KIFLICE DA PRSTE POLIŽETE, A PRAVE SE BEZ KVASCA Ovo je recept za najbrže pecivo koje može dugo da stoji
Najbrže rešenje za prvi ili poslednji obrok u danu je pecivo – slano ili slatko, sve u zavisnosti od ličnih afiniteta domaćice i članova njene porodice.
Ako ste ljubitelji kiflica, a mrsko vam je da čekate da testo uskisne, napravite kiflice sa praškom za pecivo – biće jednako ukusne i vazdušaste kao da sadrže aktivirani kvasac.
Ovo je univerzalni recept za testo koje u skladu sa vašim željama možete da filujete sirom, nadevom za picu, ajvarom, džemom, kremom…
Sastojci:
2 čaše jogurta (mera je čaša od 2oo mililitara)
1 čaša ulja
1 jaje
3 kesice praška za pecivo
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1 kašičica sirćeta
7 čaša brašna tip 400
susam, kim, so za posipanje (po želji)
Priprema:
U veliku činiju sipajte brašno, so, šećer i prašak za pecivo, pa promešajte da se sve sjedini. Potom dodajte jogurt, ulje, sirće i belance, pa umesite testo.
Na pobrašnjenu površinu prebacite loptu od testa, podelite je na 4 dela, pa svaki deo razvaljajte oklagijom i presecite na 8 trouglova. Po želji, kiflice možete da filujete sirom, džemom ili nadevom za picu, ili da ih ostavite da budu prazne.
Zarolajte kiflice, spustite ih u podmazan plen, premažite umućenim žumancetom, pospite kimom, susamom ili krupnom solju, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.
(Krstarica)