Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ZAKUVAO ŠEF SALE: Došlo vreme za kiseli kupus

05.11.2023. 13:00 14:18
Piše:
Izvor: Saša Popović/Ribanje kupusa

Hladni dani dolaze, treba spremiti omiljenu zimnicu - kiseli kupus.

Jesen je kalendarski već dobro zagazila u naš život, dakle, bliži se zima. A za zimu se treba dobro pripremiti.

Uz turšiju i ajvar, šta je bolje za zimnicu spremiti nego kiseli kupus?

Prvo treba dobro odabrati kupus koji ćete ukiseliti.

Poslednjih godina, umesto futoškog kupusa, kupujem domaći kupus od komšija poljoprivrednika iz Srema. Provereno je dobar, lepo se ukiseli, ne trune i prilično je ukusan.

Elem, svako nek odabere šta mu odgovara.

Sastojci:

60 kilograma kupusa

1 kilogram soli

voda

vinobran

Kupus očistite od oštećenih spoljnih listova i prljavštine. Skinite desetak zdravih listova i ostavite ih sa strane.

Pripremite kacu, nekada su se koristile drvene, a sada su mnogo praktičnija plastična burad. Bure od 100 litara dobro operite.

Odaberite glavice koje želite da ukiselite ucelo i izdubite im koren. U te rupe sipajte do vrha so. Ostatak kupusa naribajte. Na svakih desetak naribanih glavica pospite dve-tri dobre šake soli i promešajte. Na dno kace stavite ribanac i dobro ga utabajte, pa na njega stavite jedan red glavica kupusa. Te glavice ušuškajte ribancem i stavite drugi red glavica. Na kraju sve pokrijte ostatkom ribanca, koji treba da se utaba, a za to vam je najbolje ako imate drveni batić, a može da posluži i veća staklena flaša.

Neki žele da im kupus ima izrazito žutu boju. Da biste to postigli, stavite šaku kukuruza među kupus pre kiseljenja.

Kupus pokrijte listovima koje ste prethodno odvojili, sve pritisnite plastičnom rešetkom, koju možete da kupite u bilo kojoj prodavnici plastike, i odgore stavite balon od pet litara vode (umesto nekadašnjeg kupusnog kamena).

Sačekajte da prenoći. Ujutro ćete videti da je kupus pustio sok, ali potrebno je da dodate vodu, toliko da ogrezne. Ukoliko ne želite da vam se na kupus hvata plesan, dodajte jednu kesicu vinobrana.

Za otprilike tri nedelje vaš kupus će biti kiseo, a onda birajte način na koji ćete ga spremiti.

Tekst i foto: Saša Popović

Autor:
Pošaljite komentar
ZAKUVAO ŠEF SALE: Kolač od jabuka za nedeljno popodne

ZAKUVAO ŠEF SALE: Kolač od jabuka za nedeljno popodne

29.10.2023. 11:00 11:53
ZAKUVAO ŠEF SALE: Kad zamirišu punjene paprike

ZAKUVAO ŠEF SALE: Kad zamirišu punjene paprike

23.10.2023. 11:30 11:44
ZAKUVAO ŠEF SALE: Čorba od kopriva

ZAKUVAO ŠEF SALE: Čorba od kopriva

01.10.2023. 11:15 15:07