Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

VRBIČKI BELI LUK IZDVAJA SE U ODNOSU NA DRUGE SORTE Već sada miriše na vrhunski kvalitet, a evo po čemu je poseban

17.01.2024. 09:31 14:09
Piše:
Foto: Dnevnik/Privatna arhiva

Povrtari iz Vrbice u opštini Čoka u Banatu počeli su pripreme za setvu belog luka, autohtone sorte zaštićene oznakom geografskog porekla po kojoj su poznati i van Srbije.

- Beli luk se seje krajem januara, zato sada, uprkos velikoj hladnoći, povrtari obavljaju pripremne poslove - ručno odvajaju čenove iz glavice, skidajući ujedno i ljusku, kako bi jedan po jedan čen, na rastojanju od osam do deset santimetara, zabadali u zemlju, kada dnevna temperatura bude oko deset stepeni - kazala je za „Dnevnik” zamenica predsednika Udruženja „Vrbički prolećni beli luk” Livija Seke.

Ona kaže da će ove godine u Vrbici biti od 30 do 50 hektara pod belim lukom, koliko obično svake godine bude posejano. Prosečni prinosi, navela je naša sagovornica, kreću se od 2,5 do pet tona po hektaru i zavise od klime i ulaganja - primene agrotehničkih mera.

- Od oko 60 poljoprivrednih domaćinstva u Vrbici skoro svaka druga porodica će i ove zime sejati beli luk, ali neće svako gazdinstvo ulagati u sertifikaciju radi dobijanja oznake geografskog porekla.


Jak miris 

Vrbički beli luk poznat je po jakoj aromi, po kojoj se razlikuje u odnosu na druge sorte, ima jak, intezivan miris i ljut je. Na naše prostore stigao je pre tri veka tokom seobe mađarskog življa iz Makoa u Mađarskoj na područje našeg Banata.


Livija Seke ističe da cena belog luka odvraća povrtare od oznake geografskog porekla, jer je kilogram belog luka sada od 1,5 do 2,1 evro dok su pre pet godina beli luk prodavali od 2,5 do 2,7 evra. U odnosu na taj period, višestruko su povećani troškovi setve, prvenstveno veštačkog đubriva i radne snage, bez koje se ne može ni za vreme setve ni kada se luk vadi, pa i sada kada teku predsetveni poslovi, razdvaja čen iz glavice i skidaju ljuske. Luk se seje tako što radnici puze na hladnoj zemlji i zabadaju čenove na svakih desetak santimetara duž njiva - istakla je Livija Seke. 

Po njenim rečima, luk od prošle godine uglavnom je prodat na domaćem tržištu i u Bosni, ali ne celokupan rod, pošto povrtari deo ostavljaju za novu setvu.

- Prodajemo ga, uglavnom, domaćim nakupcima i na sajamskim manifestacijama. Deo belog luka prodamo i trgovcima iz Bosne koji tačno znaju kada je luk dospeo za prodaju jer posle vađenja tokom jula mora da odstoji, izgubi vodu i osuši se - kazala je Livija Seke.

Z. Delić

Piše:
Pošaljite komentar