Ukoliko vam se BRESKVE BRZO KVARE: Evo kako da im produžite vek trajanja
Mnogima su sočne breskve jedno od omiljenih letnjeg voća, a osim sveže, mogu se naći i u desertima, ali i u slanim jelima, salatama ili čak picama.
Nažalost, kao i većini voća i breskvama je mana kratak rok trajanja, a zbog nežne kože lako dobiju ‘modrice’.
Postoji nekoliko trikova kojima ćete produžiti vek trajanja breskvama i pravi trenutak za njihovu konzumaciju.
Prvi korak je odrediti jesu li breskve zrele ili ne.
Ako su tvrde i nisu naročito mirisne, još nisu zrele. U tom slučaju ih čuvajte na sobnoj temperaturi nekoliko dana ili dok ne budu fine i zrele. Znakovi zrele breskve su aroma i mekoća pri laganom pritisku.
Zrele breskve najbolje je pojesti odmah, ali možete ih čuvati u frižideru što će usporiti proces zrenja i kupiti vam malo vremena.
U oba slučaja, pričekajte da ih operete pre nego krenete da ih jedete, jer koža breskve ima prirodni konzervans koji pomaže u zaštiti ploda.
Ako je moguće, čuvajte breskve cele, jer će izlaganje ploda ubrzati proces zrenja.
Uz to, ako pravilno čuvate sečene breskve, mogu izdržati do četiri dana u frižideru.
Prvo ih poprskajte sokom od limuna ili limete kako biste sprečili da poprime smeđu boju, a zatim ih stavite u poklopljenu posudu i stavite u frižider.
Krstarica.rs/ Dnevnik