Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NAŠ ČUVENI NAUČNIK je davao POSLEDNJI DINAR za jedno parče ove FANTASTIČNE POSLASTICE Neodoljiva PUPINOVA PITA je najlepši letnji kolač

03.07.2024. 16:09 16:21
Piše:
Foto: Ilustracija/pixabay.com/Youtube Printscreen

Jedan od naših najpoznatijih naučnika Mihajlo Pupin voleo je da stvara, posao ga je često okupirao, a kad bi se umorio od svega voleo je da predah napravi uz parče savšene, sočne pite, koja je kasnije dobila naziv upravo po njemu.

On se u svojim dvadesetim uputio iz Praga u Ameriku, a ono što je sve zaprepastilo jeste činjenica da je na tako dalek put otišao sa svega 5 centi u novčaniku.

Ipak, hrabrost i želja za boljim životom vukli su ga dalje. Suočio se sa mnogim nedaćama, a danas ljudi širom sveta uživaju u dezertu koji nosi ime ovog velikog naučnika.

Potrebno je:

Testo:

550 g brašna

125 g margarina

250 g šećera

2 jaja (jedno celo i jedno žumance)

2 dl mleka

prašak za pecivo

kašičica sode bikarbone

Fil

700 g šljiva

200 g višanja

250 g šećera

100 g badema

½ kašičice vanilin šećera

Dekoracija

šećer u prahu

Priprema

1. Šljive oljuštiti i izvaditi koštice (po želji šljive posuti cimetom.

2. U posudi odgovarujeće veličine pomešati brašno i margarin dok se ne dobije rastresita (prhka) tekstura.

3. U mešavinu margarina i brašna dodati 250 g šećera, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, dobro promešati, a nakon toga dodati jaje, žumance i mleko. Mesiti dok se ne dobije kompaktno testo koje se odvaja od zidova posude. Po potrebi dodati još brašna.

4. Testo podeliti na dva dela, oklagijom razvući prvu "koru", prekriti dno tepsije za pečenje koja je prethodno dobro podmazana ili obložena papirom za pečenje.

5. Na tu koru rasporediti voće. Voće posuti krupno mlevenim bademima i ostatkom šećera. Prekriti drugom korom napravljenom od ostatka testa.

Dnevnik/Glosi

Piše:
Pošaljite komentar
OSVEŽAVAJUĆI KOLAČ SA KAJSIJAMA ZA VRELE LETNJE DANE Sočan i mekan, raj za nepce

OSVEŽAVAJUĆI KOLAČ SA KAJSIJAMA ZA VRELE LETNJE DANE Sočan i mekan, raj za nepce

01.07.2024. 11:49 11:59