(FOTO) NA POLJOPRIVREDNOM FAKULTETU U NOVOM SADU Sajam studentskog preduzetništva
Da akademci i te kako umeju da primene u praksi ono što su naučili tokom studija pokazao je još jedan Sajam studentskog preduzetništva, održan juče na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, u organizaciji Studentskog parlamenta i Centra za razvoj karijere, a uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.
– Zalaganje naših studenata rezultiralo je izuzetno kvalitetnim proizvodima kojima obezbeđuju egzistenciju kako za sebe, tako i za svoje porodice – rekao je dekan Poljoprivrednog fakulteta prof. dr Nedeljko Tica, dodavši da ih kao redovni kupci sa velikim zadovoljstvom konzumiraju i poklanjaju.
Prema rečima pokrajinskog sekretara za privredu i turizam dr Nenada Ivaniševića, to što godinama u kontinuitetu rade sa Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu osigurava budućnost čitavom preduzetništvu, a ne samo agraru.
– Ono što oduševljava jeste pre svega volja fakulteta da prepozna buduće tendencije, a drugo je volja mladih ljudi da se uhvate ukoštac sa preduzetništvom i da ostanu u Srbiji – istakao je Ivanišević. – Na nama je da, kao i dosad, kreiramo konkurse na koje će moći da se jave i budu korisnici sredstava. Ove godine imali smo prvi put i konkurs za novoosnovana preduzeća (startap), a u januaru ćemo raspisati poseban konkurs za preduzeća koja su osnovana 2022. kako bismo im pomogli u trećoj godini poslovanja, koja se pokazala kao posebno teška. U prethodne tri godine, plasirali smo direktno preko sto miliona evra preduzetnicima, i to u svim oblastima privrede na teritoriji AP Vojvodine, a isti trend nastavljamo u 2024. Uslove, kao i potrebnu dokumentaciju, maksimalno smo pojednostavili. Raduje me i što sve više žena pokazuje preduzetnički duh.
Jedan od izlagača bio je student četvrte godine veterinarske medicine David Nikolić iz Golubinaca, Opština Stara Pazova, koji se porodično bavi proizvodnjom kozjih i kravljih sireva, te sapunima od kozjeg mleka. Na njegovom štandu mogle su se degustirati i neuobičajene kombinacije, poput rolovanog kravljeg sira sa makom odnosno brusnicama ili susamom, ali i provereni sremski recepti: sa kulenom, šunkom, ljutom paprikom.
– Ovde izlažem prvi put, a znači mi jer će proizvode videti moji profesori, kao i kolege, te se nadam da ću nekom od njih biti primer da u našoj zemlji ipak može da se ostane na selu i radi ono što se voli – napomenuo je David.
Pod brendom „Satura”, apsolvent poljoprivredne tehnike Nemanja Kurunci iz Banatske Topole izložio je organske čajeve od kamilice, nane i matičnjaka, promovišući ovaj napitak u svim mogućim prilikama, a ne samo kada smo bolesni. Ovo je osma godina otkako rade sve, od setve do sušenja, a pošto je problem naći radnu snagu, gledaju da što više mašina uključe u proizvodnju.
U okviru Sajma, juče su održana i dva predavanja: „Proizvodi na bazi jezgrastog voća, od ideje do realizacije”, o čemu je pričao student agroekonomskog smera Aleksa Raca, te „Gajenje egzotičnih biljaka u Srbiji”, koje je predstavio student hortikulture Milan Doroslovački.
S. Milačić
Foto: R. Hadžić