Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(FOTO) PEDESET GODINA ŠKOLE ZA OSNOVNO I SREDNJE OBRAZOVANJE „RADIVOJ POPOVIĆ“ U SREMSKOJ MITROVICI Ponosni na svoje decenije rada

12.07.2024. 09:51 10:22
Piše:
Izvor: Slobodan Šušnjević

Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Radivoj Popović“ u Sremskoj Mitrovici, proslavila je 50 godina rada kao prva samostalna institucija te vrste u Sremu, obeleživši i 80 godina postojanja specijalnog školstva u tom gradu.

Ekipa „Dnevnika” posetila je specijalnu ustanovu tim povodom, a kako je tekao njen razvoj kroz istoriju, ispričala nam je Tamara Ivanov, stručni saradnik i organizator praktične nastave. Sve je ustvari počelo te davne 1960. godine, kada su postojale grupe i odeljenja pri redovnim školama za rad sa učenicima sa lakšim smetnjama u razvoju i tako je bilo sve do 1970.

– Prvog dana 1970. godine zvanično je počela sa radom škola za osnovno obrazovanje i vaspitanje učenika sa smetnjama u razvoju, a novoformirana institucija ponela je ime istaknutog sremskog pedagoga, Radivoja Popovića. Školske 1977/1978 .godine su formirana dva odeljenja kombinovane nastave od 13 učenika u Mačvanskoj Mitrovici, sa dve vaspitne grupe dece u dnevnom boravku i logopedskim odeljenjem. Osamdesetih godina dobija staru Bajićevu školu u Fruškogorskoj ulici 73, i na toj adresi radi do danas. Statut i srednje škole dobija 1995. godine, kada su ispunjeni svi uslovi, te od tada zvanično nosi naziv Škola za osnovno i srednje obrazovanje „ Radivoj Popović“, u koju idu đaci sa teritorije Šida, Rume i Sremske Mitrovice – rekla je Ivanov, rekavši da u školskoj 2023/2024. godini školu pohađa ukupno 88 učenika.

Kako kaže, škola danas ima osnovno i srednje obrazovanje sa širokom lepezom obrazovnih profila i zanimanja, dnevni boravak koji ostvaruje jedinstvene ciljeve i zadatke sa decom i omladinom sa višestrukim smetnjama, produženi boravak za učenike od prvog do osmog razreda, usluge iz oblasti socijalne zaštite kao što su lični pratilac i pomoć u kući za decu sa smetnjama u razvoju i njihove porodice.

– Takođe, ponosimo se i školskim radionicama koje realizujemo sa decom, i to su grafička, poljoprivredna, pekarska i frizerska, u okviru kojih učenici obavljaju praktičnu nastavu i stiču nova znanja i veštine. Srednju školu trenutno pohađaju učenici sa teritorije opština Ruma, Šid i Sremske Mitrovice i oni imaju obavezne vannastavne aktivnosti u koje spadaju adaptivne veštine, prevencija i modifikacija problema u ponašanju, individualni terapeutski rad i trening životnih veština. Učenici sa teritorije Sremske Mitrovice imaju obezbeđen prevoz školskim kombijem, a učenici sa teritorije Rume i Šida imaju prevoz u organizaciji tih opština – poojašnjava Ivanov, dodavši da svi učenici, ali i njihovi pratioci, imaju pravo na plaćene putne troškove ili mesečnu kartu za gradski prevoz.

Osnovna škola organizovana je u zgradi matične škole i u kućnoj nastavi, a o učenicima svakodnevno brine stručni kadar, defektolozi kroz razredno-predmetnu nastavu, produženi boravak, nastavu za učenike na kućnom ili bolničkom lečenju, individualnu nastavu i dodatnu podršku.

– Možemo da se pohvalimo sa pet kabineta za individualnu nastavu, i u njima se sprovode vežbe opšte i specifične reedukacije psihomotorike kroz različite modalitete vežbi, logopedske vežbe sa najmodernijim logopedskim instrumentom, namenjen slušanju i govoru. Tu je kabinet- senzorna soba, koja je vid terapijske metode aktivnog, voljnog opuštanja delova tela kao celine. Aktivnosti u senzornoj sobi doprinose poboljšanju cirkulacije, rasterećenju mišićne muskulature, smanjenju nivoa anksioznosti, uspostavljanju emocionalne kontrole. Multimedijalni kabinet opremljen je kompjuterima, projektorom, pametnom tablom, komunikatorom, „trackball” mišem i namenjen je za realizaciju nastave informatike za sve učenike – kazala je Tamara.

Nezaobilazan je i kabinet za fizioterapeutske vežbe i on se koristi za individualne i grupne vežbe sa ciljem korekcije telesnih deformiteta.

– Imamo i i salu za fizičko i zdravstveno vaspitanje koja je opremljena neophodnim spravama i rekvizitima za realizaciju nastave. Ona sadrži i deo koji je namenjen za realizaciju vannastavnih aktivnosti, sportskih takmičenja, inkluzivnih radionica i realizaciju različitih stimulativnih programa. Učenici prolaze i kroz proces usvajanja znanja i veština pripremanja hrane i rukovanja priborom, posuđem, spravama i električnim aparatima za pripremu hrane, razvijaju higijenske navike u kabinetu za životne veštine – ističe naša sagovornica.

 


Prva institucija Radivoja Popovića

Sremski pedagog Radivoj Popović je 01. oktobra 1886. godine otvorio „Gluvonemi zavod“ u Sremskoj Mitrovici i to je bila retka ustanova u tom periodu za gluvoneme, koja je imala „privatni karakter“ poput mnogih škola toga doba u Evropi. Bila je smeštena u glavnoj ulici, na bazi internata. Škola je bila organizovana na principu osmogodišnje škole, za koju je Popović izradio nastavni plan i program. Posle dvanaest godina rada u njemu, 5. maja 1898. godine, on zatvara svoj „ Gluvonemi zavod“.


 

Kabinet za teorijsku i praktičnu nastavu namenjeni su za pekare,  cvećare, grafičarstvo i frizere, a akcenat u radu stavljen je na izradu kreativnih materijala, uz fokus na okupacione terapije i relaksaciju učenika. Aktivnosti se odvijaju isključivo u skladu sa individualnim sposobnostima učenika. Škola nudi usluge i produženog boravka za učenike od 1. do 8. razreda, gde se sprovode aktivnosti funkcionalne komunikacije, razvijanje međusobnog razumevanja, izražavanja potreba i želja, razumevanje i razlikovanje socijalnih odnosa.

Školsko dvorište takođe je opremljeno za relaksaciju, šetnju i odmor učenika i poseduje deo adaptiran za stimulaciju senzorno-vestibularnog i motoričkog razvoja učenika. A škola ima i tri adaptirana vozila za prevoz učenika sa motoričkim oštećenjima na teritorji opštine Sremske Mitrovice.

– I treba spomenuti zdravstvenu službu, koja prati zdravstveno stanje učenika tokom boravka u školi, kao i biblioteku koja prikuplja, obrađuje, čuva i daje na korišćenje knjige i ostali bibliotečko – informacioni materijal. Pored redovnih publikacija, u biblioteci se nalazi i izrađuje didaktički materijal, koji se prilagođava radu i potrebama svakog učenika na osnovu individualnog obrazovnog plana – kaže za kraj Tamara Ivanov.

I. Bakmaz

Foto: S. Šušnjević

Projekat „Unapređenje javnog interesa osoba sa invaliditetom” realizuje Dnevnik Vojvodina press, a sufinansira Grad Sremska Mitrovica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Autor:
Pošaljite komentar
(FOTO) UDRUŽENJE BUBREŽNIH INVALIDA SREMSKA MITROVICA U MISIJI POMOĆI PACIJENTIMA Život se nastavlja uprkos bolesti

(FOTO) UDRUŽENJE BUBREŽNIH INVALIDA SREMSKA MITROVICA U MISIJI POMOĆI PACIJENTIMA Život se nastavlja uprkos bolesti

02.07.2024. 11:49 12:19
UDRUŽENJE SLEPIH I SLABOVIDIH – ORGANIZACIJA SREMSKA MITROVICA BROJI 200 ČLANOVA Najveći problem osoba sa invaliditetom je zapošljavanje

UDRUŽENJE SLEPIH I SLABOVIDIH – ORGANIZACIJA SREMSKA MITROVICA BROJI 200 ČLANOVA Najveći problem osoba sa invaliditetom je zapošljavanje

25.06.2024. 09:43 10:19