Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

EPIDEMIJA POŽARA TRESE SRBIJU Evo koliko je VIŠE POŽARA NEGO PROŠLE GODINE (FOTO, VIDEO)

30.01.2024. 09:49 09:56
Piše:
Izvor: MUP Srbije

U celoj Srbiji samo ovog meseca bilo je 10 odsto požara više nego u istom periodu prošle godine, a u Beogradu čak 20 odsto više intervencija vatrogasaca. Goreo je Tržni centar u Bloku 70 po drugi put za dve godine, Enjub, Čigota.

Nenad Jocić, načelnik Uprave za zaštitu od požara, rekao je za RTS da se svaki objekat kontroliše u zavisnosti od kategorije kojoj pripada - jednom godišnje skladišta nafte i gasa, dva puta godišnje škole i tržni centri i ostali objekti jednom u pet godina.

 

Za vikend dogodio se požar u Tržnom centru. Goreo je Enjub, povređenih nije bilo. Gorela je i bolnica na Čigoti. Nije samo subjektivni osećaj da je više požara. I statistika pokazuje da vatrogasci imaju više posla nego obično. Samo noćas u Beogradu zabeležena su dva požara, ako ne računamo požare na automobilima.

Ove godine, a još nije prošao ni januar, bilo je u Srbiji više od 1.300 požara. Od toga 755 na građevinskim objektima. Najmanje 200 ljudi je spaseno i evakuisano. Samo iz Čigote 130 ljudi, kada je gorela bolnica.

U celoj Srbiji samo ovog meseca bilo je 10 odsto požara više nego u istom periodu prošle godine, a u Beogradu čak 20 odsto više intervencija vatrogasaca.

Devedeset odsto požara se dešava u stambenim objektima. Nenad Jocić, načelnik Uprave za zaštitu od požara Sektora za vanredne situacije, rekao je gostujući u Beogradskoj hronici RTS da se svaki objekat kontroliše u zavisnosti od kategorije.

"Postoje objekti koji su najugroženiji od požara i to su objekti prve kategorije – skladišta nafte i gasa. Objekti druge kategorije su škole, vrtići, bolnice, tržni centri. Ostali objekti, ne svi, poput stambenih spadaju u treću kategoriju ugroženosti od požara“, naveo je Jocić.

Prema njegovim rečima, objekti prve kategorije kontrolišu se jednom godišnje, objekti druge kategorije dva puta godišnje, a treće jednom u pet godina.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Jocić kaže da se prošle godine dogodilo 22.000 požara, a na objektima koji su u nadzoru Uprave za zaštitu od požara bilo je 190 požara, što je manje od jednog procenta i nije bilo poginulih. Kako kaže, ostalo su požari u domaćinstvima koji se dešavaju iz najbanalnijih razloga.

Kada je reč o požaru u Tržnom centru u Bloku 70, koji se dogodio nedavno, ali i pre dve godine, Jocić kaže da je inspekcija izašla na teren krajem 2022. godine, posle prvog požara.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Tada je izrečena zabrana držanja zapaljivog materijala i plinskih boca, kaže Jocić i dodaje da zabrane nisu ispoštovane i da je pokrenut zahtev za prekršajni postupak koji je u toku.

"Ne postoji svest o zaštiti od požara. Naši inspektori ulaze u objekte koji ničemu ne služe i koji samo mogu da se upale. Nije poenta samo obezbediti protivpožarni aparat, nego znati i rukovati njime“, kaže Jocić i napominje da u Srbiji radi 145 inspektora, a u Beogradu 21, sa rukovodiocima 26, što nije dovoljno.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by VSJ_193 (@vsj_193)

Najavio je akciju koja će trajati mesec dana u kojoj će se kontrolisati bolnice i restorani brze hrane.

RTS

Autor:
Pošaljite komentar
GORI NEBO U BEZDANU Plamen nad banjom visok nekoliko metara VATROGASCI NA TERENU (FOTO, VIDEO)

GORI NEBO U BEZDANU Plamen nad banjom visok nekoliko metara VATROGASCI NA TERENU (FOTO, VIDEO)

24.01.2024. 20:43 21:51
GORI STAN NA NOVOM BEOGRADU, vatrogasna kola NE MOGU DA PRIĐU OD NEPROPISNO PARKIRANIH (VIDEO)

GORI STAN NA NOVOM BEOGRADU, vatrogasna kola NE MOGU DA PRIĐU OD NEPROPISNO PARKIRANIH (VIDEO)

26.01.2024. 00:02 00:08
UGAŠEN POŽAR u četiri prostoriji zgrade "Borbe" u Beogradu

UGAŠEN POŽAR u četiri prostoriji zgrade "Borbe" u Beogradu

29.01.2024. 20:27 20:40