Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

DA BISTE RADILI U SRBIJI NE MORATE DA BUDETE PUNOLETNI Evo sa koliko godina možete da zasnujete radni odnos

21.12.2023. 09:26 09:36
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

U našoj zemlji je za odlazak u penziju, kad su muškarci u pitanju, potrebno je imati 65 godina, za žene će ta starosna granica važiti 2032. godine, a za odlazak u prevremenu penziju je, uz 60 godina života, potrebno raditi 40 godina.

Svakako je reč o velikom broju godina, a pošto je u Srbiji dozvoljeno da se, uz određena ograničenja, zaposli s navršenih 15 godina, oni koji to i učine do pune penzije radili bi čak pola veka, a u privremenu bi mogli s 55 godina.

Ipak, onih koji na radno mesto odlaze s 15 godina je malo, a tako mladi ljudi, uglavnom, rade povremeno, na sezonskim poslovima i to im se ne računa u radni staž. Najčešće je reč o angažmanu tokom leta jer je tad i mnogo više potrebe za radnicima. Kako kažu u studentskim zadrugama, mlađih od 18 godina zainteresovanih da rade ima, ali pošto ne mogu da rade puno radno vreme i zbog obaveza koje imaju, ukoliko su i dalje redovni đaci, neki poslodavci ne žele da ih angažuju. To je i razlog što ih je najviše tokom letnjeg raspusta, a najčešće obavljaju neke manje poslove u poljoprivredi, prodaju sladoled, dele letke, u trgovinama popunjavaju police ili lepe deklaracije, ugostiteljstvu peru suđe...

Po rečima pravnika Milana Predojevića, Zakon o radu za zaposlene mlađe od 18 godina propisuje posebnu zaštitu.

- Ova kategorija zaposlenih ima posebna prava jer su, prema našim propisima, maloletni i prema Ustavu nemaju punu poslovnu sposobnost, koja se stiče punoletstvom - kaže Predojević.


Kazne štite

Zaštitu na radu uživaju svi zaposleni, ali mlađi od 18 godina posebno su osetljivi i mora se obratiti naročita pažnja kada je reč o bezbednost na radu pa su za nepoštovanje zakonskih odredbi oko rada maloletnika propisane visoke novčane kazne.

Ukoliko zasnuje radni odnos sa licem mlađim od 18 godina života, suprotno odredbama Zakona o radu, novčanom kaznom od 600.000 do 1.500.000 dinara kazniće se za prekršaj poslodavac sa svojstvom pravnog lica, a novčanom kaznom od 30.000 do 150.000 dinara odgovorno lice u pravnom licu, odnosno zastupnik pravnog lica. Novčanom kaznom od 200.000 do 400.000 dinara za isti prekršaj kazniće se preduzetnik.


On ukazuje da poslovna sposobnost nije neophodna kao uslov da se zasnuje radni odnos, odnosno da je dovoljna radna sposobnost, koja se stiče sa 15 godina.

- Maloletnici mogu da zasnuju radni odnos, a poslodavci moraju da vode računa pod kojim uslovima mogu raditi. Pre svega, potrebna je pismena saglasnost roditelja, koju do punoletstva deteta mogu da opozovu, što dovodi do prestanka radnog odnosa, posao koji će maloletnik obavljati ne sme da ugrožava njegovo zdravlje, moral i obrazovanje, odnosno ne sme da bude zabranjen zakonom. Zaposleni mlađi od 18 godina ne mogu da rade teške fizičke poslove - pod zemljom, pod vodom ili na velikoj visini, koji uključuju izlaganje štetnom zračenju ili otrovnim sredstvima, poslove rizične po zdravlje zbog hladnoće, toplote, buke ili vibracije, koji bi, na osnovu nalaza nadležnog zdravstvenog organa, mogli štetno i sa povećanim rizikom da utiču na njegovo zdravlje i život s obzirom na njegove psihofizičke sposobnosti - ističe Predojević.

Za zaposlene mlađe od 18 godina puno radno vreme je 35 časova nedeljno i osam časova dnevno. Zabranjen im je prekovremeni rad i preraspodela radnog vremena, kao i noćni rad, osim ako obavljaju poslove u oblasti kulture, sporta, umetnosti i reklamne delatnosti, kada je neophodno da se nastavi rad prekinut usled više sile, pod uslovom da takav rad traje određeno vreme i da mora da se završi bez odlaganja, a poslodavac nema na raspolaganju u dovoljnom broju druge punoletne zaposlene.

D. Mlađenović

Foto: Dnevnik

Autor:
Pošaljite komentar
RADNICI POKRAJINSKOG ZAVODA ZA SPORT I MEDICINU SPORTA TESTIRALI UČENIKE U GRAČANICI Briga za decu, temelj budućnosti

RADNICI POKRAJINSKOG ZAVODA ZA SPORT I MEDICINU SPORTA TESTIRALI UČENIKE U GRAČANICI Briga za decu, temelj budućnosti

10.12.2023. 15:20 15:37
ZRENJANINSKA BOLNICA U STALNI RADNI ODNOS PRIMA 94 STRUČNJAKA I RADNIKA Prekaljeni u borbi s kovidom

ZRENJANINSKA BOLNICA U STALNI RADNI ODNOS PRIMA 94 STRUČNJAKA I RADNIKA Prekaljeni u borbi s kovidom

29.09.2023. 09:29 09:36
NA TERITORIJI NOVOG SADA 552 NEZAPOSLENE OSI Poslodavci radije plaćaju penale nego da zaposle osobe sa invaliditetom

NA TERITORIJI NOVOG SADA 552 NEZAPOSLENE OSI Poslodavci radije plaćaju penale nego da zaposle osobe sa invaliditetom

19.12.2023. 07:22 10:06