BATUT DAO PREPORUKE Primenite ove trikove i učinite prazničnu trpezu zdravijom
Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ objavio je preporuke za ishranu u vreme praznika.
Zimski period sa sobom donosi brojne izazove. U ovom periodu smanjena je fizička aktivnost, manji je unos svežeg voća i povrća, obroci su obično kalorični i često se zaboravlja na umerenost u ishrani. Kada se ovim navikama, karakterističnim za zimski period, doda i odlazak na praznične večere kod prijatelja, možemo da kažemo da u ovom periodu, ukoliko nam je ishrana neumerena, možemo da ugrozimo zdravlje. Pored povećanja telesne mase, može doći i do hipertenzije, do povećanja vrednosti holesterola, triglicerida, šećera u krvi.
Imajući sve ovo u vidu, ne bi trebalo da zaboravimo na umerenost u ishrani i na pravilno raspoređene obroke u toku dana i u ovom prazničnom periodu.
U našoj tradiciji praznici su povezani sa hranom. Prazničnu trpezu obično čini jaka hrana bazirana na pečenju, rolatima, salatama sa majonezom ili pavlakom, kolačima sa čokoladom a često je prisutan i alkohol. Ne možemo očekivati da na prazničnoj trpezi svinjsko meso zameni manje masno pileće meso ili da salate sa majonezom ili pavlakom zamene sezonske salate. Ipak, i ova hrana može da se nađe na trpezi uz hranu koja je tradicionalno zastupljena. Naime, uz salatu sa majonezom možemo pojesti i zelenu salatu a pored čokoladnih kolača možemo pojesti i one sa voćem i na taj način možemo učiniti prazničnu trpezu malo zdravijom, savetuju iz Batuta.
Praznični ručak ili večeru obično sačekamo „praznog stomaka”, što je greška. Ukoliko preskočimo doručak i/ili ručak, bićemo gladni i sigurno nećemo biti umereni u ishrani. Umesto da odaberemo manje količine nekoliko jela, mi ćemo se prejesti i naredni dan ćemo dočekati sa osećajem težine i nadutosti u stomaku. Vremenom, ako se na taj način hranimo iz dana u dan, postoji mogućnost da dođe do ranije pomenutih posledica po zdravlje.
Zimski, praznični period ne bi trebalo da nam bude izgovor za neumerenost u ishrani. Posledice po zdravlje koje mogu da nastanu, ne mogu lako da se otklone u prolećnom ili letnjem periodu, kako se obično misli. Lekari zato dalje savetuju održavanje zdravih navika u ovom prazničnom periodu govoreći da ono ne mora da bude teško, kako bi nam se u prvom trenutku učinilo. Dovoljno je da u toku dana imamo redovne obroke i da budemo umereni u hrani bez obzira na to što su praznici, da ne dočekamo praznični ručak ili večeru „praznog stomaka” i da na taj način učinimo mnogo za naše zdravlje.
(B92)