Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NOVOSADSKA KOMPANIJA VEGA IT RAZBIJA AI PREDRASUDE Vrednost veštačke inteligencije leži u sposobnosti onoga ko je koristi

05.04.2024. 09:43 19:12
Piše:
Izvor: Vega IT

Sa više od 800 zaposlenih i impresivnim spiskom klijenata, među kojima su Howden Group, Costa Cofee, Bank of Cyprus i DEPT, novosadska kompanija Vega IT pravo je mesto na kome možemo dobiti odgovore na goruća pitanja vezana za IT industriju, bolje reći, revoluciju. A kad smo kod revolucije, njenu zastavu nosi veštačka inteligencija.

Danas skoro da ne postoji osoba koja nije čula za veštačku inteligenciju, ipak, većina ne zna o čemu se zapravo radi i koje su prednosti njenog korišćenja.

- Prednosti korišćenja veštačke inteligencije (AI) obuhvataju različite sektore, nudeći poboljšanja u efikasnosti, produktivnosti i inovacijama – kaže Marko Jovanović, Lead Data Specialist u Vega IT. - Ključne prednosti uključuju automatizaciju monotonih zadataka i analizu podataka. Dodatno, AI poboljšava korisničko iskustvo (AI četbotovi i lični asistenti pružaju personalizovanu korisničku podršku i uslugu, dostupni su 24/7). Ne smemo zaboraviti ni to da AI pokreće inovacije u proizvodima i uslugama, od personalizovanih planova lečenja do efikasnih sistema upravljanja energijom, otvarajući nove mogućnosti i unapređujući postojeća rešenja.


Koliko je veštačka inteligencija pouzdan radnik?

Jedna od prednosti AI je brza i neutralna analiza podataka. Ipak, postavlja se pitanje sigurnosti njihovog skladištenja i rukovanja njima. Pitanje je kako se može osigurati transparentnost i odgovorno korišćenje podataka.

- Naš zadatak je da sa podacima rukujemo s pažnjom i odgovornošću – kaže Deket. - Veoma veliki značaj pridajemo skladištenju podataka na bezbedan način i trudimo se da ispoštujemo najsavremenije standarde industrije koji garantuju njihovu bezbednost. Odgovorno korišćenje podataka svodi se na etičko prikupljanje i upotrebu prikupljenih podataka na način koji bi obezbedio ravnopravnost i pravičnost pri njihovoj upotrebi.


Da li se mogu predvideti trendovi razvoja, pitanje je koje se sve više postavlja i u stručnoj javnosti, i u medijima, ali i među građanima, zabrinutim za budućnost svojih poslova.

- Trenutno je glavni fokus na tome da veliki jezički modeli (LLM - Large Language models) budu što optimizovaniji i da troše manje resursa, a da pritom daju bolje rezultate - Milan Deket, partner u Vega IT. - AI ne menja ono što naši zaposleni trenutno rade, već im pomaže da u svom poslu budu još bolji i efikasniji. AI još uvek ne može da kompleksnije zadatke uradi sam, potrebna mu je velika pomoć čoveka. Tako za rad sa podacima AI nije autonoman, već radi u sinergiji sa čovekom.


Pristup prilagođen svakom korisniku

S razvojem AI, algoritmi za predviđanje će postajati sve sofisticiraniji, omogućavajući preciznija predviđanja i dublje uvide. To će poboljšati sposobnost preduzeća da anticipiraju tržišne trendove, potrebe korisnika i potencijalne rizike – ističe Marko Jovanović. – Veštačka inteligencija omogućiće personalizovanu analizu podataka na individualnom nivou, što će transformisati način na koji kompanije pristupaju marketingu, korisničkoj podršci i razvoju proizvoda, nudeći prilagođena rešenja i preporuke zasnovane na analizi ponašanja i preferencija korisnika. Napredni AI algoritmi biće u stanju da prepoznaju složene obrasce i veze unutar podataka koje ljudi možda ne mogu lako identifikovati. Ovo će otvoriti nove mogućnosti za inovacije i unapređenje u različitim sektorima.


AI je pokazao da „brzo uči”, ali još uvek se može prevariti. Pošto zavisi od toga ko ga i kako „filuje” podacima, na objektivnost AI se ne može uvek osloniti.

- Pošto se AI obučava na osnovu iskustva ljudi, realno je očekivati da ni jedan AI sistem neće biti 100 odsto tačan u svojim predikacijama. Potrebno je razvijati sisteme čije se predikcije prate i moguće je veoma brzo odreagovati ukoliko se dogode nepredviđene situacije – ističe Milan Deket. - Iako postoji rizik od manipulacije AI sistema, trudimo se da pravimo rešenja koja su nezavisna od jednog vendora i u ekstremnim slučajevima na veoma brz način možemo zameniti neki od servisa najvećih svetskih kompanija, kao što su Mikrosoft, Meta i Gugl.

Ivana Radoičić

Autor:
Pošaljite komentar
DA LI VEŠTAČKA INTELIGENCIJA PREPOZNAJE RODOVE Od našeg stava zavise i AI predrasude

DA LI VEŠTAČKA INTELIGENCIJA PREPOZNAJE RODOVE Od našeg stava zavise i AI predrasude

04.04.2024. 10:14 10:23
VEŠTAČKA INTELIGENCIJA je dobra SAMO ZA GRUBE RADOVE Novosađanin, Danijel Milošević, alfa i omega firme „Meaning”

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA je dobra SAMO ZA GRUBE RADOVE Novosađanin, Danijel Milošević, alfa i omega firme „Meaning”

21.03.2024. 16:30 16:45
VEŠTAČKA INTELIGENCIJA POLAKO UZIMA DANAK Tehnološke kompanije od početka godine otpustile 34.000 ljudi

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA POLAKO UZIMA DANAK Tehnološke kompanije od početka godine otpustile 34.000 ljudi

12.02.2024. 17:36 17:39