Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

POČINJE NOVA SEZONA U ŠAMPIONATU FORMULE JEDAN: Maks Ferštapen i Reb bul brane titulu

29.02.2024. 17:43 17:51
Piše:
Foto: Tanjug (AP Photo/Darko Bandic)

Nova sezona u šampionatu Formule jedan počinje ovog vikenda Velikom nagradom Bahreina na stazi Sahir.

Titulu u F1 brani vozač Red Bula Holanđanin Maks Ferstapen, koji je prošle sezone pobedio na čak 19 trka. On je aktuelni trostruki svetski šampion, pošto je titule osvajao i 2021. i 2022. godine. Njegov timski kolega i ove godine biće Meksikanac Serhio Perez, koji je prošle godine godine ostvario dve pobede.

Svetski mediji navode da je Red Bul i ove godine favorit za titulu, pošto su vozači ovog tima prošle sezone pobedili na 21. od 22 trke. Red Bul je titulu u konkurenciji konstruktora osvojio 2022. i 2023. godine.


Danijel Rikardo najbrži na prvom treningu uoči trke za VN Bahreina

Vozač ekipe RB Australijanac Danijel Rikardo bio je najbrži na današnjem prvom treningu uoči trke za Veliku nagradu Bahreina u šampionatu Formule jedan.

Rikardo je ostvario vreme od 1:32,869 minuta. Drugo vreme na stazi Sahir imao je vozač Meklarena Britanac Lando Noris koji je 0,032 sekunde bio sporiji od Rikarda. Treći je bio još jedan vozač Meklarena Australijanac Oskar Pjastri (1:33,113).

Aktuelni svetski šampion u F1 vozač Red Bula Holanđanin Maks Ferstapen ostvario je na prvom treningu šesto vreme (1:33,238).


Za Ferari će voziti Šarl Lekler i Karlos Sainc, dok će u Mercedesu biti Luis Hamilton i Džordž Rasel. Hamilton je nedavno objavio da mu je ovo poslednja godina u Mercedesu, pošto će od naredne sezone da vozi za Ferari.

U timu Meklarena će biti Lando Noris i Oskar Pjastri, dok će za Aston Martin da voze Fernando Alonso i Lens Strol. Za Alpin će voziti Esteban Okon i Pjer Gasli, a u ekipi Vilijamsa će biti Aleksander Albon i Logan Sardžent.

Zauber će ove godine nastupiti pod imenom Kik Zauber, pošto je švajcarskom timu istekao ugovor sa Alfa Romeom. U švajcarskom timu će biti Valteri Boltas i Guanju Džou.


Horner: Fokusirani smo na sezonu pred nama, želimo da odbranimo obe titule

Direktor ekipe Red Bul Kristijan Horner izjavio je da mu je drago što je proces protiv njega završen i istakao da je tim spreman da odbrani obe titule u šampionatu Formule jedan, prenosi AP.

Horner je ostao na funkciji direktora Red Bula pošto su juče protiv njega odbačene optužbe za neprikladno ponašanje.

Red Bul je početkom februara pokrenuo istragu protiv Hornera, nakon što ga je koleginica optužila za neprikladno ponašanje. Nezavisna komisija austrijske kompanije odbacila je te optužbe.

"Samo mi je drago što je proces završen. Naravno da ne mogu da komentarišem proces, ali sada smo ovde i spremni da se fokusiramo na sezonu pred nama i da pokušamo da odbranimo obe titule", rekao je Horner za Skaj sport.


Ekipa Alfa Taurija je promenila ime u "Viza keš ep RB F1 tim". Za ovaj tim će voziti Danijel Rikardo i Juki Cunoda, dok će u Hasu biti Kevin Magnusen i Niko Hulkenberg.

U novoj sezoni biće vožene 24 trke, što je rekord u F1. U kalendar F1 se prvi put posle 2019. godine i pandemije korona virusa vraća Velika nagrada Kine.

Na šest staza biće vožene i sprint trke. Sprint trke biće vožene u Kini, Majamiju, Austriji, Ostinu, Kataru i Brazilu. Sezona će biti završena osmog decembra trkom u Abu Dabiju.

U četvrtak su naprogramu dva slobodnba treninga. U petak je od 13.30 na programu treći slobodni trening, a od 17 časova počinju kvalifikacije.

Trka za Veliku nagradu Bahreina je na programu u subotu od 16 časova.

Naredna trka biće vožena u subotu devetog marta za VN Saudijske Arabije.

Autor:
Pošaljite komentar
FORMULA 1 Ferari prekinuo dominaciju Red Bula, SAJNC POBEDIO NA VN SINGAPURA

FORMULA 1 Ferari prekinuo dominaciju Red Bula, SAJNC POBEDIO NA VN SINGAPURA

17.09.2023. 17:33 20:21
MAKS FERŠTAPEN NAJAVIO DOMINACIJU i u novoj sezoni (VIDEO)

MAKS FERŠTAPEN NAJAVIO DOMINACIJU i u novoj sezoni (VIDEO)

21.02.2024. 13:35 13:38
MAKS FERŠTAPEN POBEDOM U ABU DABIJU OVERIO TITULU

MAKS FERŠTAPEN POBEDOM U ABU DABIJU OVERIO TITULU

26.11.2023. 16:15 16:18