NACIONALNA KAMPANJA „OKTOBAR MESEC PRAVILNE ISHRANE 2023. GODINE” Đaci poznaju skoro sve zdrave namirnice i vole povrće
U okviru nacionalne kampanje „Oktobar mesec pravilne ishrane 2023. godine“ učenici SŠ „Svetozar Miletić“ (smer kulinarski tehničar) pripremali su zdrave obroke za đake OŠ „Đura Daničić”, koji su juče u prostorijama te škole pokazali da poznaju većinu namirnica sa trpeze i izrazili želju da jedu što više voća i povrća.
Iz Instituta za javno zdravlje istakli su da organizacijom različitih aktivnosti žele da nauče najmlađe kako da im svaki mesec bude poput oktobra, a ne samo u periodu kada se obeležava Svetski dan hrane.
– Kad god prolazim pored škola i vidim šta deca jedu za užinu kad su napolju, obradujem se jer vidim da nose koferčiće, što znači da im je hrana spakovana i da su roditelji svesni toga koliki je značaj užine ukoliko deca nisu doručkovala kod kuće – rekla je lekar specijalista higijene iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine dr Dragana Balać. – Ono što ne volimo da vidimo da jedu jesu grickalice i slatkiši, a naročito sada, dok su još mali, treba da im prenesemo kako da se hrane i pravilno izaberu namirnice, poput voća, povrća, mesa, jaja i ribe, kao i da izbegavaju sve što je nezdravo.
Ona je dodala da se tokom oktobra organizuju mnoge aktivnosti koje upravo govore o važnosti zdrave ishrane, te su tako i dalje aktuelni likovni i literarni konkursi, a na internet stranici Instituta za javno zdravlje Vojvodine roditelji mogu da pronađu bojanku pomoću koje će mališani kroz zabavni sadržaj moći da se edukuju o principima pravilne ishrane. Osim ukusnih namirnica na trpezi, deca od malih nogu treba da se posvete i fizičkim aktivnostima – Mi smo se prijatno iznenadili tokom saradnje sa ovom školom zato što nam je divna pedagogica Vera Stamenković ispričala da sa đacima tokom celog meseca pričaju o zdravoj ishrani. Zato sada mališani znaju bolje šta je pravilna ishrana i šta treba da jedu – rekla je dr Dragana Balać.
Pod rukovodstvom nastavnika Milana Kneževića, učenici SŠ „Svetozar Miletić” su od ranih jutarnjih časova pripremali najzdravije porcije sa učenike tri odeljenja prvog razreda, pa su na stolu mogle da se nađu razne đakonije prigodne za doručak, poput jaja, tunjevine, sardine, sira, raznog povrća, ali i humusa. Od voća su se na meniju našli grožđe, kajsije, šljive, ali i orasi, kako s našeg podneblja, tako i indijski. Na stolu su bili neizostavni raženi hleb i projice, kao i voćni jogurt. – Od povrća najviše volim da jedem papriku i paradajz, a od voća sve – kazala je učenica prvog razreda Nađa. – Ako bih morala da biram, omiljene su mi jagode. Sve namirnice koje se nalaze na stolu dobro znam, a jedino nisam čula za humus.
A. Čegar