(FOTO) SUROVA, ALI PRELEPA: OGROMNO INTERESOVANJE VLADA ZA GOLIJU, planinska lepotica postaje jedna od najposećenijih turističkih destinacija u Srbiji
IVANJICA: Golija je jedna od najlepših i šumama najbogatijih planina u Srbiji, a zbog očuvanosti prirodnih i kulturnih vrednosti upisana je u Uneskovu svetsku listu rezervata biosfere. I upravo zbog svih ovih odlika, Golija je postaje jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji koja pruža kvalitetan ali pre svega bezbedan boravak i odmor.
Veliko interesovanje za ovu planinsku lepoticu vlada i pred novogodišnje praznike. Ono što je čini još privlačnijom jesu cene prostupačnije u odnosu na druge zimske centre u Srbiji.
Planina je duga 32 kilometra, prostorno zauzima oko 100 hiljada hektara, od čega je oko 75 odsto pod zaštitom države.
-Turisti su oduševljeni pre svega golijskim gustim šumama, bujnim pašnjacima, izvorskom vodom, ali osim tih prirodnih lepota, tu je i zdrava hrana, ljubazni domaćini i brojne aktivnosti koje su iz dana u dan sve brojnije, kako bi se posetiocima omogućio aktivan odmor u prirodi”, kazao je direktor TO Ivanjica Janko Grbić.
Golija je još uvek turistička nepoznanica, ali se svakim danom obogaćuje novim sadržajima, a lepote na kojima priroda nije štedela na svakom su koraku. Među najposećenijim lokalitetima je vrh ove planine Jankov kamen, kao i tri planinska jezera, a turisti se najčešće zadržavaju kod Dajićkog.
-Jezero se nalazi u sred četinarske šume, dužine je između 10 i 15 metara, a duboko je oko 3, 2 metra i za njega su vezane brojne legende” - ističe Grbić.
Zima na Goliji posebna je priča, jer snega ima uvek u izobilju, a staze koje je priroda vajala idealan su mesto za skijaše. Ovde se mogu napraviti prvi koraci na skijama, ali šansu da pokažu svoje umeće imaju i mnogo iskusniji skijaši.
Jedan od aduta Golije su osim prirode i dobri domaćini koji će učiniti sve da odmor na ovoj planini bude upamćen i po kvalitetnoj domaćoj hrani i udobnom, ali pre svega bezbednom smeštaju.
- Naši gosti svakodnevno imaju kvalitetne obroke od proizvoda sa ovih prostora, a najtraženiji je džem od maline. Smeštaj je apartmanskog tipa i kod nas uglavnom dolaze porodice sa decom. Potrudili smo se da u našoj trpezariji mogu da se hrane samo naši gosti i oni se podele u dve grupe kako bi ispoštovali sve epidemijske mere”, naglasio je Mladen Luković čija se porodica bavi turizmom.
Na Goliji nema još uvek velikih hotela i najrazvijeniji je seoski turizam, apartmani i bungalovi pružaju ugodan ali pre sega bezbedan boravak.
- Visoka nadmorska visina, zdrava hrana, divlja pririda i smeštaj koji omogućuje svakome potpunu privatnost, obezbeđuje pre svega bezbedan odmor”, tvrdi Miloje Ostojić iz TO Ivanjica i dodaje da su na ovoj planini urađeni brojni infrastrukturni projekti.
RINA