ПЕТЕР АРВА О ПЕЦАЊУ У НЕМАЧКОЈ Прво школа, па дозвола, забацивање 50 евра
Кикинђанин Петер Арва одселио се пре више од пола века у Немачку, конкретно у град Метман код Диселдорфа, што му је омогућило, као пасионираном пецарошу, да забаци широм Европе. Тако је ловио рибу и у Данској, Норвешкој, Белгији, Холандији, Француској...
– Највише сам пецао у Немачкој где сам имао прелепа искуства – прича за „Дневник” Herr Арва, који тренутно живи на релацији Кикинда–Метман. – Немци гаје и чувају рибу као и риболовци, и сви знају да пецају јер иду у школу пре него што добију дозволу, дакле, морају да положе испит за пецање, што је код њих теже него полагање за ауто.
Како би се одржавао поменути квалитет риба и риболова, у Немачкој једно пецање кошта чак 50 евра! Па, ко има и заиста жели – нек изволи.
– Највећи улов који сам икада имао био је прошле године у Немачкој, кад сам упецао сома од 50 кила – присећа се Арва. – Тамо се једе изузетно квалитетна риба, али се може наћи и наш шаран, који је јефтинији од лососа, пастрмке и јегуље која је најскупља, зато што има доста Срба који га купују кад су славе. То је тај људски моменат с њихове стране... Било би сјајно да и наши људи могу да пробају њихову рибу, да је увозимо, али не би имао ко да је купи, то је скупо за овдашњи стандард.
Текст и фото:
Л. Радловачки