PROBUDIĆE VAS BOLJE OD KAFE: Pet namirnica koje ujutru „dižu iz mrtvih”
Osim vode, rastvor jabukovog sirćeta i meda, kao i čaj od nane otrezniće vas i dati vam snagu za radni dan...
Mnogi od nas ne mogu da zamisle jutro bez velike šolje kafe. Iako nam ovaj crni napitak pomaže da otvorimo oči, razbudimo se i krenemo u obavljanje svakodnevnih obaveza, stručnjaci kažu da postoje mnoge namirnice koje zbog svojih sastojaka mogu da nas razbude.
Da biste se ujutru osećali poletno, bistrije i energičnije, probajte sa sledećim.
1. Voda
Ukoliko popijete čašu vode na prazan stomak, brzo ćete se razbuditi. Ako niste znali, čak i blaga dehidratacija može da vam "zamagli" um jer telo nema dovoljno vode za obavljanje funkcija. Mnogi od vas su ujutru blago dehidrirani, jer se tokom spavanja znojite i tako gubite tečnost. Stručnjaci preporučuju da uvek imate flašicu vode uz sebe i pijuckate tečnost kad osetite da ste umorni.
2. Jabukovo sirće
Ne postoji objašnjenje zašto jabukovo sirće podiže energiju, ali mešavina ovog sirćeta, vode i meda napitak je za koji se od davnina smatra da puni energijom, bistri um i deluje povoljno na celokupno zdravlje. Samo pazite da ne preterate, jer kiselina može da iziritira grlo i želudac.
3. Čija semenke
Bogate su omega-3 masnim kiselinama, koje hrane mozak, teraju pospanost, pa nas na taj način drže budnim. Uz to, čija semenke mogu da upiju količinu vode koja je deset puta veća od njihove težine, što ubrzava probavu, pa na taj način pretvara hranu u energiju i pritom hidrira organizam. Možda niste znali, ali od čija semeniki može da se skuva i čaj.
4. Čaj od nane
Istraživanja su pokazala da nas miris nane "otrežnjava" i budi, a ujedno smanjuje osećaj umora. Zato će vas umesto kafe mnogo bolje pripremiti za radni dan šolja čaja od nane. Kada vas uhvati popodnevni umor, uzmite mentol bombonu ili žvaku, pa ćete videti kako ćete brzo povratiti energiju.
5. Jaja
S jajima za doručak ne možete pogrešiti, jer žumance sadrži mnoštvo belančevina koje će obezbediti snagu potrebnu za dnevne aktivnosti. Kuvana, pržena, poširana - svaki način pripreme jaja biće dobar za doručak.
Informer.rs/ Dnevnik