(FOTO) SRPSKA KUHINJA U 20 NAJBOLJIH Ovaj naš SPECIJALITET ima najveću ocenu, a evo koje zemlje su IZDOMINIRALE za šporetom
Kako se bliži kraj godine, mnogi sajtovi prave liste najboljih i najgorih... Ovog puta je gastronomski sajt Tejst atlas napravio listu 100 najboljih kuhinja na svetu i može se reći da se srpska dobro kotira. Naime, naša kuhinja je ušla u Top 20.
Naime, oni su na osnovu 395.205 (271.819) ocena jela i 115.660 (80.863 važećih) ocena prehrambenih proizvoda ove kuhinje su zabeležile najbolje prosečne ocene za svojih 50 najboljih jela i proizvoda. Ako dve svetske kuhinje imaju istu ocenu, ona sa bolje ocenjenim jelom je bolje rangirana na listi.
Na prvom mestu je italijanska, zatim japanska, treća je grčka, sledi portugalska, kineska, indonežanska, meksička, francuska na osmom mestu, zatim španska, peruanska, indijska, brazilska, poljska, argentinska, turska, američka, tajlandska, korejska, a na 20. je srpska.
Osim pirotske peglane kobasice, petrovački kulen, futoški kupus, miročki sir, užička pršuta, zatim pljeskavica, ajvar, pasulj, gibanica, slatko, makovnjača, burek sa sirom, sarma, karađorđeva šnicla, prebranac, krofne i urnebes imaju odlične ocene na ovom gastro-sajtu.
Takođe, naša komplet lepinja je proglašena najboljim doručkom na svetu.
Dnevnik/Pink