UKUSNA POSLASTICA ZA PET MINUTA! Ovu pitu s pudingom i višnjama ćete poželeti ODMAH da napravite
Pod parolom da njeni recepti budu tačni u mrvu i gram, fud-blogerka Vanja Dašić uspela je za kratko vreme da okupi veliki broj pratilaca na svom profilu na Instagramu, na kojem nudi raznolike opcije za najukusnije specijalitete iz kuhinje.
Njen profil „mrvaigram” okuplja više od 40.000 korisnika, a svi oni od nje mogu da preuzmu neku korisnu ideju ili savet. Njeni su recepti praktični i ekonomični, jer, kako kaže, živimo brzo pa joj je cilj da svima olakša svakodnevicu i da u kuhinji vreme provode zabavno. Ipak, Vanja nam otkriva da ni ona sama nije baš sve umela da pripremi, iako je oduvek volela da kuva.
– Moj sadašnji muž i ja smo tek počeli da se zabavljamo, imali smo po 18 godina. Priznajem da je tada znao mnogo više jela da spremi od mene, bez recepta. Zamolio me je da napravim pitu savijaču koju je on do tada već pravio, ali ja nisam imala pojma kako se to radi, pa sam se izvukla iz situacije rekavši mu da sam upravo nalakirala nokte i zbog toga ne mogu da mesim. Pretvarala sam se da ja to znam i izgledalo je kao da sam to tada savila barem 100 pita. Brže-bolje sam otišla kod moje baka Rade, koja je svoje znanje i recepte prenela na mene. Tako je sve počelo. Danas sam žena uspešnog kuvara. Oboje volimo da pripremamo i jedemo hranu. Ljubav prema kuvanju nam je očigledno u krvi – priča za „Dnevnikov” Nedeljni ručak Vanja Dašić.
Nikada nije bila, tvrdi, jedna od onih koji nešto sebično čuvaju za sebe, a ideja da pokrene svoj blog sa receptima javila joj se spontano, dok je bila na porodiljskom bolovanju.
– Spremanje hrane za mene je bila svakodnevica, a svoju kreativnost sam ispoljila na ovaj način, kroz kreiranje i montiranje videa i objava – objašnjava autorka profila „mrvaigram”. – Ne trudum se da budem drugačija. Volim da budem svoja i radim ono što mi prija. Imam svoju decu, za njih mi ništa nije teško i oni svojim predlozima dosta utiču na nova stvaranja, daju mi motivaciju. Kada se deci nešto dopadne, oni to iskreno pohvale. Moja deca su mi najslađi i najdraži degustatori i životni pratioci.
V. B.
Slatka pita puding-višnja
1 pakovanje gotovih kora
500 g višanja
3 kašike griza
nadev s pudingom:
2 kesice pudinga od vanile
500 ml mleka
8 kašika šećera
125 g maslaca ili margarina
preliv od griza, za kore:
3 jajeta
300 ml jogurta
100 ml ulja
10 kašika šećera
1 kesica praška za pecivo
12 kašika griza
šećer u prahu (za posipanje, po želji)
Skuvati puding u mleku sa šećerom, a kada se malo prohladi dodati omekšali maslac i dobro umuti mikserom. Višnje pomešati sa grizom. Da se dobiju tri rolata, potrebno je odvojiti pet kora za svaki. Svaku koru premazati sa tri kašike preliva od griza, sem poslednju. Na nju namazati tri kašike pudinga, a preko staviti tri kašike višanja. Zamotati u rolat i premazati ga prelivom od griza. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30 minuta, dok ne porumeni. Ohlađenu pitu posuti šećerom u prahu i iseći na parčiće debljine dva prsta.