Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NOVI POGLED NA ISTORIJAT ADVOKATSKE KOMORE VOJVODINE Ženskinje diskriminisane do 1929. godine

09.06.2024. 15:44 15:49
Piše:
Izvor: Pokrajinska vlada, Z. Milosavljević

Advokatska komora Vojvodine, esnafsko udruženje advokata, o kom je priređena izložba u Arhivu Vojvodine, osnovana je 1875, a tek posle više od pola veka u svoje redove primila je žene pravnice. 

Do takve vrste diskriminacije žena došlo je usled zakonskih propisa koji nisu dozvoljavali ženama da se bave advokaturom. Prekretnicu u tom smislu označava Zakon o advokatima za Kraljevinu SHS, donet 17. marta 1929. godine, koji kaže da žene „mogu steći pravo na advokaturu i ovu obavljati“.

Žene su od osnivanja Pravnog fakulteta u Subotici 1920. mahom studirale pravo u tom gradu.  Za dve decenije na subotičkom fakultetu 88 njih je diplomiralo. Mogle su da rade u advokatskim kancelarijama, ali do te prelomne 1929.  nisu imale pravo da se upišu u Imenik advokatskih pripravnika.

Ali da su one bez obzira na formalne prepreke, pokušavale da se bave advokaturom i upišu u imenik pripravnika govori molba za upis u spisak advokatskih priprav- nika Bosiljke Kristić iz Pančeva, rođene 1894, koja se čuva u Arhivu Vojvodine. Ona je diplomirala na Pravničkom fakultetu Univerziteta Kraljevine SHS u Beogradu 1922.  Iste godine je pripravničku praksu započela kod pančevačkog advokata dr Đorđa Pajića, i podnela molbu koja je odbijena uz obrazloženje da „za ubeležavanje ženskinja još nema zakonske mogućnosti“.

Na tu nepravdu nisu muške kolege gledale ravnodušno. Za pravo da se i one bave tim poslom zalagali su se mnogi, čak je na prvom zboru pravnika Kraljevine SHS 1924. doneta rezolucija u kojoj je istaknut predlog da se ženama dozvoli bavljenje advokaturom.


Izložba i knjiga

Izložbom „Advokatska komora Vojvodine: kroz odabranu arhivsku građu od 1875. do 1975. godine“ autorke - arhivske savetnice Svetlana Ljubljanac i Leonila Pavlović, i diplomirani konzervator papira mr Višnja Nikolić stučnoj i široj javnosti prikazale su rad i razvoj tog esnafskog udruženja tokom njegovih prvih sto godina postojanja, od osnivanja 1875. do 1975. godine. Izložbu prati i istoimena publikacija koju poptisuje  Svetlana Ljubljanac. Knjiga je plod četvorogodišnjeg rada na sređivanju arhivske građe i dokumentarnog materijala Advokatske komore Vojvodine  u tom periodu, a koja je u Arhiv Vojvodine stigla 2019.


Donošenje zakona kojim se pripadnicama lepšeg pola omogućava da stanu uz rame s muškarcima kada je advokatura u pitanju, smatra se napretkom u procesu modernizacije Srbije  i emancipaciji žena. Od 1929. kada je zakonom bilo dozvoljeno da se bave advokaturom do1941. kada je komora prestala da postoji, u Imenik advokata Advokatske komore u Novom Sadu upisane su samo četiri žene. Prva  je bila Katarina Lengold iz Petrovaradina. Završila je prava u Subotici 1927, a u imenik zavedena prvi put 1933.

Nakon nje, zvanje advokata stekla je i Kuljanka Serena Fišer, potonji doktor pravnih nauka. Advokatski pripravnik postala je 1927. godine, a devet godina kasnije i advokat prethodno položivši zakletvu.

Zagrepčanka dr Lila Stejić, rođena Akselrad, u imenik advokata ubeležena je u Pančevu 1938. godine, a od 1936. u banatskom selu Debeljača. Njena koleginica Danka Margetić iz Zemuna diplomirala je pravo na subotičkom fakultetu. Pripravnik je postala  1928, a sudijski ispit položila 1936. godine u Novom Sadu. U imenik advokata  ubeležena je 1940. Veliki broj žena kojima je na izložbi u Arhivu  Vojvodine kao advo- katskim pripravnicama između 1929. i 1941 godine posvećena pažnja, rodom su iz Subotice, gde su i studirale.

Takva je Jelena Aranka Marija Čajkaš rođena 1917, čiji roditelji su bili gimnazijski profesori. Završila je priprav- nički staž u rodnom gradu 1940, a početkom sledeće godine krenula u  besplatnu sudsku vežbu u Sreskom sudu u Subotici. Pošto joj okupacione vlasti nisu dozvolile da radi kao pravnik, odlučila je da nastavi školovanje u Budimpešti, gde je doktorirala u junu 1942. 

Jedna od tri kćeri dr Aleksandra Moča, advokata i predsednika Matice srpske, kao i predsednika Upravnog odbora AKV. Mara je takođe završila prava i bila pripravnik u očevoj kancelariji. Ona je diplomirala u Beogradu 1939, kada je položila i  advokatsko-pripravničku zakletvu.

Zorica Milosavljević

Autor:
Pošaljite komentar