Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ŠKOLSKA OLIMPIJADA UČENIKA SRBIJE: Kraljica sportova opravdala epitet bazičnog sporta

28.05.2024. 15:34 16:54
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Atletika je srce olimpijskih igara, kraljica kojoj se klanjaju svi učesnici različitih sportskih događaja, ali i poštovaoci istinskih sportskih vrednosti uopšte. I na školskoj Olimpijadi u Novom Sadu slika na atletskoj stazi „Karađorđa“, ali i na zapadnoj tribini tog sportskog objekta svedočila je o značaju bazičnog sporta u fazi odrastanja dece u osnovnom i srednjoškolskom uzrastu. Većina profesora fizičkog vaspitanja, vođa školskih ekipa u različitim sportovima, nalazili su vremena da se prisustvom ugrade u vrednost majskog atletskog olimpijskog dana, koji su po tradiciji takmičenjima započeli najmlađi.

U krugu najuzbudljivijih disciplina koje su obeležile takmičenje uzrasta nižih razreda osnovnih škola spada sprint devojčica na 60 metara. Brže od osam sekundi trčale su Somborka Dunja Mudrinić i Lola Jordanov iz Petrovca na Mlavi. Video snimak je potvrdio da su istovremeno prošle ciljem, a štopericu su zaustavile na 7,8 sekundi. U skoku u dalj iz zone jedino je preko pet metara (5.03) skočila Beograđanka Mia Radojević, dok je u vis jedina letela preko letvice na visino 140 cm Magdalena Vasić iz Velike Plane.

Što se muškog sprinta tiče jedini je brže od osam sekundi na 60 metara stazu pretčao Novosađanin Mateja Gavrančić (7.8), a u dalj preko pet metara skakao je Marko Brković iz Kraljeva (5.27). Stazu od 300 metara brže od 45 sekundi pretrćala je Nina Čotrić iz Smed.Palanke (44.76), ispred Beograđanke Lenke Ugrinović (45.03) i Nađe Vuković iz Kanjiže (45.72). Finiš trke devojčica na 300 metara

L. Bakmaz


Zlato i srebro Isidorinoj gimnaziji u gimnastici

Spretnost na parteru, razboju, gredi, preskoku, karikama, vratilu i konju s hvataljkama juče je u sali OŠ "Prva vojvođanska brigada" u Novom Sadu pokazalo 360 takmičara osnovnih i srednjih škola. 

Novosadska Gimnazija "Isidora Sekulić" za koju su vežbale Nađa i Tara Drakulić, Tamara Matić i Dunja Pandurov osvojila je prvo mesto sa 173,800 bodova. Gimnazija "Pirot" je bila druga (161,600), a Gimnazija "Smederevo" treća (158,000). 

Za dlaku je mogla da bude dupla kruna za "Isidorinu gimnaziju", ali su učenici bili drugi sakupivši 282,650 poena, dok je TŠDU "Nikola Tesla" iz Kostolca imala 285,650 bodova. Novosađani su se takmičili sa jednim manje u ekipi u odnosu na druge - Ilija Odadžić, Sergej Preradović i Dimitrije Radišić. 

Pehar za treće mesto pripao je ETŠ "Mihajlo Pupin" iz Novog Sada i Andrej Dolić, Svetozar Kovačev, Stefan Leštar Smutni i Nikola Rosić, imali su ukupno 278,050 poena. 

K. Bugarski


Najbolji stoni tenis igra se u školama Vojvodine

Baš kao što su medaljama nagovestili učenici osnovnih škola i u srednjoškolskom uzrastu stonoteniseri iz Vojvodine žetvom medalja potvrdili su gde ping-pong loptice najveselije skakuću po stolovima. U četiri kolekcije medalja, olimpijci iz Vojvodine osvojili su sva četiri zlata, a uspeh su oplemenili sa još šest što srebrnih, što bronzanih odličja.

Ekipni plasman, učenice: 1. „Svetozar Miletić“ Novi Sad, 2. „Borislav Petrov Braca“ Vršac, 3. „Kostolanji Deže“ Horgoš. Učenici: 1. Saobraćajna kola „Pinki“ Novi Sad, 2. „Ivan Sarić“ Subotica, 3. „Borislav Petrov Braca“ Vršac.

Pojedinačni plasman, učenice: 1. Jelena Stefanović, Medicinska Škola „Stevica Jovanović“ Pančevo, 2. Sara Radak, „Svetozar Miletić“ Novi Sad, 3. Ema Popović, Osma Beogradska gimnazija Beograd. Učenici: 1. Andraš Oros, „Lukijan Mušicki“ Temerin, 2. Pavle Pucarević, Negotinska gimnazija Negotin, 3. Stefan Radonjić „Borislav Petrov Braca“ Vršac.

L. Bakmaz


,,Sportski dan” novosadskih osnovaca

Više od 400 učenika novosadskih škola učestvovalo je u ZdravoRastimo ,,Sportskom danu”, koji su u okviru akcije „Nacionalno razmrdavanje“ po drugi put organizovali Savez za školski sport Srbije i kompanija Nestle Srbija. Cilj akcije jeste razvoj sportskog duha i zdravih navika dece. Pod sloganom „Igraš ili ne?!“, osnovci su se oprobali u različitim atletskim disciplinama i na taj način kroz igru upoznaju osnovne elemente atletike.

-Redovna fizička aktivnost suštinski je važna za pravilan rast i razvoj dece i zato je aktivno podstičemo tradicionalnim aktivnosti u školama tokom čitave školske godine. Cilj nam je da deca na časovima fizičkog vaspitanja, ali i kod kuće, usvoje fizičku aktivnost kao zdravu naviku koja će postati deo njihove svakodnevice – istakla je Koraljka Novina Brkić, koordinatorka ZdravoRastimo programa i nutricionistkinja kompanije Nestle. Istovremeno, učenici su se uz pomoć zabavno-edukativnih sadržaja upoznali sa principima uravnotežene ishrane. Nizom različitih igara osnovci su stekli znanja o planiranju zdravih obroka u ishrani. Program je prepoznao i značaj uloge nastavnika fizičkog vaspitanja u formiranju zdravih životnih navika kod dece školskog uzrasta.



Autor:
Pošaljite komentar