Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

RAŽNJIĆI OD JAGODA  – recept o kojem svi pričaju ovih dana, probajte ga i vi

17.05.2024. 14:18 15:06
Piše:
Foto: Pixabay.com/ Dnevnik.rs

Jeste li probali tanghulu? Reč je o kineskoj uličnoj hrani koja uključuje komade voća nabodene na drvene štapiće, oko kojih je providan tanak sloj stvrdnutog šećera.

Zahvaljujući društvenim mrežama, a posebno TikToku, recept za tanghulu je postao veoma popularan u poslednja dva meseca.

Budite oprezni sa šećerom

Pazite kada i ako ih probate, kako ne biste polomili zube. Da biste istinski uživali u tanghuluu, važno je pravilno istopiti šećer.

Kada zagrizete, šećer treba da pukne, ostavljajući sočno voće u ustima. Ako se šećer ne termički obrađuje dovoljno dugo, postaće pretvrd i time ugroziti zdravlje vaših zuba.

Savršeni tanghalu treba da bude hrskav spolja, a mekan i kiselkast iznutra. Zato se na štapiće najčešće lepe oguljene jagode, grožđe i slično voće.

Predlažemo da iskoristite sezonu jagoda i probate verziju tanghalua sa ovim ukusnim voćem.

Sastojci:

200 g belog šećera

125 ml vode

7-10 jagoda

Priprema:

Operite jagode, uklonite im zelene peteljke i potpuno ih osušite. Nanesite jagode na drvene ražnjiće i ostavite sa strane.

Izuzetno je važno da uklonite višak vlage sa površine voća – ako je voće vlažno, rastopljeni šećer se neće pravilno zalepiti za njega.

Pokrijte plitki pleh papirom za pečenje i ostavite sa strane.

Pomešajte šećer i vodu u šerpi i zagrejte smešu dok ne počnu da se pojavljuju mehurići.

Koristite kuhinjski termometar da proverite temperaturu smeše. Otopljeni šećer treba da bude između 150 i 155 stepeni Celzijusa i lepe zlatne boje kada je spreman za dalju upotrebu.

Kada se šećer dobro rastopi – nagnite šerpu na jednu stranu, a pripremljeni štapić voća uronite u smesu sa svih strana.

Stavite štapiće na papir za pečenje i ostavite da se šećerni premaz stvrdne.

Ponavljajte postupak dok ne potrošite svo pripremljeno voće.

U tanghulu jagodama je najbolje uživati odmah – ako ih ostavite da stoje predugo, vlaga iz voća će omekšati šećernu glazuru.

Krstarica.rs/ Dnevnik

Piše:
Pošaljite komentar
JAGODE NA 8 NOVIH NAČINA: Omiljeno prolećno voće možete probati u koktelu, ali i kao deo kiselog i ljutog sosa

JAGODE NA 8 NOVIH NAČINA: Omiljeno prolećno voće možete probati u koktelu, ali i kao deo kiselog i ljutog sosa

09.05.2024. 14:46 15:00
SKIDANJE FLEKE OD JAGODE SA OMILJENE MAJICE Evo rešenja!

SKIDANJE FLEKE OD JAGODE SA OMILJENE MAJICE Evo rešenja!

16.05.2024. 10:07 10:34
EVO KAKO OPRATI JAGODE DA PESTICIDI I BAKTERIJE NESTANU ODMAH Omiljeno voće može biti opasno ako ne pazimo

EVO KAKO OPRATI JAGODE DA PESTICIDI I BAKTERIJE NESTANU ODMAH Omiljeno voće može biti opasno ako ne pazimo

12.04.2024. 11:33 12:45