masu razliti u pleh obložen pek papirom dimenzija 30×20. Preko nabacati maline po želji. Peći na 200 stepeni oko 20 min. Pečen kolač posuti vanil šećerom.