Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

91. MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJAM U NOVOM SADU Srpski privrednici doprineli BEZBEDNOSTI HRANE U EU

20.05.2024. 10:08 10:54
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

Evropska unija je Partner 91. međunarodnog poljoprivrednog sajma, a tim povodom je na štandu delegacije EU u Srbiji, u Hali 1, održan panel „VIP razgovori – Prednosti primene standarda EU u Srbiji”.

Poljoprivredne politike u EU – standardi, poređenja i koristi od primene tih standarda, direktna vrednost i značaj poljoprivredne politike EU za Srbiju kao zemlju-kandidata, a kasnije i kao članicu EU – teme su koje je panel obuhvatio.

Na panelu su učestvovali evropski komesar za poljoprivredu Januš Vojčehovski, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović i direktor Instituta „BioSens” prof. dr Vladimir Crnojević.

Ministar Martinović je tom prilikom istakao važnost primene najsavremenijih tehnoloških rešenja, inovacija i digitalizacije u poljoprivredi kao izuzetno važnu pomoć vrednim srpskim domaćinima.

Dodao je da je Evropska unija najznačajniji spoljno-trgovinski partner Srbije u oblasti poljoprivrede kao i da se 47 posto svih poljoprivrednih proizvoda koji se proizvedu u Srbiji plasira na EU tržište.

Ministar je istakao važnost sredstava mera IPARD programa, koje su namenjene kao pomoć srpskim poljoprivrednicima i podsetio na program IPARD 2, koji je već implementirana. „Ono što predstavlja veliki izazov za Republiku Srbiju, ali i veliku šansu za poljoprivrednu proizvodnju je potpisivanje finansijskog sporazuma između Republike Srbije i EU vezano za mere IPARD 3 programa.


Robot koji kosi, prska, bere

Pažnju posetilaca u Hali 1 Novosadskog sajma, između ostalog, privlači univerzalna robotska platforma namenjena radovima u poljoprivredi i komunalnim delatnostima, nastala u saradnji preduzeća Koming kompjuter indžinjering (Coming Computer Engineering) u Nišu i niškog Mašinskog fakulteta.

– Reč je o potpuno električnom vozilu, koje se kreće pomoću pogonskih baterija. Koristi se za branje, košenje, prskanje i može da vuče bilo koju priključnu mašinu do četiri tone – objašnjava menadžer razvoja poslovanja u Koming kompjuter indžinjeringu Marko Tamburić. – Vozilo izloženo na 91. međunarodnom poljoprivrednom sajmu jedini je dosad izrađen primerak, a do kraja godine planiramo da izradimo još tri vozila i isporučimo ih komunalnim preduzećima ili poljoprivrednim gazdinstvima.

Osnovni model robota prodavaće se za 50.000 evra, dok će model s pogonskim sklopom za poljoprivredne mašine koštati 75.000 evra.


To pokazuje da je EU jedan od najznačajnijih finansijskih partnera”, rekao je Martinović.

Martinović je jasno poručio, u ime svog tima, da će Ministarstvo poljoprivrede biti na raspolaganju za svaku vrstu razgovora kada su u pitanju naši poljoprivredni proizvođači, a da konstruktivan dijalog i međusobno razumevanje dovode do ispunjenja zahteva.


„Dnevnik” se rado i na sajmu čita

Među izlagačima na 91. međunarodnom poljoprivrednom sajmu je i „Dnevnik Vojvodina pres”, a posetioce i poslovne partnere dočekuje u hali Master Novosadskog sajma. „Dnevnik” ima bogatu tradiciju dugu više od devet decenija, najstariji je dnevni list u Vojvodini na srpskom jeziku i svakodnevno donosi najnovije i najaktuelnije teme iz svih oblasti života, a prepoznatljiv je po brojnim tekstovima i reportažama o poljoprivredi.

Naravno, „Dnevnik” odgovara i na zahteve savremenog ritma života, pa u skladu sa novim tehnologijama svojoj čitalačkoj publici izlazi u susret i svoje sadržaje, pored štampanog izdanja, nudi i na portalu dnevnik.rs. Tako sve vesti u vezi sa poljoprivredom – od onoga što se dešava na poljima, pa do informacija o subvencijama i konkursima za podsticaj u svim oblastima poljoprivrede mogu naći i u štampanom izdanju, a i na protalu. U to se mogu uveriti i svi posetioci sajma koji posete štand „Dnevnika”, na kojem mogu dobiti primerak novina i saznati najnovije informacije sa najveće smotre agrara u ovom delu Evrope, ali i iz svih drugih sfera života.


– Glavni cilj ovakve manifestacije, kao i drugih sličnih u Evropskoj uniji jeste da se olakša trgovina i pospeše odnosi i saradnja između poljoprivrednika i kompanija koji se bave agrobiznisom – objasnio je Vojčehovski.


Robi i Jablan jači od 1.600 kila

Jedna od najvećih atrakcija na poljoprivrednim sajmovima u Novom Sadu, pa i na 91. međunarodnom poljoprivrednom sajmu, svakako su kapitalni primerci stoke. Izloženi primerci već prvog dana izazvali su veliku pažnju posetilaca, posebno najmlađih.

Među njima su dva tovna bika simentalske rase – Robert od 1.620 kilograma i Jablan, koji teži 1.600 kilograma.

– Robert, odnosno Robi, najteži je bik kog smo ikad imali – kaže David Takač s Farme „Takač” u Pačiru. – Dobro ga hranimo, tu su i silaža i koncentrat, a koliko god hrane da dobije, sve pojede, a mogao bi i više. Prodaćemo ga, već sad imamo dogovor za 5.000 evra, ali sve je još otvoreno i ako neko ponudi više, njegov je.

Za razliku od Robija, kojeg čeka neki novi dom, bik Jablan s Poljoprivrednog gazdinstva „Braća Jeremić” na Salašu Crnobarskom, u opštini Bogatić, ostaće u svojoj štali.

– Mi smo i do sada imali gorostase na sajmu – čuvenog Mališu, a ko se njega seća može primetiti da je Jablan vrlo sličan njemu, verujem da čak i imaju istu genetiku, potom Velišu. Sada smo tu sa Jablanom, ali i Belišom, koji ima 1.380 kila – kaže Radenko Jeremić. – Na sajam smo došli samo s ova dva bika i tu smo da bismo se hvalili, kao i svake godine već celu deceniju, koliko dolazimo na ovaj sajam.


– Poljoprivredno-prehrambeni proizvodi nisu važni samo zarad proizvodnje, oni su deo naše kulture i zato je razmena iskustava u poljoprivredno-prehrambenoj proizvodnji važna, da bismo osigurali bezbednost hrane i ujedno radili na dodatnom otvaranju i širenju odnosa između poljoprivrednika, države i kompanija. Poljoprivrednici iz Srbije dali su veliki doprinos bezbednosti hrane u celoj Evropskoj uniji u teškim vremenima. Bez obzira na to što Srbija još nije članica EU, ona je deo evropskog društva i srpski poljoprivrednici su istovremeno i evropski, i imaju izuzetan potencijal. IPARD program je veoma važan za proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji - istakao je Vojčehovski.

D. Mlađenović - L. Radlovački

Foto: S. Šušnjević

Autor:
Pošaljite komentar
(VIDEO, FOTO) NOVOSADSKI POLJOPRIVREDNI SAJAM OTVORIO KAPIJE Vrhunska smotra sa 1.200 izlagača iz 40 zemalja VUČEVIĆ: Poljoprivreda su ljudi, ali i nacionalna bezbednost

(VIDEO, FOTO) NOVOSADSKI POLJOPRIVREDNI SAJAM OTVORIO KAPIJE Vrhunska smotra sa 1.200 izlagača iz 40 zemalja VUČEVIĆ: Poljoprivreda su ljudi, ali i nacionalna bezbednost

18.05.2024. 11:01 16:08
MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJAM OD 18. DO 23. MAJA U NOVOM SADU Najbolje od svetske poljoprivrede stiže u Srpsku Atinu

MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJAM OD 18. DO 23. MAJA U NOVOM SADU Najbolje od svetske poljoprivrede stiže u Srpsku Atinu

15.05.2024. 18:18 18:27
JEDNA OD NAJVEĆIH AGRARNIH MANIFESTACIJA OKUPIĆE 1.200 IZLAGAČA NA NOVOSADSKOM SAJMU Poljoprivredni sajam ove godine ima snažnu podršku EU

JEDNA OD NAJVEĆIH AGRARNIH MANIFESTACIJA OKUPIĆE 1.200 IZLAGAČA NA NOVOSADSKOM SAJMU Poljoprivredni sajam ove godine ima snažnu podršku EU

23.04.2024. 17:21 17:43