broken clouds
14°C
05.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0125
usd
106.1049
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПОЧИЊЕ НОВА СЕЗОНА У ШАМПИОНАТУ ФОРМУЛЕ ЈЕДАН: Макс Ферштапен и Реб бул бране титулу

29.02.2024. 17:43 17:51
Пише:
Фото: Tanjug (AP Photo/Darko Bandic)

Нова сезона у шампионату Формуле један почиње овог викенда Великом наградом Бахреина на стази Сахир.

Титулу у Ф1 брани возач Ред Була Холанђанин Макс Ферстапен, који је прошле сезоне победио на чак 19 трка. Он је актуелни троструки светски шампион, пошто је титуле освајао и 2021. и 2022. године. Његов тимски колега и ове године биће Мексиканац Серхио Перез, који је прошле године године остварио две победе.

Светски медији наводе да је Ред Бул и ове године фаворит за титулу, пошто су возачи овог тима прошле сезоне победили на 21. од 22 трке. Ред Бул је титулу у конкуренцији конструктора освојио 2022. и 2023. године.


Данијел Рикардо најбржи на првом тренингу уочи трке за ВН Бахреина

Возач екипе РБ Аустралијанац Данијел Рикардо био је најбржи на данашњем првом тренингу уочи трке за Велику награду Бахреина у шампионату Формуле један.

Рикардо је остварио време од 1:32,869 минута. Друго време на стази Сахир имао је возач Мекларена Британац Ландо Норис који је 0,032 секунде био спорији од Рикарда. Трећи је био још један возач Мекларена Аустралијанац Оскар Пјастри (1:33,113).

Актуелни светски шампион у Ф1 возач Ред Була Холанђанин Макс Ферстапен остварио је на првом тренингу шесто време (1:33,238).


За Ферари ће возити Шарл Леклер и Карлос Саинц, док ће у Мерцедесу бити Луис Хамилтон и Џорџ Расел. Хамилтон је недавно објавио да му је ово последња година у Мерцедесу, пошто ће од наредне сезоне да вози за Ферари.

У тиму Мекларена ће бити Ландо Норис и Оскар Пјастри, док ће за Астон Мартин да возе Фернандо Алонсо и Ленс Строл. За Алпин ће возити Естебан Окон и Пјер Гасли, а у екипи Вилијамса ће бити Александер Албон и Логан Сарџент.

Заубер ће ове године наступити под именом Кик Заубер, пошто је швајцарском тиму истекао уговор са Алфа Ромеом. У швајцарском тиму ће бити Валтери Болтас и Гуању Џоу.


Хорнер: Фокусирани смо на сезону пред нама, желимо да одбранимо обе титуле

Директор екипе Ред Бул Кристијан Хорнер изјавио је да му је драго што је процес против њега завршен и истакао да је тим спреман да одбрани обе титуле у шампионату Формуле један, преноси АП.

Хорнер је остао на функцији директора Ред Була пошто су јуче против њега одбачене оптужбе за неприкладно понашање.

Ред Бул је почетком фебруара покренуо истрагу против Хорнера, након што га је колегиница оптужила за неприкладно понашање. Независна комисија аустријске компаније одбацила је те оптужбе.

"Само ми је драго што је процес завршен. Наравно да не могу да коментаришем процес, али сада смо овде и спремни да се фокусирамо на сезону пред нама и да покушамо да одбранимо обе титуле", рекао је Хорнер за Скај спорт.


Екипа Алфа Таурија је променила име у "Виза кеш еп РБ Ф1 тим". За овај тим ће возити Данијел Рикардо и Јуки Цунода, док ће у Хасу бити Кевин Магнусен и Нико Хулкенберг.

У новој сезони биће вожене 24 трке, што је рекорд у Ф1. У календар Ф1 се први пут после 2019. године и пандемије корона вируса враћа Велика награда Кине.

На шест стаза биће вожене и спринт трке. Спринт трке биће вожене у Кини, Мајамију, Аустрији, Остину, Катару и Бразилу. Сезона ће бити завршена осмог децембра трком у Абу Дабију.

У четвртак су напрограму два слободнба тренинга. У петак је од 13.30 на програму трећи слободни тренинг, а од 17 часова почињу квалификације.

Трка за Велику награду Бахреина је на програму у суботу од 16 часова.

Наредна трка биће вожена у суботу деветог марта за ВН Саудијске Арабије.

Аутор:
Пошаљите коментар
ФОРМУЛА 1 Ферари прекинуо доминацију Ред Була, САЈНЦ ПОБЕДИО НА ВН СИНГАПУРА

ФОРМУЛА 1 Ферари прекинуо доминацију Ред Була, САЈНЦ ПОБЕДИО НА ВН СИНГАПУРА

17.09.2023. 17:33 20:21
МАКС ФЕРШТАПЕН НАЈАВИО ДОМИНАЦИЈУ и у новој сезони (ВИДЕО)

МАКС ФЕРШТАПЕН НАЈАВИО ДОМИНАЦИЈУ и у новој сезони (ВИДЕО)

21.02.2024. 13:35 13:38
МАКС ФЕРШТАПЕН ПОБЕДОМ У АБУ ДАБИЈУ ОВЕРИО ТИТУЛУ

МАКС ФЕРШТАПЕН ПОБЕДОМ У АБУ ДАБИЈУ ОВЕРИО ТИТУЛУ

26.11.2023. 16:15 16:18