Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NAŠIM DEVOJKAMA NEBO GRANICA: Kajakaški četverac Srbije počeo pripreme za Olimpijske igre u Parizu 2024.

06.11.2023. 08:11 13:02
Piše:
Izvor: Privatna arhiva

Istorijski podvig i pravi bum napravio je ove godine srpski ženski četverac za koji veslaju naša najbolja kajakašica Milica Novaković iz Novog Sada, Marija Dostanić i Anastazija Bajuk iz Sremske Mitrovice i Dunja Stanojev iz Bačke Palanke.

Formiran u aprilu, posle samo tri meseca treninga i prve zvanične trke tek u kvalifikacijama na Svetskom prvenstvu u Duizburgu, dogurao je do šestog mesta na toj smotri, kao treća evropska posada i što je najveći uspeh, overena je olimpijska norma za najveći sportski događaj koji će se sledeće godine održati u Parizu.

Sve je sada usmereno ka „gradu svetlosti“ a pripreme su naše devojke počele 29. oktobra i to u Metkoviću, gde će biti dve sedmice, a posle istog tog perioda kod kuće, vratiće se u Hrvatsku od 26. novembra do 10. decembra.

– Ovo područje i uslovi su idealni za kajak. Vesla se u kanalima i kada duva vetar s jedne strane, može da se sakrije u neki drugi kanal koji je ostao miran. Metković je devojkama promena i osveženje – rekao je za „Dnevnik“ Antun Novaković, koji je uz selektora Srbije za sprint Miroslava Rodića trener ženskog četverca od njegovog formiranja.

S obzirom na to da je Novaković bio kajakaš, 12 godina se pripremao u ovom mestu i poznat mu je teren, pa je na njegov predlog i naša posada došla i nije se pokajala.

– Već imamo ceo plan do Pariza. Posle druge ture u Metkoviću bićemo po matičnim klubovima do kraja godine, pa 15. januara idemo na Planicu u Sloveniju na skijaško trčanje i treninge ergometra, teretane i tamo ćemo provesti dvadesetak dana. Posle idemo u Tursku na sedam nedelja – otkrio je Novaković put do najvažnijeg događaja sledeće sezone.

Mi smo posada koja je na svetskom prvenstvu stvarno učinila nemoguće, posle samo tri meseca treninga. Ima toliko harmonije među devojkama da je uspeh morao da dođe i došao je na najlepši mogući način

Na bazičnim pripremama fokus je na razvijanju aerobnog kapaciteta i vežbama u teretani za jačanje snage. Radi se šest dana tokom sedmice, a nedelja je rezervisana za odmor.

– Produžili smo veslanje. Svaki dan je temperatura preko 20 stepeni Celzijusa i sakupljamo kilometre koji nam dobro dolaze za ispravljanje tehničkih grešaka – dodao je Novaković.

Prema njegovim rečima od svih finalistkinja SP u Duizburgu, srpski četverac ima najviše mesta za napredak.

Anastazija je na primer rekla da prošle godine u ovo vreme nisam radila petinu ovih treninga u obimu u kojem sada radi. Očekujem i individualno veliki napredak. Milica je prva violina, svetski vrh, uvek je u borbi za medalju, a ostale treba da joj se približe i kako to učine tako će i četverac napredovati. Mi smo posada koja je na svetskom prvenstvu stvarno učinila nemoguće, posle samo tri meseca treninga. Ima toliko harmonije među devojkama da je uspeh morao da dođe i došao je na najlepši mogući način. Nama može samo nebo da bude granica, koliko one još imaju mesta za individualni napredak, toliko ima i četverac – poručio je Antun Novaković.


Milica Novaković: Napravićemo velike stvari

Najbolja srpska kajakašica Milica Novaković predvodi naš četverac.

– Olimpijske igre su nam glavni cilj sledeće sezone. Sada smo na okupu i radimo motivisane i sa voljom većom nego ikad. Zadovoljne smo, bodrimo se međusobno i atmosfera je odlična jer znamo da je norma u našim rukama, kao i to da imamo priliku da napravimo velike stvari zajedno. Bitno je samo da nas zdravlje posluži i da nema povreda. Pre olimpijskih igara, imaćemo dve dobre provere, na svetskom kupu i evropskom prvenstvu, da odmerimo snage sa konkurencijom i da poradimo na finesama u takmičarskim okolnostima, što nama kao novoj posadi nedostaje i to nam ide na ruku – rekla je za „Dnevnik” Milica Novaković. 


 K. Bugarski

Autor:
Pošaljite komentar
Kajakašica Milica Novaković pred SP: Podmlađeni četverac vredi za olimpijsku normu

Kajakašica Milica Novaković pred SP: Podmlađeni četverac vredi za olimpijsku normu

21.08.2023. 10:16 10:21
Kajakašice Anastazija Bajuk i Dunja Stanojev bronzane na SP: Dodatno gorivo za olimpijsku normu

Kajakašice Anastazija Bajuk i Dunja Stanojev bronzane na SP: Dodatno gorivo za olimpijsku normu

11.07.2023. 17:57 18:06
Dve evropske medalje SLAVNI POVRATAK KAJAKAŠICE MILICE NOVAKOVIĆ POSLE POROĐAJA

Dve evropske medalje SLAVNI POVRATAK KAJAKAŠICE MILICE NOVAKOVIĆ POSLE POROĐAJA

28.06.2023. 09:28 09:37
„Dnevnik” na treningu srpskog četverca pred SP: Imamo sve što je potrebno za olimpijsku normu

„Dnevnik” na treningu srpskog četverca pred SP: Imamo sve što je potrebno za olimpijsku normu

Da sa velikim optimizmom i samopouzdanjem kajakaši Srbije u olimpijskoj disciplini, četvercu na 500 metara mogu da odu na Svetsko prvenstvo u Duisburg (23-27. avgust) pokazuje forma koju su brusili od prošle sezone i koja je išla uzlaznom putanjom, čemu svedoči i istorijska bronza na Prvenstvu Evrope u Krakovu osvojena krajem juna.
17.08.2023. 09:00 21:28