Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Novosadski odbornici USVOJILI ZAVRŠNI RAČUN BUDŽETA GRADA za prošlu godinu ĐURIĆ: Realizovan veliki broj kapitalnih projekata, MUKE S EKSPROPRIJACIJOM (FOTO)

28.06.2024. 15:40 15:47
Piše:
Izvor: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Na verovatno poslednjoj sednici Skupštine Grada Novog Sada u ovom sazivu je usvojen završni račun budžeta Grada Novog Sada za prošlu godinu, a ukupni prihodi i primanja iz svih izvora finansiranja su ostvareni u iznosu od 44.762.000.000 dinara što predstavlja 93,67 odsto godišnjeg plana.

Što se tiče ukupnih rashoda i izdataka, iz svih izvora finansiranja, realizovani su u iznosu od 41.658.000.000 dinara, ili 87,18 odsto od plana. Osim toga, odbornici su usvojili predlog o dugoročnom kreditnom zaduživanju od 3,1 milijardi dinara radi izmirivanja obaveze za pribavljanje građevinskog zemljišta, odnosno troškova koji nastaju na osnovu sudskih postupaka, kao i postupaka prinudne naplate.

Usvojeni su i izveštaji o realizaciji investicija javnih i javno – komunalnih preduzeća u gradskim upravama za 2023. godinu, a odbornici su raspravljali i o izmenama poslovanja tih preduzeća. Kako je Grad od AP Vojvodine dobio 50 miliona dinara za asfaltiranje ulica, menjala se i odluka o programu održavanja putne privrede za ovu godinu.

Uoči sadnice gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić je predočio ukupne ostvarene prihode i primanja, kao i ukupne realizovane rashode i izdatke i finansijske rezultate u prethodnoj godini kroz završni račun. On je naglasio da je realizovan veliki broj kapitalnih projekata i da se nije odustalo ni od jednog velikog infrastrukturnog projekta, kao ni od jednog davanja bez obzira da li je reč o socijalnim davanjima, kulturi, obrazovanju, sportu ili zdravstvu.

- Budžet Grada Novog Sada za 2023. godinu donet je u decembru 2022. godine, a menjan je tokom prošle godine dva puta rebalansom i utvrđen je u ukupnom iznosu od 47.787.000.000 dinara. Ukupni prihodi i primanja budžeta iz svih izvora finansiranja su ostvareni u iznosu od 44.762.000.000 dinara, što predstavlja 93,67 odsto godišnjeg plana. Što se tiče ukupnih rashoda i izdataka iz svih izvora finansiranja realizovani su u iznosu od 41.658.000.000 dinara, ili 87,18 odsto od plana – naveo je Đurić. - Kapitalna potrošnja je iznosila je 13.534.000.000 dinara ili 78,77 odsto planiranog novca koji smo opredelili budžetom za prošlu godinu. Ostvaren je suficit od 2.822.000.000 dinara, a u ovu godinu preneto je u budžet 3.068.000.000 dinara.

Posmatrajući prihode od 2012. do 2023. godine  budžet Grada raste iz godine u godinu, a kako je objasnio Đurić, najveće učešće u njegovom ostvarivanju imaju tekući prihodi, koji su u 2012. godini bili na 15,5 milijardi dinara, a 2023. godine su ostvareni  u iznosu od čak 37,6 milijardi dinara. U takvoj strukturi tekućih prihoda veliku  ulogu ima porez. Kako je istakao, Novosađani su oduvek bili finansijski disciplinovani i izmirivali su svoje obaveze, a na prihode su uticale su investicije kako domaćih, tako i stranih firmi koje posluju na teritoriji Grada Novog Sada.

Prema Đurićevim rečima, Grad godinama, kao što je to slučaj i ove, ima velike zahteve u pogledu izmirivanja obaveze za pribavljanje građevinskog zemljišta, a ti troškovi nastaju na osnovu sudskih postupaka, postupaka prinudne naplate. Zbog toga postoji potreba za daljim obezbeđivanjem novca za pribavljanje zemljišta, pre svega po izvršnim sudskim presudama koje su donešene, koje su u toku i koje se očekuju.


Đurić: Novi Sad ne sme da stane

Koalicija „Udruženi za slobodan Novi Sad" i grupa građana „Heroj Miša Bačulov" održali su uoči sednice, ispred Skupštine grada, konferenciju za medije, jer smatraju da o zaduživanju grada za 3,1 milijardu dinara ne treba da odlučuju odbornici iz starog saziva, već o odbornici za koje su glasali Novosađani 2. juna. Skupština, kako tvrde, iako ima legitimno pravo da do konstituisanja novog saziva zaseda u starom, ali da to ipak nije trebalo biti urađeno. Zbog toga su zatražili da se sa dnevnog reda povuče ta tačka, pošto neće biti vođena valjana rasprava i neće biti proverena potreba za isplatom tolikih iznosa.

Komentarišući taj zahtev, kao i pitanje novinara zbog čega je sednica zakazana u starom sazivu Đurić je rekao da opozicija koja je protestvovala pred sednicu Skupštine Grada ima mogućnost da uđe u Skupštinu, ali da su oni  podneli više od 60 prigovora na odluke Gradske izborne komisije (GIK) što je legitmno.

- Podneli su žalbe i Višem sudu i tako u krug, umesto da smo formirali vlast, pa i oni učestvuju u radu Skupštine. Imam utisak kao da im se ne žuri i na ulazi u Skupštinu. - rekao je Đurić. -Grad ne može da stane, da se čeka i da se ugrozi funkcionisanje Novog Sada. Podneli su prigovor na konačne rezultate, pa će žalbu da podnesu, onda imaju pravo da podnesu prigovore na verifikaciju mandata, pa još prigovora i žalbi. Vođenje Novog Sada, grad kom izbori nisu ponovljeni ni na jednom biračkom mestu, je suviše ozbiljan posao da bismo se bavili takvim stvarima. Stoga možda ćemo tek sredinom jula imati konačne rezultate izbora u Novom Sadu. Za mene je to neozbiljno. Pobeda koalicije okupljene oko SNS nija bila nikad ubedljivija. Ne vidim razlog za tolike prigovore, jer odugovlačimo nešto što je odavno poznato. Nadam se da ćemo što pre konstituisati skupštinu i izabrati izvršnu vlast.


Dom za višečlane porodice

Đurić je najavio da će Grad nastaviti da ulaže u stabenu podršku putem raspisivanja novih javnih poziva. Nakon donete odluke o predlogu o dodeli stambene podrške kupovinom stanova u javnoj svojini u Ulici Momčila Tapavice bb. stekli su se uslovi da se potpišu ugovori sa članovima domaćinstava koji su izabrani nakon javnog poziva. U lamelu 5 biće  useljeno dvočlano domaćinstvo u sedam stanova, tročlano u osam i četvoročlano u pet stanova.


Na pitanje novinara da li je koalicija oko SNS donela odluku ko će biti kandidat za gradonačelnika, Đurić je kazao da za to ima još vremena.

- Izbori još uvek traju. Kad budu završeni, SNS će se dogovoriti  najbolje rešenje ko će voditi Novi Sad - kratko je odgovorio gradonačelnik.


- Kako razvoj Grada i drugi projekti ne bi bili obustavljeni ili usporeni, poput izgradnje toplane, Almaškog kraja, škole na Jugovićevu, uređenja Mišeluka, rešili smo da obezbedimo dodatan novac putem dugoročnog kredita. Zbog toga je na dnevni red uvrštena važna odluka o dugoročnom kreditnom zaduživanju – poručio je Đurić. -Obaveze o kojima je reč su u proteklom periodu beleže  neprekidan rast. Tokom 2021. godine iznosile su 1,5 milijardi dinara, tokom 2022. bili su 2,7 milijardi dinara, prošle godine više od četiri milijarde dinara i očekujemo da će one dodatno narasti do kraja godine, prema procenama blizu sedam milijardi dinara. Neophodno je  da preduzmemo korake i sprečimo gomilanje neizmirenih ili obaveza koje će nam stizati na naplatu povodom sudskih postupaka eksproprijacija. Ministarstvo finansija je dalo saglasnost za kredit od 3.100.000.000 dinara.  Uverni smo da ćemo ovo jakim budžetom uspeti da izmirimo bez poteškoća. Plan je da bude grejs period od godinu dana i da kredit traje oko šest godina i borićemo se da ne zaustavljamo investicije.

Odbornici opozicije nisu učestvovali u radu Skupštine, dok je samostalni odbornik Božidar Protić kritikovao završni račun smatrajući da treba da se uradi analiza zašto je budžet za tri milijarde manji od planiranog, kao i da li je deficit rezultat ušteda ili nečeg drugog. On je kazao da za odbornike koji su u aktuelnom sazivu rasprava o toj tački dnevnog reda više nije bitna, jer će ubrzo mandati biti dodeljeni novim odbornicima. Protić je komentarisao i kreditno zaduživanje smatrajući da je trebalo prepozicionirati nepotrebne troškovi ili da budu odloženi za nerednu godinu.

Predsednik odborničke grupe „Aleksandar Vučić za našu decu” Sanja Draško istakla je da odbornici u ovom sazivu imaju legitimitet da održe  sednicu.

- Zakonom smo obavezeni da usvojimo završni račun do 30. juna. Budžet neprekidno raste, dok tekući prihodi imaju najveći uticaj na njega. Podsećam da je Srspka napredna stranka (SNS), sa koalicionim partnerima, na izborima održanim 2. juna osvojila najveći broj glasova građana, ponovo, stoga ne vidim probelm u sazivanju sednice - odgovorila je Sanja Draško.

S. Kovač

Autor:
Pošaljite komentar
VOJVODINA NIJE PREZADUŽENA Pokrajina usvojila ZAVRŠNI RAČUN BUDŽETA lane finansirani VAŽNI PROJEKTI (FOTO)

VOJVODINA NIJE PREZADUŽENA Pokrajina usvojila ZAVRŠNI RAČUN BUDŽETA lane finansirani VAŽNI PROJEKTI (FOTO)

27.06.2024. 17:28 17:35