DA LI JE OPASNO AKO PROGUTAMO SEMENKE LUBENICE Evo šta kažu stručnjaci IZAZIVAJU OVE POREMEĆAJE, ALI...
Za semenke dinje svi znamo, one su nam omiljena grickalica.
Ali, šta se tačno događa kada progutamo semenke lubenice i da li je to opasno, mnogi se pitaju kad im se dogodi takav slučaj.
Mišljenja su podeljena.
Tako gastroenterološkinja Anastasija Timošenko smatra da se, ako slučajno progutamo semenku lubenice, neće dogoditi ništa loše.
One se ne skupljaju u telu, već ih prirodno izbacujemo, kaže Timošenko.
Međutim, stručnjaci ističu i da pacijenti s gastrointestinalnim problemima treba da budu oprezni.
Semenke lubenice mogu izazvati nadutost, bol pa čak i dijareju. Zato treba dobro da očiste lubenicu pre nego što je konzumiraju.
Bele semenke su mekane i lakše se gutaju, dok se crne teško žvaću pa ih mnogi iz tog razloga radije uklone.
Ipak, s obzirom na to da su bogate hranjivim sastojcima, posebno omega-3 masnim kiselinama, kalijumom i magnezijumom, preporučljivo ih je pojestim ali pečene!
Semenke isperite i osušite.
Kad se potpuno osuše, prelijte ih malo maslinovim uljem te ih ravnomerno rasporedite na papir za pečenje. Posolite ih, pa ih pecite u rerni zagrejanoj na 160 stepeni 10 do 15 minuta.
Slobodno dodajte začine kao što su biber, cimet ili prstohvat šećera.
Dnevnik, Penzionisani