PETER ARVA O PECANJU U NEMAČKOJ Prvo škola, pa dozvola, zabacivanje 50 evra
Kikinđanin Peter Arva odselio se pre više od pola veka u Nemačku, konkretno u grad Metman kod Diseldorfa, što mu je omogućilo, kao pasioniranom pecarošu, da zabaci širom Evrope. Tako je lovio ribu i u Danskoj, Norveškoj, Belgiji, Holandiji, Francuskoj...
– Najviše sam pecao u Nemačkoj gde sam imao prelepa iskustva – priča za „Dnevnik” Herr Arva, koji trenutno živi na relaciji Kikinda–Metman. – Nemci gaje i čuvaju ribu kao i ribolovci, i svi znaju da pecaju jer idu u školu pre nego što dobiju dozvolu, dakle, moraju da polože ispit za pecanje, što je kod njih teže nego polaganje za auto.
Kako bi se održavao pomenuti kvalitet riba i ribolova, u Nemačkoj jedno pecanje košta čak 50 evra! Pa, ko ima i zaista želi – nek izvoli.
– Najveći ulov koji sam ikada imao bio je prošle godine u Nemačkoj, kad sam upecao soma od 50 kila – priseća se Arva. – Tamo se jede izuzetno kvalitetna riba, ali se može naći i naš šaran, koji je jeftiniji od lososa, pastrmke i jegulje koja je najskuplja, zato što ima dosta Srba koji ga kupuju kad su slave. To je taj ljudski momenat s njihove strane... Bilo bi sjajno da i naši ljudi mogu da probaju njihovu ribu, da je uvozimo, ali ne bi imao ko da je kupi, to je skupo za ovdašnji standard.
Tekst i foto:
L. Radlovački