(FOTO) OVAKAV SIR JOŠ NISTE PROBALI Domaćice iz Boke prave ga sa OVIM SASTOJKOM; I Memedoviću su privukle pažnju
BOKA: Deveta po redu „Banatska sirijada” održana je u Boki, a pripremile su je članice udruženja „Banatsko jagnje” iz tog sela u opštini Sečanj.
One već godinama promovišu domaće proizvode i posebne veštine, poznate su po promociji vune, predivnog a zapostavljenog prirodnog materijala, i onoga što od nje nastaje.
Na „Banatskoj sirijadi” okupe se i žene iz okolnih mesta. Svako selo, baš kao i svaka domaćica, ima svoj recept za najbolji sir, bilo da je napravljen od kravljeg, kozjeg ili ovčjeg mleka.
- „Banatska sirijada” je veoma posećena, a vrlo rado nam dolaze gošće iz drugih mesta, iz Mokrina, Iđoša, Krajišnika, Orlovata, Mužlje, Zrenjanina, Idvora, Vladimirovca... One donose svoje sireve, a o tome koliko je domaći sir popularan i dalje tražen, govori i to da ko god je imao sir, on ga je i prodao. Niko kući nije vratio ni gram domaćeg sira - priča Marija Večanski, predsednica udruženja „Banatsko jagnje”.
Ovde se osim raznih mlečnih sireva promoviše i sir od dunja, specijalitet koji pripremaju, a recept čuvaju upravo žene iz Boke.
-To nije kitnikez, nego baš sir od dunja. Žene iz Boke su na putu da ga brendiraju, a gde god ga iznesemo, prodamo ga najbrže - kaže Večanski.
Ovo je prilika da žene pokažu šta znaju i umeju, pa je bilo u ponudi i domaćih kolača i rezanaca. Domaćice su se pobrinule da posetioci kupe i domaće čvarke. Posebno su ponosne žene iz Boke na takmičenje u tegljenju kora.
- Domaće kore su sve ređe na trpezi. Jednostavnije je i brže da se one kupe. Veština kako od brašna, vode, soli i malo masnoće napraviti domaće kore polako se zaboravlja. Zato se mi trudimo, kroz ovo takmičenje, da tu veštinu sačuvamo za naredne generacije - ističe Marija Večanski.
Žene iz udruženja „Banatsko jagnje” poznate su i po tome što čuvaju jedan stari običaj. One, naime, svakog leta vunu peru u Tamišu. Presrećne su što su privukle pažnju i velikih medija.
- Sa ponosom mogu da kažem da će naš običaj snimiti i u emisiji ovekovečiti novinar Jovan Memedović. Nešto je već snimljeno, a očekujemo ga narednih dana, pa će ono što mi radimo moći da vidi cela zemlja. Pranje vune u reci, a mi je peremo u Tamišu, nešto je zaista posebno i ponosne smo što smo sačuvale taj lep, starinski običaj - zaključuje Marija Večanski.
Ž. Balaban
Foto: UŽ „Banatsko jagnje”