Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SVM ostaje u vladajućoj koaliciji s DS i LSV

27.11.2014. 21:15 20:23
Piše:

Predsednici Skupštine Vojvodine i Pokrajinske vlade Ištvan Pastor i Bojan Pajtić dogovorili su se o donošenju pokrajinskog budžeta za narednu godinu. Poslanici će se o tom predlogu izjasniti sredinom decembra,

za kad je planirana sednica pokrajinskog parlamenta. Pastor i Pajtić su se takođe dogovorili da će Pokrajinska vlada izraditi predloge zakona o finansiranju Vojvodine i o izmenama i dopunama Zakona o prenosu nadležnosti. Predlozi tih pravnih dokumenata biće usaglašeni sa strankama koje su u Skupštini Vojvodine, zatim će biti upućeni Skupštini Srbije na usvajanje, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.   

Šef opozicione Srpske napredne stranke Predrag Matejin nije imao komentar o dogovoru između Pajtića i Pastora. On je za „Dnevnik” rekao da nije siguran da će to rešiti stanje u Pokrajinskoj skupštini. Kako je dodao, stranački organi će doneti odluku o tome kako će se poslanici SNS-a ubuduće ponašati u parlamentu.

– Bili smo konstruktivna opozicija, i to smo pokazali prilikom usaglašavanje neustavnog Statuta s odlukom Ustavnog suda – rekao je Matejin. – Rekli smo i to da SNS želi da učestvuje u rešavanju političke krize u Vojvodini formiranjem koncentracione vlade, koju je predložio Pastor, ali o tome nije postignuta saglasnost između stranaka. Nisam siguran u to da će ovaj dogovor između Pastora i Pajtića rešiti stanje u pokrajinskom parlamentu, gde traje previranje i na delu je trgovina poslaničkim mandatima.

S druge strane, opoziciona Demokratska stranka Srbije je prozvala Pastora da sad objasni javnosti na koji način će on doprineti „šminkanju mrtvaca.”

– Očigledno da je vlast mnogo važnija od bilo kakvog principa – kaže poslanik DSS-a Milenko Jovanov. – Prosto je neverovatno da se po ko zna koji put političko viđenje stvari promeni za 180 stepeni, ali uvek tako da Pastor ostaje na vlasti.

On dodaje i da je danas jasno i to da je „ideja tzv. koncentracione vlade zapravo bila još jedna poluga za očuvanje Pastorovih pozicija u pokrajinskoj vlasti”.

Podsetimo, do ovog susreta dvojice čelnih ljudi u vlasti Vojvodine Pastora i Pajtića došlo je posle teške polemike u Skupštini Vojvodine prilikom rekonstrukcije pokrajinske administracije 3. novembra. Savez vojvođanskih Mađara, kao član vladajuće koalicije, nije podržao rekonstrukciju, koju su predložili njegovi koalicioni partneri Demokratska stranka i Liga socijaldemokrata Vojvodine. Pastor, koji je šef SVM-a, rekonstrukciju je okarakterisao kao „šminkanje mrtvaca” a demokrate optužio za „na’vatavanje” poslanika iz drugih stranaka. Ubrzo posle toga LSV je, u ulozi „lošeg policajca”, zapretio Pastoru smenjivanjem s mesta predsednika Skupštine Vojvodine i izbacivanjem iz koalicije jer, kako je rekao zamenik predsednika LSV-a Bojan Kostreš, SVM više puta nije glasao za predloge koalicionih partnera i „destabilizuje političku situaciju u Vojvodini”, na šta je Pastor odgovorio da SVM ne destabilizuje političku situaciju u Pokrajini, ali ne pristaje na ucene.

Susret između Pastora i Pajtića bio je „radni”, kako se nezvanično čuje, „u četiri oka”, bez prisustva trećeg koalicionog partnera. Iz kratkog saopštenja iz Vlade se ne vidi da li je bilo reči i o odnosima u vladajućoj koaliciji, ali iz njega jasno proilazi da su odnosi izglađeni i da SVM ostaje u koaliciji. 

Iz LSV-a nismo uspeli da dobijemo odgovor na pitanje da li je stranka Nenada Čanka zadovoljna postignutim dogovorom. Kostreš je ranije poručio da će videti kako će se SVM ponašati na narednoj sednici kada se bude usvajao buyet Pokrajine.        

– Naravno, imamo na umu i matematiku da Vlada ima tanku većinu, a uz njihovu podršku (SVM) imali bismo komotniju većinu – rekao je Kostreš, aludirajući na eventualno isključenje Pastorove stranke iz vladajuće koalicije.

Komentar o dogovoru između Pajtića i Pastora nismo uspeli da dobijemo ni od Socijalističke partije Srbije, ali uoči tog susreta šef poslaničke grupe koalicije okupljene oko SPS-a Pavle Budakov je izjavio za naš list da „ne veruje da će dogovor rešiti političku krizu u Vojvodini, niti stanje u parlamentu jer je za to potreban širi razgovor sa svim strankama u pokrajinskom parlamentu”.

Eržebet Marjanov

Autor:
Pošaljite komentar