БАТУТ ДАО ПРЕПОРУКЕ Примените ове трикове и учините празничну трпезу здравијом
Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ објавио је препоруке за исхрану у време празника.
Зимски период са собом доноси бројне изазове. У овом периоду смањена је физичка активност, мањи је унос свежег воћа и поврћа, оброци су обично калорични и често се заборавља на умереност у исхрани. Када се овим навикама, карактеристичним за зимски период, дода и одлазак на празничне вечере код пријатеља, можемо да кажемо да у овом периоду, уколико нам је исхрана неумерена, можемо да угрозимо здравље. Поред повећања телесне масе, може доћи и до хипертензије, до повећања вредности холестерола, триглицерида, шећера у крви.
Имајући све ово у виду, не би требало да заборавимо на умереност у исхрани и на правилно распоређене оброке у току дана и у овом празничном периоду.
У нашој традицији празници су повезани са храном. Празничну трпезу обично чини јака храна базирана на печењу, ролатима, салатама са мајонезом или павлаком, колачима са чоколадом а често је присутан и алкохол. Не можемо очекивати да на празничној трпези свињско месо замени мање масно пилеће месо или да салате са мајонезом или павлаком замене сезонске салате. Ипак, и ова храна може да се нађе на трпези уз храну која је традиционално заступљена. Наиме, уз салату са мајонезом можемо појести и зелену салату а поред чоколадних колача можемо појести и оне са воћем и на тај начин можемо учинити празничну трпезу мало здравијом, саветују из Батута.
Празнични ручак или вечеру обично сачекамо „празног стомака”, што је грешка. Уколико прескочимо доручак и/или ручак, бићемо гладни и сигурно нећемо бити умерени у исхрани. Уместо да одаберемо мање количине неколико јела, ми ћемо се прејести и наредни дан ћемо дочекати са осећајем тежине и надутости у стомаку. Временом, ако се на тај начин хранимо из дана у дан, постоји могућност да дође до раније поменутих последица по здравље.
Зимски, празнични период не би требало да нам буде изговор за неумереност у исхрани. Последице по здравље које могу да настану, не могу лако да се отклоне у пролећном или летњем периоду, како се обично мисли. Лекари зато даље саветују одржавање здравих навика у овом празничном периоду говорећи да оно не мора да буде тешко, како би нам се у првом тренутку учинило. Довољно је да у току дана имамо редовне оброке и да будемо умерени у храни без обзира на то што су празници, да не дочекамо празнични ручак или вечеру „празног стомака” и да на тај начин учинимо много за наше здравље.
(Б92)