Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SASTAV „KENI NIJE MRTAV” KREĆE U POHOD NA EVROVIZIJU! Oni su „dečaci” koji će pozornicu obojiti harizmom i energijom: „Rokenrol treba da bude svuda”

30.01.2024. 20:44 21:00
Piše:
Foto: Luka Pekić i RTS / Montaža

Članovi muzičkog sastava „Keni nije mrtav” Mateja Đokić, Matija Pešić i Sava Tomić prodrmaće srpsku evrovizijsku scenu energičnom rok numerom „Dijamanti”, ali i specifičnim nastupom, baš onako kako su i navikli svoju publiku.

Na predstojećoj „Pesmi za Evroviziju” (PZE) nastupiće u prvom polufinalu, 27. februara. Budući da osim na talenat i zvuk, polažu dosta i na vizuelni momenat u svakom javnom nastupu, raduju se, kažu performansu na ovom festivalu i jedva čekaju da izađu na scenu Radio-televizije Srbije, na čijem će se prvom programu i emitovati prenos uživo.

– Scena koju ove godine donosi festival je prelepa. Mi ćemo je obojiti harizmom i energijom. „Pesma za Evroviziju” donosi onaj pravi festivalski osećaj, koji imamo uvek kada su nastupi na velikim festivalima u pitanju, a to je spoj raznih audio-vizuelnih doživljaja koji se prelivaju na publiku i auditorijum – kažu članovi benda za „Dnevnik” i dodaju da su na nastupima inače dosta aktivni, te da obožavaju velike bine. – Tim ljudi oko nas nije specijalno delegiran samo za ovaj festival, pa se osećamo dosta ugodno u svemu ovome. Zaista uživamo.

Gitarista i frontmen grupe Mateja Đokić svojevremeno izjavio da je svaka pesma sa njihovog prvog albuma „Ajmo da plešemo” „pisana iz perspektive unutrašnjeg dečaka” pa nas je zanimalo šta to, sad već dosta zreliji „dečaci” poručuju modernom rok pesmom sa kojom će se takmičiti na „Pesmi za Evroviziju”.

Bend i dalje interpretira unutrašnjeg dečaka, samo se tom biću dešavaju drugačije stvari. „Dijamanti” su logičan nastavak prethodnih singlova benda i čini nam se da i naši novi „PZE” fanovi to uviđaju, poručuju Mateja, Matija i Sava.  

Kako dalje navode, od kako su objavljene sve pesme ovogodišnjih takmičara ne prestaju da ih slušaju, a među kandidatima ima dosta njihovih prijatelja i kolega sa kojima su sarađivali. Zbog toga se, kažu, još bolje osećaju.

– Vremenom smo naučili da radimo samo stvari koje volimo. Koji god nastup ili festival je u pitanju, on postaje deo naše ekipe, naš punopravni član. Tako je i ovog puta. Već smo zavoleli gomilu „PZE” fanova, dopada nam se njihova živost i fanatizam, tako da, zajedno smo u ovome - u našim glavama oni su svi sa nama na ovoj velikoj pozornici. Sa istim „drajvom” bismo otišli i na Evroviziju, naravno – iskreni su članovi sastava „Keni nije mrtav”.

 

Mnogi evrovizijski fanovi već su povezali Mateju, Matiju i Savu sa čuvenim bendom „Maneskin” koji je 2021. godine pobedio na ovom muzičkom takmičenju, a koji je pre tri godine pokazao da Evropa uživa i u pank i rok zvuku. Na naše pitanje može li to da se ponovi i koliko uopšte Evrovizija, pa i nacionalni izbor za srpskog predstavnika, može da promeni pogled publike na njihov muzički pravac i dodatno ga približi, „Keniji” odgovaraju da je veliko svetlo Evrovizije bacilo akcenat na nešto dobro i lepo široj javosti Evrope.

– Rokenrol treba da bude svuda, rame uz rame, sa drugim žanrovima – zaključuju ovi mladi momci.

Kroz muziku koju rade, trude se, inače, da rok muziku upakuju u neke nove oblike i učine je prijemčivijom široj javnosti.

– Mi zaista uživamo u ovoj muzičkoj kapsuli zvanoj „Keni nije mrtav” i to će se baš videti na drugom albumu. Puno radimo. Puno svega radimo i trenutno nam to baš prija – priznaju članovi ovog sastava i otkrivaju da li je teško istrajati u svojoj misiji u vreme kada je najpopularnija muzika koja se razlikuje od njihove. – Svako vreme ima svoje heroje, kao i zagovornike da je nekada bilo bolje. Nije ni bolje, ni lošije, samo je drugačije i neuporedivo. Danas ne postoje limiti i digitalna data ide u beskonačnost. „Ovo kilo leba moglo je da bude dva”, što bi rekla Konstrakta - i tako u nedogled. U svemu tome, trenutno se rok najsporije adaptira, ali će, kao i uvek izroditi nove heroje.

Bend je inače nastao u Kruševcu 2017. godine od kada nastupaju širom zemlje i regiona. Zanimljivo je da je nazivu benda kumovao Matija, koji je veliki fan američkog crtanog filma „Saut Park”. Kako su otkrili jednom prilikom, nazivom su aludirali na jednog od glavnih likova - Kenija Makormika, koji umire na različite načine. Želeli su da pošalju poruku da je Keni pank, a da pank ipak nije mrtav. Objavili su debitantski album „Ajmo da plešemo” i nekoliko singlova.  

Vladimir Bijelić

Autor:
Pošaljite komentar
„IMAM PATRIOTSKU ŽELJU DA ISPRED SVOJE ZASTAVE STOJIM PONOSNO KAO PREDSTAVNIK”! Zorja nikad iskrenija o učešću na „Pesmi za Evroviziju”

„IMAM PATRIOTSKU ŽELJU DA ISPRED SVOJE ZASTAVE STOJIM PONOSNO KAO PREDSTAVNIK”! Zorja nikad iskrenija o učešću na „Pesmi za Evroviziju”

29.01.2024. 15:47 16:01
„NAŠI PADOVI SU KAO ZALET”: Bojana i David spremni za „Pesmu za Evroviziju” pa samouvereno poručuju: „Nikoga nećemo ostaviti ravnodušnim”

„NAŠI PADOVI SU KAO ZALET”: Bojana i David spremni za „Pesmu za Evroviziju” pa samouvereno poručuju: „Nikoga nećemo ostaviti ravnodušnim”

28.01.2024. 20:22 21:05
IVA LORENS NA „PESMI ZA EVROVIZIJU” PROGOVARA O POVRATKU U SRBIJU: „Dom je onakav kako ga mi cenimo i čuvamo, čistimo i uređujemo. Nikada ga ne treba zapustiti”

IVA LORENS NA „PESMI ZA EVROVIZIJU” PROGOVARA O POVRATKU U SRBIJU: „Dom je onakav kako ga mi cenimo i čuvamo, čistimo i uređujemo. Nikada ga ne treba zapustiti”

27.01.2024. 13:29 13:47