Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

JEDE VAM SE NEŠTO SLATKO, A ZDRAVO? Popularna blogerka i savetnica za ishranu otkriva recept za DOMAĆE WELLNESS KEKSIĆE

26.05.2024. 13:00 10:01
Piše:
Foto: Privatna arhiva

Da i zdravi obroci mogu i te kako da budu ukusni i slasni iznova nam na svom Instagramu pod imenom „befitby_maja” pokazuje blogerka Maja Kružević, inače savetnica za ishranu i suplementaciju.

Ova mlada devojka pobornica je parole da nije teško hraniti se zdravo, jer su nam, kako kaže, zdrave namirnice sve dostupnije, a koštaju gotovo isto kao i sve ostale, manje zdrave.

– Imam utisak da ljudi, kada im se spomene zdrava hrana odmah pomisle na avokado, orašaste plodove, losos itd. Ali postoji i toliko drugih zdravih namirnica koje su nama potpuno pristupačne i jeftine, kao što su žitarice, pseudožitarice, mahunarke, voće, povrće. Samo je važna dobra organizacija i pomalo, naravno, vijati akcije u prodavnicama – priča za „Dnevnikov” Nedeljni ručak Maja Kružević, koju je kuvanju privukla upravo želja da se hrani zdravije. – Do tada me uopšte nije interesovalo (smeh), samo sam jednog dana odlučila da želim da vodim zdraviji život i da želim da budem zdrava na duže staze, gledajući oko sebe koliko ljudi je danas nažalost gojazno, a zbog toga i bolesno. Tako da sada već godinama pravim i stalno izmišljam nove zdrave recepte i, mogu slobodno da kažem, mislim da su moji zdravi recepti zanimljiviji od nezdravih.

 

Na ideju da sa drugima deli upravo te svoje zdrave recepte došla je spontano, kada je shvatila da se ljudima u njenoj okolini dopada ono što pravi, ali i zbog činjenice da se, osim što su zdravi, oni vrlo brzo i lako pripremaju.

– Shvatila sam da to želim da podelim i sa drugim ljudima, koji možda imaju želju da se hrane zdravije, a nemaju ideja za obroke ili nisu svesni koliko zapravo i zdrava ishrana može biti zanimljiva i raznovrsna. U tome mi pomaže moja profesija, budući da sam savetnik za ishranu i suplementaciju, jer znam na pravilan način da kombinujem namirnice i tako napravim kompletne obroke koji sadrže sve potrebne makro i mikronutrijente koji su neophodni za celokupno zdravlje organizma – objašnjava naša sagovornica.

Maja ima savet za zdrav i ukusan obrok čak i onda kada nam se čini da nemamo „ništa” u frižideru. Predlaže nam da u takvim situacijama  pripremimo omlet sa povrćem i hlebom, ovsenu kašu sa voćem, obrok salatu sa belim mesom, tunjevinom ili kinoom ili, pak, integralnu tortilju sa mesom i povrćem. Upravo je po receptima u kojima pokazuje kako „ni iz čega” napraviti „nešto” Maja Kružević i prepoznatljiva na svom Instagram profilu. Za naše čitaoce pripremila je jednostavan i zanimljiv recept - zdrave domaće welness keksiće.

V. B.

 

Zdravi domaći wellness keksići
50 g badema

100 g ovsenog brašna (samlevene ovsene pahuljice)

20 g kokosovih mrvica

100 g urmi

20 g kokosovog ulja (istopljenog)

Malo kore limuna

Preliv: 40 g crne čokolade

 

 

Kalorije za 1 komad od 16: 82 kalorije, 8 g Uh, 2 g P, 4 g M

U blenderu samleti bademe u brašno. Zatim urme očistiti od koštica. Sve sastojke, osim čokolade, (bademi, otkoštene urme, ovseno brašno, kokosovo ulje i izrendana korica limuna) izmiksati u blenderu. Dobićete smesu koju ćete lako rukama oblikovati u testo. Razliti smesu oklagijom po pek-papiru i čašom vaditi krugove. Ispeći ih kratko (10 minuta) na 180 stepeni. Sačekati da se prohlade i preliti ih istopljenom crnom čokoladom.

Autor:
Pošaljite komentar
NAJBOLJI SLATKIŠ NAŠEG DETINJSTVA: Pravi se samo uz 5 sastojaka, nema ko ga ne voli i svima uspeva

NAJBOLJI SLATKIŠ NAŠEG DETINJSTVA: Pravi se samo uz 5 sastojaka, nema ko ga ne voli i svima uspeva

23.05.2024. 14:04 14:28
PICA GOTOVA ZA SAMO 15 MINUTA: Zdrav obrok BEZ TESTA

PICA GOTOVA ZA SAMO 15 MINUTA: Zdrav obrok BEZ TESTA

23.05.2024. 15:54 15:57
Recept za JEFTINE ĆUFTE OD HLEBA: Ukusne su kao i klasične, idealne za kraj meseca i dane kad plata/penzija  „sam što nije legla”

Recept za JEFTINE ĆUFTE OD HLEBA: Ukusne su kao i klasične, idealne za kraj meseca i dane kad plata/penzija  „sam što nije legla”

21.05.2024. 15:43 15:58