KAFANSKI RECEPT ZA LESKOVAČKU MUĆKALICU: Specijalitet kojem ne mogu odoleti ni oni najprobirljiviji - evo koja je tajna ovog jela
Leskovačka mućkalica decenijama unazad je jedna od omiljenih južnjačkih specijaliteta.
Ovo slasno jelo rado se naručuje u kafani, a malo ko uspe da ga kod kuće napravi isto tako. Tajna koju vam nijedan kuvar neće odati je da je sve do začina.
Sastojci:
1 kg svinjskog mesa od vrata, sa masnoćom
200 gr mesnate sveže slanine
4 -5 glavica krupnog crnog luka
10 pečenih, oljuštenih i iseckanih paprika
500 gr očišćenog paradajza, a može i flaširanog iz zimnice
2 glavice belog luka
2 -3 suve paprike
po ukusu soli, ljute papričice i vegete
1,5 dcl ulja
Priprema:
Meso posuti vegetom, iseći na deblje šnicle, pa na srednje krupne kocke. Ispeći na roštilju, najbolje je ako se naprave ražnjići, pa meso posle pečenja skinite sa štapića. Parčiće možete obmotati slaninom ili slaninu posebno ispeći i kasnije dodati u povrće.
U međuvremenu iseckati sitno crni luk i utrljati u njega dve kašike soli, kako bi izgubio ljutinu.
Dinstati luk na ulju dok se sasvim ne istopi, neprestano mešajući, uz dodavanje tople vode. Kad je luk upržen, dodati sečene paprike i paradajz, i seckani beli luk. Dinstati dok ne ispari tečnost.
Dodati meso, naliti sa malo vode i krčkati dok se povrće ne pretvori u kompaktnu masu. Začiniti, zaljutiti po ukusu.
Kurir.rs/Dnevnik