Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

VEČERAS U SRPSKOM NARODNOM POZORIŠTU Premijera „TRAVIJATE”

16.11.2023. 07:59 08:05
Piše:
Foto: Nina Miljuš

Premijera opere „Travijata“ Đuzepa Verdija, u režiji Aleksandra Nikolića, biće izvedena večeras u 19 časova, na sceni „Jovan Đorđević“ Srpskog narodnog pozorišta.

Pod dirigentskim vođstvom Mikice Jevtića, ovu operu će izvesti solisti, Hor, Orkestar i Balet SNP-a, uz učešće polaznika Operskog studija SNP-a „Vojislav Soldatović“. Glavnu junakinju Violetu Valeri večeras će tumačiti Darija Olajoš Čizmić, ulogu Alfreda Žermona pevaće Stevan Karanac,  Željko Andrić rolu njegovog oca Žorža, dok će u ostalim ulogama biti Maja Andrić, Vanda Marijanski, Igor Ksionžik, Vladimir Zorjan, Branislav Stankov, Goran Krneta...

Prve tri predstave nove postavke “Travijate” imaju različite podele glavnih uloga. Tako ćemo 18. novembra u naslovnoj ulozi slušati Vesnu Đurković, dok će Alfred Žermon biti Stevan Karanac, a Žorž Žermon Vasa Stajkić. Nakon premijere, Darija Olajoš Čizmić će u ulozi Violete Valeri biti i 20. novembra, Ermin Ašćerić pevaće tada ulogu Alfreda Žermona, dok će njegovog oca Žorža tumačiti Željko R. Andrić.

Ova premijera najavljuje obeležavanje značajnog jubileja Opere Srpskog narodnog pozorišta u ovoj sezoni, koja je u proteklih 75 godina posleratnog perioda neprekidno radila.  Prva predstava, izvedena na današnji dan, 16. novembra 1947. u Novom Sadu, bila je upravo „Travijata“.

U čast ovog jubileja je i nova postavka ove poznate Verdijeve opere, u režiji Aleksandra Nikolića, i to je, po rečima Miodraga Milanovića, koji je 1978. debitovao u ulozi Žorža Žermona, a sada u penziji još pomnije proučava istorijat novosadske opere, peta inscenacija „Travijate“ na sceni SNP-a. Prvu „Travijatu režirao je, pevač, glumac, reditelj, prvi koreograf i baletski igrač Klemens Klemenčić 1922, dve godine nakon što je Opera formirana kao samostalna jedinica u SNP-u. Druga je bila ta iz 1947, koju je režirao Josip Kulundžić, a sledeću  postavku, onu iz 1963,  potpisao je Emil Frelih. Mladen Sabljić je tu inscenaciju obnovio 1970, a potom 1981. postavio svoju verziju, koju je kasnije obnovio Voja Soldatović.  Reditelj ove nove, pete postavke, Aleksandar Nikolić kaže da je „Travijata“ san svakog operskog reditelja.

- Ovo je opera o velikim strastima, o predrasudama, velikoj nepravdi, ali i o tome kako veličanstven gest nekog heroja, a ono što nam najviše fali u savremenom svetu, to su heroji, hrabri, veliki ljudi, od digniteta, kako dakle veliki gest heroja može da nadraste svaku situaciju. Čini mi se da smo zaboravili najvažnije teme, kao to da li smo spremni da ustanemo da sprečimo nepravdu – rekao je Nikolić.       

Kako je zamislio novu postavku, u kojoj je novo i to da se koristi rotacija na sceni „Jovan Đorđević“, prvi put od kako je letos osposobljavana da se posle dužeg vremena ponovo zavrti, Nikolić objašnjava i osvrće se na primedbu da je u pitanju novo čitanje ove opere. 

- Svako čitanje je novo, u nekoj meri. Ali, mislim da mora biti iskreno, to je ono što je najvažnije - poručio je Nikolić. - Violeta nije skrivena bludnica. Ona tera inat celom Parizu. Koja je tačka u kojoj će se Violeta pokajati zbog svog starog života, koja je tačka u kojoj će joj prvi put biti neprijatno, to je naša uzbudljiva scenska igra koja mislim da će biti uzbudljiva i našoj publici.

N. Pejčić 

Autor:
Pošaljite komentar
INTERVJU: DRAGANA RADAKOVIĆ, OPERSKA UMETNICA Narod bez kulture je horda razbojnika

INTERVJU: DRAGANA RADAKOVIĆ, OPERSKA UMETNICA Narod bez kulture je horda razbojnika

05.11.2023. 09:12 09:23
Ovog meseca operska i dve dramske premijere na scenama SNP-a

Ovog meseca operska i dve dramske premijere na scenama SNP-a

01.03.2022. 11:14 11:16
Operska pevačica Sonja Šarić briljirala u Budimpešti

Operska pevačica Sonja Šarić briljirala u Budimpešti

11.09.2021. 12:47 12:50