Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O PRIMENI VEŠTAČKE INTELIGENCIJE U NOVINARSTVU Može da pomogne, ali u ovim segmentima novinar je nezamenjiv

17.10.2023. 16:17 17:07
Piše:
Izvor: Đ. Radivojević

Međunarodna konferencija „AI-Media 2023“ o ulozi veštačke inteligencije u medijima, održana juče u zgradi Rektorata u Novom Sadu, u organizaciji portala „Vojvodina uživo“, pokazala je da u vezi sa tom temom postoje još uvek podeljena mišljenja, tim pre što je njena primena u novinarstvu u začetku.

Tehnološko pomagalo čiji krajnji dometi zavise od čoveka na prvom panelu konferencije posvećene toj sve prisutnijoj temi mišljenja i iskustva sučelili su poznata imena iz sveta medija iz zemlje i sveta.

Opšti stav jeste da primena veštačke inteligencije jeste neminovna i u brzoj analizi velike količine podataka gotvo nezamenljiva, ali da se ipak već na početku tog procesa uviđaju i njeni nedostaciji.

Bojan Brkić iz Euronews Srbija je rekao da u centrali ove medijske kuće u Lionu koriste određen softvere koji omogućavaju momentalnu pojavu transkripta svega što je na događaju rečeno sa kog se emituje video snimak.

- Naš prvi dodir sa veštačkom inteligencijom je sličan ranijim primenama novih tehnologija. Bilo je reči da će nam neki poslovi postati kraći pa ćemo moći da se posvetimo kretaivnom novinarstvu i istraživanju, nažalost, u najvećem broju slučajeva to se nije dogodilo. Neki procesi su postali brži i jednostavniji, ali su to shvatili i vlasnici medija koji su novinaru koji je radio jedan zahtevniji i analitični tekst dva dana, počeli da traže da napravi tri ili četiri dnevnio. Istovremeno smo shvatili da nas tehnologija često veoma ubrzava i da je novinar izgubio ključni sastojak dnevnog novinarstva – a to je vreme. U našoj redakciji okrenuti smo transformaciji televizije u digitalni oblik, kao što je to pretrpelo štampano novinarstvo za koje se mislilo da će uz primenu novih tehnologija nestati. Veštačka inteligencija će se implementirati u sklopu tog procesa. Mislim da ona može da zameni neke poslove, smanji potrebu za radnom snagom u mnogim segmentima, ali tamo gde se radi o ljudskim osećajima, dokumentarnim programima o ljudima, istraživačkom novinarstvu, koje se zasniva na podacima koji nisu poznati nikome i nisu na mrežama, veštačka inteligencija je nemoćna – rekao je Bojan Brkić i dodao da je veštačka inteligencija u svojoj osnovi skupina softvera koja izuzetno efikasno kupi podatke sa svih dostupnih digitalnih platformi, a  ako nema toga, tu se njena uloga završava.

Ana Marković iz Adrija medija grupe smatra da je veštačka inteligencija stvar sadašnjosti i da se sada može raspravljati o tome kako je koristiti.

- Veštačka inteligencija je softver i nije unapred predodređena kao dobra ili loša, na nama je odgovornost kako ćemo je upotrebljavati – kazala je Ana Marković. - Postoje teme gde ona nikad neće moći da zameni čoveka. Optimistična sam kada je upotreba veštačke inteligencije u pitanju. Bilo je reči kada se internet pojavio da će nestati štampani mediji, pa se to nije dogodilo. Ideja je da budemo bolji koristeći tu inteligenciju, a ne samo da nam služi kao prečica sa kojom ćemo biti brži. Tehnologiju treba koristiti da podignemo kvalitet. S inetrentom se pojavio veliki broj novih radnih mesta, tako će biti i sa veštačkom inteligencijom. Ona ne može u potpunosti da zameni novinarstvo, ali promene će nastupiti i ja mislim da će nam svima biti bolje.

Kada je reč o primeni veštačke inteligencije u novinarstvu čulo se da će ona efikasnije od digitalnih medija pružati povratne informacije o sadržaju koji se plasira korisnicima, ali da će uvek morati da postoji urednički tim sastavljen od ljudi koji će odlučivati šta će se od informacija objavljivati.

Na ovoj i panel diskusiji o ulozi AI u oblikovanju budućnosti su govorili i Greg Bajthman iz Blumberga, Rusmir Nefić iz Blumberg Adrije, prof. dr Đorđije Petkoski sa Varton univerziteta, direktor Razvojnog instituta za veštačku inteligenciju Srbije dr Dubravko Ćulibrk, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović i Vladimir Milosavljević iz kompanije Kontinental.

Z. Ml.

Autor:
Pošaljite komentar
UPOZORENJE STIŽE IZ JAPANA Veštačka inteligencija će prestići ljudsku za 10 godina U SKORO SVIM OBLASTIMA

UPOZORENJE STIŽE IZ JAPANA Veštačka inteligencija će prestići ljudsku za 10 godina U SKORO SVIM OBLASTIMA

04.10.2023. 10:40 11:12
VEŠTAČKA INTELIGENCIJA UŠLA I U SUDNICE Nove tehnologije u pravosuđu

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA UŠLA I U SUDNICE Nove tehnologije u pravosuđu

22.09.2023. 18:42 18:50