Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

TEMA „DNEVNIKA”: MODERNA TEHNOLOGIJA KRIJE MNOGE OPASNOSTI Zbog lajkova i izazova mladi i glavu gube

02.09.2024. 12:21 12:28
Piše:
Izvor: pixabay.com

Zbog lajka više na društvenim mrežama sve češće stradaju mladi. Poslednja tragedija koja je uznemirila javnost uz Srbiji je nesreća u kojoj je preminuo petnaestogodišnji B. T. iz Bečeja.

Njegov mladi život prekinut je u noći između 26. i 27. avgusta kada ga je na ulici autom pregazio godinu dana mlađi dečko koji se nalazio za volanom.

Naime, dvojica dečaka su kobne noći bila zajedno kada su, u jednoj bečejskoj ulici, naišli na parkiran auto i ugledavši ključ u kontakt bravi došli na ideju da B. T. telefonom snimi godinu dana mlađeg drugara kako upravlja vozilom i taj snimak postave na društvene mreže. Međutim, dok je petnaestogodišnjak sa telefonom u ruci išao ispred automobila u kojem se nalazio njegov drug i snimao dogodila se nesreća. Pretpostavlja se da je dečak koji je bio za volanom izgubio kontrolu nad vozilom i udario B. T. koji je preminuo.

Ova tragedija je još jednom pokazala koliko nepromišljeno ponašanje i dokazivanje na društvenim mrežama može da bude opasno. Mladi, ne razmišljajući o posledicama, često rizikuju živote kako bi napravili selfi ili odgovorili na izazov na društvenim mrežama.

Psiholozi smatraju da deca nedovoljno znaju o opasnostima koje kriju moderne tehnologije.

Među posebno opasnim a popularnim izazovima su istrčavanje na put kad naiđe kamion ili automobil, skakanje po krovu kola koja se kreću, hodanje po ivicama zgrade, podmetanje nogu dok neko skače...

Dolaze na ideju da naprave selfi, odnosno da se fotografišu na mestima na kojima drugi ne smeju i u tim trenutcima dolazi do povreda i nesreća. Takvim avanturama skloniji su mlađi momci od 17 do 21 godinu jer nemaju osećaj straha i nisu svesni posledica koje mogu proisteći iz njihovih postupaka.


Predatori s interneta

lInternet predstavlja necenzurisan izvor informacija gde postoje mnoge zloupotrebe. Među najopasnijima su predatori koji vrbuju decu na društvenim mrežama, onlajn igricama, forumima, blogovima... Tu je i sajber buling, odnosno vršnjačko nasilje, kao i prekomerna upotreba, odnosno zavisnost od video-igrica.


Oni nešto mlađi više praktikuju da učestvuju u takozvanim izazovima ne bi li privukli više pratilaca. Izazovi funkcionišu po sledećem principu: neko zada izazov, a onda se onaj koji ga izvršava snima. Ovaj trend postao je problematičan sa porastom izazova koji nisu bezbedni. Među posebno opasnim a popularnim izazovima su istrčavanje na put kad naiđe kamion ili automobil, skakanje po krovu kola koja se kreću, hodanje po ivicama zgrade, podmetanje nogu dok neko skače... Jedan od najbizarnijih izazova je svakako „Plavi kit” gde se deca seku po rukama crtajući kita, a potom izvrše samoubistvo.

Veliki broj se ugušilo zbog igre u kojoj treba da stavi sebi kaiš oko vrate i steže ga dok se ne onesveste, a ceo proces se snima mobilnim telefonom.

Psiholozi su mišljenja da oni koji imaju dovoljno pažnje u porodici, neće se nepromišljeno upustiti u takve izazove na društvenim mrežama koji su opasni po život i zdravlje. Takođe, navode, da na te izazove „odgovaraju” ona deca čiji su roditelji previše popustljivi u vaspitavanju.

Pojedinci su spremni da sve urade za dobru sliku i folovere. Jedan od faktora, zašto su selfiji postali toliko popularni, prema rečima psihologa, jeste želja da se povežemo s ljudima koji nas okružuju i to preko fotografija uz pomoć kojih sebe predstavljamo drugima i svetu. Društvene mreže su stvorile ambijent koji traži od nas da razmišljamo o sebi kao pojedincu i da druge obaveštavamo o sebi i onome što radimo.

Svake godine neko strada zbog trenda da se fotografiše na kolosecima i pored vagona.  Mladi pokušavaju da naprave selfi s vrha voza, ne razmišljajući o tome da će, ukoliko ulete u polje visokog napona, zadobiti teške opekotine ili smrtno stradati.

Želja za pažnjom na društvenim mrežama često pokreće nepromišljeno ponašanje, što dovodi do toga da mladi ignorišu bezbednosna upozorenja te se upuštaju u opasne situacije koje se neretko tragično završavaju.

D. Nikolić

Autor:
Pošaljite komentar