Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KAFANSKI RECEPT ZA LESKOVAČKU MUĆKALICU: Specijalitet kojem ne mogu odoleti ni oni najprobirljiviji - evo koja je tajna ovog jela

15.06.2024. 12:12 12:18
Piše:
Foto: Pixabay.com

Leskovačka mućkalica decenijama unazad je jedna od omiljenih južnjačkih specijaliteta.

Ovo slasno jelo rado se naručuje u kafani, a malo ko uspe da ga kod kuće napravi isto tako. Tajna koju vam nijedan kuvar neće odati je da je sve do začina.

Sastojci:

1 kg svinjskog mesa od vrata, sa masnoćom

200 gr mesnate sveže slanine

4 -5 glavica krupnog crnog luka

10 pečenih, oljuštenih i iseckanih paprika

500 gr očišćenog paradajza, a može i flaširanog iz zimnice

2 glavice belog luka

2 -3 suve paprike

po ukusu soli, ljute papričice i vegete

1,5 dcl ulja

Priprema:

Meso posuti vegetom, iseći na deblje šnicle, pa na srednje krupne kocke. Ispeći na roštilju, najbolje je ako se naprave ražnjići, pa meso posle pečenja skinite sa štapića. Parčiće možete obmotati slaninom ili slaninu posebno ispeći i kasnije dodati u povrće.

U međuvremenu iseckati sitno crni luk i utrljati u njega dve kašike soli, kako bi izgubio ljutinu.

Dinstati luk na ulju dok se sasvim ne istopi, neprestano mešajući, uz dodavanje tople vode. Kad je luk upržen, dodati sečene paprike i paradajz, i seckani beli luk. Dinstati dok ne ispari tečnost.

Dodati meso, naliti sa malo vode i krčkati dok se povrće ne pretvori u kompaktnu masu. Začiniti, zaljutiti po ukusu.

Kurir.rs/Dnevnik

 

Autor:
Pošaljite komentar
BRZINSKI RUČAK: Preukusna LETNJA TESTENINA savršena je kada ste kratki sa vremenom

BRZINSKI RUČAK: Preukusna LETNJA TESTENINA savršena je kada ste kratki sa vremenom

11.06.2024. 12:05 12:13
BRZ I PREUKUSAN RUČAK Gotov za samo 20 minuta; Probajte kremastu pastu s piletinom i brokolijem

BRZ I PREUKUSAN RUČAK Gotov za samo 20 minuta; Probajte kremastu pastu s piletinom i brokolijem

02.06.2024. 19:13 19:20
PORUČIO RUČAK ZA DVOJE, PLATIO KAO ZA SVADBU Bečlija se na Hrvatskom primorju nije dobro proveo

PORUČIO RUČAK ZA DVOJE, PLATIO KAO ZA SVADBU Bečlija se na Hrvatskom primorju nije dobro proveo

15.06.2024. 07:23 07:27