Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

BATUT UPOZORAVA Paklene vrućine sve do 14. jula NE IZLAZITE BEZ PREKE POTREBE; EVO KAKO DA SE ZAŠTITITE

09.07.2024. 07:58 10:23
Piše:
Foto: Pixabay

"Na osnovu najnovijeg prognostičkog materijala u narednim danima postoje uslovi za pojavu toplotnog talasa na području južnobačkog okruga od 7. do 14. jula; na području severnobačkog, severnobanatskog, srednjebanatskog, zapadnobačkog i južnobanatskog okruga od 8. do 14. jula; na teritoriji grada Beograda od 11. do 14. jula; u mačvanskom okrugu od 9. do 14. jula; od 10. do 14. jula na teritoriji podunavskog, pomoravskog i rasinskog okruga kao i od 12. do 14. jula na području borskog i zaječarskog okruga" objavio je Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Kako objašnjavaju, sa aspekta zdravlja ljudi, po preporukama Svetske zdravstvene organizacije, toplotni talas je pojava od najmanje tri uzastopna dana kada je maksimalna dnevna temperatura vazduha iznad definisane kritične vrednosti.

- Prognozirane vrednosti maksimalne dnevne temperature vazduha biće u kategoriji veoma opasne pojave u periodu od 10. do 14. jula u južnobačkom, 12. jula na teritoriji severnobanatskog i srednjebanatskog okruga; 13. jula na području grada Beograda, severu zemlje, braničevskom, mačvanskom, podunavskom, pomoravskom i rasinskom okrugu; 14. jula u srednjebanatskom, južnobanatskom, braničevskom, podunavskom, pomoravskom, rasinskom, borskom i zaječarskom okrugu – navode u „Batutu“.

U domen opasne pojave spadaće maksimalne dnevne temperature vazduha od 8. do 14. jula uglavnom na severu zemlje, kao i delovima severozapadne Srbije, a od 10. jula na severu, severoistoku, kao i od 12. u delovima centralne, južne i jugoistočne Srbije. U većem delu zemlje, od 7. do 14. jula očekuju se maksimalne dnevne temperature vazduha u domenu potencijalno opasne pojave.

Prognozirane vrednosti maksimalne dnevne temperature vazduha biće u kategoriji opasne pojave od 7. do 9. jula na teritoriji južnobačkog okruga, 8. jula na severu zemlje, a 9. jula na području grada Beograda, severu zemlje i mačvanskom okrugu.


Lična higijena

- Posebnu pažnju treba obratiti na održavanje lične higijene, zatim  na higijenske uslove u toku pranja voća i povrća kao i na samu pripremu hrane, jer u uslovima kada je organizmu neophodno besprekorno funkcionisanje sistema termoregulacije, svaka dehidracija, nastala kao posledica alimentarne intoksikacije praćene dijarejom, dodatno bi komplikovalo zdravstveno stanje osobe koja je pretrpela bilo koje od navedenih kliničkih manifestacija toplotnog stresa – napominju u “Batutu”.


Opasni vremenski uslovi su oni koji su propraćeni izraženijim klimatskim pojavama, koje bi mogle da predstavljaju rizik po zdravlje; povećana verovatnoća za nastupanje različitih manifestacija toplotnog stresa, naročito kod osetljivih populacionih grupa (mala deca, trudnice, stari, hronično oboleli pacijenti). Pod posebnim rizikom su osobe sa narušenim integritetom svih slojeva kožnog tkiva, t.j. poremećajem mehanizma evaporacije nagomilane toplote (opekotine).

Mere lične zaštite predstavljaju skup mera koje bi trebalo da sprovodi svaki pojedinac u cilju održavanja fizioloških mehanizama termoregulacije.  Odeća bi trebalo da je napravljena od laganih letnjih materijala svetle boje, a čija struktura dopušta propustljivost vazduha i omogućava uspešnije odavanje toplote.

Redovna rehidracija u toku celog dana, nevezano za stepen fizičke aktivnosti ili osećaj žeđi. Ukoliko se radi o starijoj populaciji ili nezaposlenima, sve teže kućne poslove (pranje rublja, tepiha, zavesa...) trebalo bi obavljati u hladnijoj polovini dana (jutro, veče). Bez preke potrebe, ne bi trebalo napuštati dobro klimatizovan zatvoreni prostor za sve vreme trajanja povišene spoljne temperature. Ukoliko je to neizbežno, obezbediti redovnu rehidraciju u toku boravka na toplom.

LJ. P.

Autor:
Pošaljite komentar
POČEO TOPLOTNI TALAS: Marko Čubrilo najavio TEMPERATURE DO 39 STEPENI, a evo kada možemo OČEKIVATI OSVEŽENJE

POČEO TOPLOTNI TALAS: Marko Čubrilo najavio TEMPERATURE DO 39 STEPENI, a evo kada možemo OČEKIVATI OSVEŽENJE

05.07.2024. 16:26 16:34
ČAJ PROTIV VRUĆINE Uz dve šoljice ovog napitka lakše ćete pregurati toplotni talas

ČAJ PROTIV VRUĆINE Uz dve šoljice ovog napitka lakše ćete pregurati toplotni talas

20.06.2024. 11:23 11:35
KAKO DA IZBEGNETE TOPLOTNI UDAR NA VELIKIM VRUĆINAMA Posledice mogu biti kobne; Evo šta MORATE DA URADITE PRE NEGO ŠTO IZAĐETE NAPOLJE

KAKO DA IZBEGNETE TOPLOTNI UDAR NA VELIKIM VRUĆINAMA Posledice mogu biti kobne; Evo šta MORATE DA URADITE PRE NEGO ŠTO IZAĐETE NAPOLJE

20.06.2024. 09:11 09:28