Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NAJTRAGIČNIJI POŽARI KOJI SU NOVI SAD ZAVILI U CRNO Vatra na Salajci, u „Kontrastu”, „Laundžu” i hotelu „Putnik” ODNELA 23 MLADA ŽIVOTA

26.08.2024. 09:22 09:49
Piše:
Izvor: arhiva Dnevnika

Treći je Dan žalosti u Novom Sadu zbog tragične smrti šestočlane porodice koja je stradala u petak u požaru koji je izbio u noći između četvrtaka i petka u blizini Almaškog groblja. U kući, koja se nalazi u ulici Đorđa Dere na Salajci u Novom Sadu, stradali su otac D. A. (29), majka M. S. (23) i njihovo četvoro dece, E. A. (7), S. S. (5), D. A. (4) i L. A. (2).

Sumnja se da je požar izazvao skuter koji je bio priključen na punjač, što je dovelo do stravičnog požara u kome je život izgubila cela porodica.

Uprkos velikim naporima rođaka stradalih, komšija i vatrogasaca, zbog teškog pristupa mestu tragedije, nesreća nije mogla biti sprečena. Naime, kuća u kojoj je buknuo plamen imala je samo jedan prozorski otvor, koji se oslanjao na zid groblja, zbog čega šestočlana porodica nije ni imala šanse da se spasi. Dalja istraga daće više detalja o ovoj tragediji.

Ova nesreća, sticajem okolnosti, dogodila se prekoputa nekadašnje diskoteke „Kontrast”, u kojoj je u noći 1. aprila 2012. godine u požaru stradalo šestoro mladih – Marina Aničić (25), Tamara Miladinović (25), Milena Dalmacija (26), Zoran Ignjatović (28), Marko Pavlović (29) i Renato Vuković (21). Oni su se, kako su tada izjavili nadležni, ugušili od dima. Prema njihovim rečima, nastradali su bili zaglavljeni u toaletu diskoteke. Pretpostavlja se da su se, u trenucima panike, sklonili u toalet u nadi da će ih to zaštititi od vatre. Diskoteka je, inače, imala dva nivoa, a do toaleta na gornjem nivou vodile su uske stepenice.

U junu 2014. godine na zatvorske kazne od pet do devet godina zbog tragedije u „Kontrastu” osuđeni su vlasnik diskoteke, zakupci lokala, kao i električar.

Od 2016. godine, neposredno pored nekadašnjeg „Kontrasta”, nalazi se spomen-obeležje poginulima.

Novi Sad, osim ove, pamti još jednu veliku tragediju koja se dogodila u kafiću „Laundž” u centru grada 17. februara 2008. Godine, kada su poginili Mirjana (23) i Miloš (19) Pekić, Milena Kujundžić (23), Boris Bejkić (23), Dušica Kulaš (23), Marija Gavrančić (23), Branka Saković (23) i Vladan Dragović (23). Iz objekta u plamenu, skokom kroz prozor, uspeli su da se spasu dvoje mladih – devojka i mladić.

Te kobne noći potkrovlje kafića u pasažu Zmaj Jovine ulice zahvatila je vatra, koju je, kako se tada navodilo, izazvao gost koji je prethodno bio izbačen iz kafića. On se nakon toga vratio i zapalio jamboliju kojom je bio obložen zid iznad stepeništa. Izvor upućen u istragu medijima je izjavio da je optuženi pri tome imao 3,2 promila alkohola u krvi.

Za izazivanje požara u „Laundžu”  okrivljeni je osuđen na 12 godina zatvora. Na osnovu Zakona o amnestiji 2012. godine, smanjena mu je kazna na devet godina zatvora. Suvlasnici lokala osuđeni su na po sedam godina zatvora, dok je jedna osoba zbog pomaganja u izazivanju požara osuđena na zatvorsku kaznu od dve godine.


Osuđena i država

Predmet „Laundž” ostaće upamćen i po tome što je za tragediju prvi put osuđena i – država. Naime, Apelacioni sud u Novom Sadu presudio je da svaki od 18 članova porodice nastradalih u „Laundžu” dobije od države Srbije 1,5 miliona dinara kao odštetu za pretrpljene duševne boli, dok je za dvoje povređenih u ovoj tragediji dosuđeno po dva miliona dinara na ime pretrpeljene štete. Sud je, naime, zaključio da odgovornost države proizilazi iz činjenice da Sektor za zaštitu i spasavanje koji je delovao u okviru MUP-a Srbije, sve vreme rada „Laundža”, koji je bio uredno registrovan, nije obavio nijednu kontrolu da bi se proverilo da li su ispunjeni svi uslovi u pogledu zaštite od požara.


U crnu statistiku požarnih stradanja u Novom Sadu upisan je i požar u hotelu „Putnik” sredinom decembra 2007. godine. Tada su stradale tri osobe: žena iz Subotice (40), mladić iz Leskovca (30) kao i gost hotela iz Bugarske (36). Oko ovog požara ima dosta kontroverzi, a jedino što je zvanično saopšteno jeste da je požar izbio između podruma i prizemlja hotela. Za ovu tragediju niko nije odgovarao.

Milan Bozokin

Autor:
Pošaljite komentar
Tuga do neba! NEDAVNO SE DOSELILI U NOVI SAD, PA POGINULI Potresni detalji TRAGEDIJE u kojoj je čitava porodica NASTRADALA u požaru (FOTO)

Tuga do neba! NEDAVNO SE DOSELILI U NOVI SAD, PA POGINULI Potresni detalji TRAGEDIJE u kojoj je čitava porodica NASTRADALA u požaru (FOTO)

24.08.2024. 21:41 23:05
PROGLAŠENA TRODNEVNA ŽALOST U NOVOM SADU POVODOM TRAGIČNE SMRTI ŠESTOČLANE PORODICE U POŽARU

PROGLAŠENA TRODNEVNA ŽALOST U NOVOM SADU POVODOM TRAGIČNE SMRTI ŠESTOČLANE PORODICE U POŽARU

23.08.2024. 16:16 17:09
(FOTO) „Nema više igre, graje za te jadne mališane...“ Tužna PESMA SE ŠIRI NOVIM SADOM Posvećena NEZAMISLIVOJ TRAGEDIJI u kojoj je stradala šestočlana porodica

(FOTO) „Nema više igre, graje za te jadne mališane...“ Tužna PESMA SE ŠIRI NOVIM SADOM Posvećena NEZAMISLIVOJ TRAGEDIJI u kojoj je stradala šestočlana porodica

25.08.2024. 13:04 13:11